Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja oraha
  • 06.05.2016. 14:30

Kiša - korak unazad za proizvodnju oraha!

Kiša je uzrokovala ogroman gubitak za industriju oraha u Čileu koji će najviše osjetiti proizvođači.

Foto: pixabay.com
  • 1.338
  • 66
  • 0

Zadnjih 65 godina kiše u travnju uzrokovale su štetu čileanskim proizvođačima oraha koje ove godine čeka slaba sezona, i količinom i kvalitetom, piše Ceviz.

Čileanska komisija za orah objavila je podatak da je količina kiše ove godine bila 1,900% viša nego u normalnim godinama, a očekuje se da bi gubici mogli biti i do 100 milijuna dolara.

Ove kiše su prava katastrofa za industriju, objasnio je predsjednik komisije Andrés Rodríguez.

100 milijuna dolara štete zbog stradalih oraha

Procjena je bazirana na anketama provedenim među proizvođačima, a rezultati pokazuju i 19%-tni pad u količini, dok će 40% oraha koji se ubiru nakon kiše imati znatno smanjenu kvalitetu.

To je ogroman korak unazad za cijelu industriju koja je bila u porastu, a koja se sada suočava s milijunskim gubicima, što je više od četvrtine godišnjeg prihoda, govore u komisiji. Ujedno, pozivaju i državu da pomogne proizvođačima sanirati štete i pomogne proizvođačima i izvoznicima izdržati ovu kritičnu situaciju.

Pozivaju državnu pomoć

65.000 tona oraha proizvedenih prije kiše praktički je već 100% prodano. Poslije kiše ostaje samo 37.500 tona oraha čija je kvaliteta narušena pa se ne očekuje velika potražnja za njima, a srušena im je i cijena. Proizvođači govore o kiši kao o elementarnoj nepogodi jer će nacionalna zaliha oraha biti znatno smanjena.

Čile ove sezone nažalost neće moći zadovoljiti potražnju na svjetskim tržištima koju je prethodno planirao ispuniti, jer ono što se najviše traži je kvaliteta koje sada nedostaje.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: Oras | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah (oras) se može saditi u jesen ili u proljeće, no za većinu naših agroklimatskih područja preporuča se jesenska sadnja jer se tako bolje primaju sadnice te je bolji rast u... Više [+]

Tagovi

Orah Štete Kiša


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]