Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Holcim
  • 27.04.2016. 09:30

Kalcizacijom do kvalitetnijih plodova jabuke!

Kalcij je jedan od najvažnijih elemenata koji određuje kakvoću plodova jabuke. Njegov značaj i učinak ne možemo nadomjestiti drugim hranjivima, pa je uravnotežena opskrba i gnojidba nasada jabuka kalcijem, uz kalcizaciju kiselih tala, vrlo važna i zahtjevna agrotehnička mjera.

  • 1.320
  • 63
  • 0

Jabuka, kao i većina voćnih vrsta, preferira duboka tla, jednoličnog profila, pjeskovito ilovastog sastava, bogata humusom i mineralnim hranjivima.

Najpogodnija tla za uzgoj jabuka su slabo kisela do neutralna, tla koja ne sadrže veće količine fiziološki aktivnog vapna, a još manje su pogodna jako kisela i kisela tla, slabo opskrbljena kalcijem, čiji nedostatak u mesu plodova uzrokuje mnogobrojne neželjene promjene (fiziološke bolesti): staklavost, pjegavost lenticela, tamnu palež kožice i najčešće gorku pjegavost.

Kakvoća plodova jabuke ovisi o kalciju

Na pojavu gorke pjegavosti veliki utjecaj ima omjer kalija i kalcija pa tako i rezultati brojnih istraživanja pokazuju da, ako je taj odnos u mesu plodova ispod 30, tada gospodarskih šteta od ove bolesti nema. Ukoliko je taj omjer već i od 30, tada primjerice kod osjetljive sorte Jonagold i Idared dolazi do značajnog propadanja plodova čuvanih u ULO hladnjači već sredinom ožujka. Ako je taj omjer nakon berbe veći od 35, takva se jabuka smatra vrlo rizičnom za čuvanje u tehnološki najboljim sustavima hlađenja, prilikom čega je udio fiziološki bolesnih plodova veći od 30%.

Agrocal Terra plus (Ca+Mg)

Temeljem navedenog, nameće se zaključak da je kalcij jedan od najvažnijih elemenata koji određuje kakvoću plodova jabuke. Njegov značaj i učinak ne možemo nadomjestiti drugim hranjivima pa je uravnotežena opskrba i gnojidba nasada jabuka kalcijem, uz kalcizaciju kiselih tala, vrlo važna i zahtjevna agrotehnička mjera.

Kalcij je biljkama dostupniji pri većem sadržaju humusa (3-6%), optimalnoj pH vrijednosti (6,0-7,0) i pravilnom omjeru među pojedinim hranjivim elementima (P:K=1:2). Pri ukupnim godišnjim padalinama većim od 700 mm kalcij se ispire čak i do 500 kg/ha, a ispiranje može biti još veće u ovisnosti od nagiba terena, tipa tla i ako su padaline učestalije.

Holcim Agrocal utječe na porast pH tla

U suradnji sa Agronomskim fakultetom, Zavodom za ishranu bilja, u periodu od godine dana provedeno je istraživanje učinkovitosti Holcim Agrocal (Ca+Mg) proizvoda na prinos i kvalitetu ploda jabuka sorte Idared.

Rezultati kemijskih analiza pokazali su kako je u godini dana, primjenom 9 t/ha Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda, ostvaren porast pH vrijednosti tla od 20,6% u sloju 0-30 cm te 20,36% u sloju 30-60 cm dubine u odnosu na početnu pH vrijednost od 4,75 i 4,42. Nije za zanemariti da su također manje količine proizvoda od 3 t/ha polučile dobre rezultate te je zabilježeno povećanje pH vrijednosti od početnih 4,55 na 5,33 (17,14%) na dubini od 0-30 cm te sa 4,48 na 4,99 (11,39%) na dubini 30-60 cm u godinu dana.

Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvodi tvrtke Holcim imali su značajan utjecaj na mineralni sastav ploda, a time i na kvalitetu ploda. Povećanje koncentracije kalcija u svježem mesu neoguljenog ploda u odnosu na kontrolnu varijantu, iznosila je 37,3% pri manjim količinama pa do 92,6% pri najvećim količinama primjerenog Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda. Povećanje koncentracije magnezija u plodu iznosilo je 18,3% pri manjim količinama, sve do 55,7% pri najvećim količinama primjerenog Holcim Agrocal® (Ca+Mg) proizvoda.

Lijevo - gorka pjegavost na netretiranoj jabuci, desno - izostanak gorke pjegavosti kod tretiranih jabuka

Kod interpretacije dobivenih rezultata izostala je analiza prinosa, zbog nepovoljnih klimatskih uvjeta (poplave), koji su rezultirali značajnim smanjenjem prinosa.

Potrebno izvršiti analizu tla

Proljeće je pravo vrijeme da pripremite vaše voćnjake, period je cijepljenja voćki i nadohranjivanja tla. Rezultati provedenih istraživanja mogu poslužiti kao poticaj da napravite analizu tla i, ovisno o rezultatima, primijenite Holcim Agrocal proizvode u neutralizaciji štetne kiselosti tla za voćne vrste koje su osjetljive na nedostatak kalcija.

Na web stranici tvrtke možete pronaći koje su preporučene količine za provedbu kalcizacije. Vrijednosti su dobivene u suradnji sa Agronomskim fakultetom, Zavodom za ishranu bilja, a služe samo kao orijentir. Za svaki konkretan slučaj potrebno je izvršiti analizu tla.

Preporuka za proljetnu kalcizaciju: Holcim Agrocal® (Ca+Mg) terra plus i Holcim Agrocal® (Ca+Mg) prah iz razloga brže aktivacije i razgradnje u tlu.

Za više informacija o proizvodima i kalcizaciji tla, kontaktirajte tvrtku Holcim mineralni agregati d.o.o. na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Damir Žibrin, ing. agr.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Kalcij Kalcizacija Pjegavost Idared Jonagold Holcim Agrocal Mineralni sastav PH tla


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]