Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kestena
  • 14.12.2016. 15:00

Kineski kesten prepreka turskom izvozu

Tuski izvoznici kestena traže direktan pristup europskom tržištu!

Foto: bigstockphoto.com. majo
  • 3.249
  • 247
  • 0

Iako europska tržišta pokazuju povećanu potražnju za kestenom, sudeći prema Umutu Ocaku iz turske tvrtke Aykes, nema dovoljno prilika da baš turski plodovi dospiju do europskih kupaca, piše freshplaza.

"Tražimo direktan uvoz u Nizozemsku. Količina uvezenog kestena u tu zemlju se značajno povećava, ali najviše uvoza se odvija preko trećih strana u Francuskoj i Njemačkoj."

Kineski kesteni manje kvalitetni od turskih

Prema Ocaku, većina kestena koji dođu do europskog tržišta dolaze iz Kine. No, kineski kesteni su inferiorni kvalitetom naspram turskih, ali su i skuplji zbog visokih troškova logistike.

"Nekako europski trgovci i potrošači nisu svjesni razlike u kvaliteti", govori Ocak. "Kineski kesteni imaju manje okusa nego turski, ali imaju gotovo istu cijenu kao naši. Možemo dostaviti kestene unutar tri do četiri dana, dok kineskima treba mnogo više".

Potražnja u Italiji kroz cijelu godinu

Najznačajnije tržište za Aykesa je talijansko, dok tvrtka kestene šalje i u Veliku Britaniju u tjednima prije Božića. Sezona kestena na britanskom tržištu traje kratko, ali zato potražnja u Italiji traje kroz cijelu godinu.

Najbolja prodaja u listopadu

"Zbog sezone smo vidjeli veliki porast potražnje koja polako pada kako se Božić bliži. Prodaja je cvjetala u listopadu kada smo slali 10 kamiona tjedno u Europu." Prodaja je na britanskom tržištu pala u usporedbi sa zadnje dvije godine zbog slabe funte i izlaska iz EU.

Talijansko tržište se razlikuje od britanskog jer Italija ima veću industriju koja se vrti oko proizvoda baziranim na prerađenim kestenima. Kesteni se koriste i u proizvodnji brašna (bezglutensko) te dječje hrane. Postali su popularni među pobornicima zdrave prehrane.

Kesteni jeftiniji od lješnjaka

Dok je Turska odgovorna za 80% svjetske proizvodnje lješnjaka, Ocak konstatira da su kesteni mnogo jeftiniji i pouzdaniji od lješnjaka. Kestena ima ih više, veći su, dok su lješnjaci dvostruko skuplji. Područje gdje uzgajaju kestene je idealno jer je smješteno između Mediteranske regije i Egejskog mora. To turskim kestenima daje prednost nad kineskim, portugalskim i španjolskim.

Krupni plodovi postižu bolju cijenu

Većina ih se uzgaja na organski način. Od tipova kestena, krupnoplodni maroni se prodaju za direktnu uporabu, a drugi se prerađuju. Veći kesteni postižu i veće cijene, a one idu i do 4 eura/kg.

"Uvijek će biti kompeticije između Španjolske i Portugala, ali tržište kestena u tim zemljama nije veliko kao naše. Španjolska ne može opskrbiti cijelu Europu. Španjolski i portugalski kesteni su skuplji jer zahtijevaju veće troškove rada", objašnjava Ocak.

Više rada u uzgoju kestena u Španjolskoj i Portugalu

"Mnogo je nizozemskih kupaca kestena i potražnja je velika, ali najveći problem je svijest. Nizozemci ne znaju da mogu dobiti turske kestene koji su kvalitetniji i jeftiniji. Više edukacije bi dobro došlo pa bi i europski uzgajivači imali više prednosti nad kineskim", kaže Ocak.

Foto: bigstockphoto.com. majo1122331


Tagovi

Proizvodnja kestena Turska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."