Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Araukarija
  • 10.08.2016. 07:30

Kako protiv nove vrste uši na maslini?

Evo kako se boriti protiv nove opasne vrste uši otkrivene na Braču!

Foto: Tomislav Šilovinac
  • 3.389
  • 66
  • 0

Crna štitasta uš araukarije (Lindingaspis rossi Maskel 1989) prvi je put zabilježena u Hrvatskoj na maslini 2014. godine u Sutivanu na otoku Braču.

Tijekom prvog nalaza ove vrste na maslini, u blizini napadnute masline nalazio se veliki broj također napadnutih palmi iz porodice Arecaceae s L. rossi, uvezenih iz Argentine. Stoga se može pretpostaviti da je vrsta u Hrvatsku unesena upravo na palmama te da se s njih proširila na susjedne masline.

Tijekom prvog nalaza ove vrste, uočen je napad jakog intenziteta na listovima i plodovima masline što je ukazivalo na to da bi ova vrsta mogla u budućnosti biti važan gospodarski štetnik na maslini, poglavito na njezinim plodovima.

Opasni stanar maslinine entomofaune

Tijekom tadašnjih preliminarnih istraživanja o bioekologiji vrste L. rossi koja su provedena tijekom rujna 2014., utvrđen je maksimalni intenzitet napada svih prisutnih stadija L. rossi od 100 jedinki/plodu i 120 jedinki/listu.

S obzirom na loš urod te 2014. godine, i mali broj plodova na napadnutim stablima, ovako jaki intenzitet napada se mogao tumačiti s rezervom, no tijekom 2015. godine, kada su stabla dobro rodila, utvrđen napad jednakog, pa i gotovo jačeg intenziteta s maksimalno zabilježenim brojem od 167 jedinki na jednom plodu tijekom listopada, vrlo je jasno da se radi o vrlo opasnoj vrsti štitaste uši koja je novi član maslinine entomofaune.

Širenju doprinosi i vjetar

Vizualnim pregledom zaraženih stabala je utvrđeno da su zaraženi gotovo svi listovi i svi plodovi na stablu. O biologiji i ekologiji ove vrste nema puno podataka. Na maslini jedinke ove vrste su prisutne i žive na listovima i plodovima. Nakon polaganja jaja, ličinke koje su pokretne aktivno se šire po krošnji stabla. Njihovu širenju pridonosi i vjetar. Nakon fiksiranja, odrasli oblici nemaju noge i šire se isključivo premještanjem sadnog materijala.

Napad tako jakog intenziteta koji je zabilježen na listovima i plodovima masline tijekom 2014. i 2015. godine u Sutivanu zapravo pokazuje veliki biološki potencijal vrste L. rossi prema maslini kao domaćinu. Iako je u prirodnim uvjetima maslinarske regije u Hrvatskoj zabilježeno čak šest vrsta iz porodice Diaspididae, uključujući L. rossi, ni jedna od navedenih vrsta u praksi nije iskazala niti približno jak intenzitet pojave, izražen kao broj jedinki po listu i plodu, kao vrsta L. rossi.

Najčešća zarazna voćarska uš

Ovdje svakako treba naglasiti važnost napada na plodove masline zbog utjecaja na kvalitetu konačnog proizvoda, ulja te nadasve ploda. Do sada je u Hrvatskoj najčešće na plodovima masline zabilježena pojava zarazne voćarske uši - Lepidosaphes ulmi (vidi sliku) na sortama sitnijega ploda, često talijanskoga podrijetla i pojava maslinine sive štitaste uši - Parlatoria oleae i to na sorti oblici.

No, svakako treba naglasiti da te vrste ne pričine često znatnije štete na plodovima, iako je zabilježena jaka pojava i intenzitet napada vrsta na granama, mladicama i lišću. Zabilježeni su rjeđi slučajevi napada tih vrsta na plodovima u uvjetima kad su maslinici bili u blizini koštičava ili jezgričava voća.

Istraživanja, koja su provedena u svijetu i u nas da bi se utvrdilo učinkovito suzbijanje ove vrste, vrlo su ograničena, a s obzirom na to da nedostaju podaci o mogućnostima kemijskoga suzbijanja vrste L. rossi, Zavod za zaštitu bilja je tijekom 2015. godine proveo preliminarna istraživanja učinkovitosti nekih insekticida različitih svojstava u vrijeme pojave ličinki prvog stadija štitaste uši L. rossi na mladim plodovima masline. Istraživana je učinkovitost insekticida na osnovi različitih aktivnih tvari i mogućnost upotrebe u konvencionalnoj i ekološkoj proizvodnji.

Najučinkovitiji insekticidi

Učinkovitost insekticida u suzbijanju izračunata je prema Abbottu i bila je: ulje uljane repice 52,23%, mineralno ulje 61,19%, tiametoksam 74,02%, avermektin 86,62% te dimetoat 89,85 %.

Među istraživanim insekticidima, pripravci na osnovi dimetoata i abamektina pokazali su najvišu učinkovitost u suzbijanju prvog i drugoga stadija ličinki L. rossi. No, čak i s tako zadovoljavajućom učinkovitošću, napad na zelenim plodovima nakon tretiranja bio je 2,26 ličinki po plodu (dimetoat) te 3,06 ličinki po plodu (abamektin). Prisutnost ličinki na plodovima velik je problem u proizvodnji zelenih stolnih maslina za konzerviranje.

Također ostaje otvoreno pitanje te prihvatljivosti prerade plodova s različitim stupnjem zaraze za dobivanje maslinova ulja. Podataka o rezultatima istraživanja suzbijanja te vrste i primjene prihvatljivih i registriranih pripravaka u novije doba nema. Stoga bi se strategija suzbijanja te vrste u našim uvjetima, uz konvencionalno kemijsko suzbijanje, trebala usmjeriti prema načelima integrirane zaštite.

Velika gospodatska važnost u maslinarskoj proizvodnji zelenih stolnih maslina

U Hrvatskoj najznačajnija štetna vrsta štitaste uši na maslini jest Saissetia oleae Olivier. Upravo pristup suzbijanja S. oleae prema načelima integrirane zaštite masline mogao bi biti polazišna točka prema ekološki prihvatljivom i učinkovitom suzbijanju L. rossi.

Primjena agrotehničkih mjera, poglavito rezidbe i održavanja krošnje prozračnom te opće mjere dobre poljoprivredne prakse i primjena mineralnih ulja tijekom ljetnih mjeseci usmjerena na mlade stadije ličinki, opće su preporuke za suzbijanje S. oleae na Sredozemlju i u Hrvatskoj. No, u slučajevima jakog napada, kakav je u našim uvjetima bio zabilježen napad vrste L. rossi, prskanje cijele krošnje s ciljem suzbijanja mlađih stadija ličinki, a poglavito pokretnih stadija ličinki potrebna je mjera.

Nisu dopuštena ni najmanja oštećenja

Uvažavajući sve navedeno, monitoring vrste L. rossi trebao bi uključiti praćenje pojave pokretnih ličinki L1 stadija i provedbu kemijskoga suzbijanja u optimalnom roku, a koji je to rok - potrebno je dodatno istražiti. Primjenom registriranih insekticida za suzbijanje maslinine muhe Bactrocera oleae Rossi i kombiniranjem rokova suzbijanja B. oleae i L. rossi u isto vrijeme, jedna je od mogućnosti koja bi mogla olakšati borbu protiv L. rossi ako je vrsta prisutna, osobito ako je njezin napad jakog intenziteta.

Zaključno, rezultati istraživanja bioekologije upućuju na potencijalno veliku gospodarsku važnost štitaste uši L. rossi u maslinarskoj proizvodnji uopće, a poglavito u proizvodnji zelenih stolnih maslina u kojoj nisu dopuštena ni najmanja oštećenja plodova.

Preliminarna istraživanja pokazuju zadovoljavajuću učinkovitost nekoliko istraživanih insekticida, no potrebno je nastaviti istraživanja rokova tretiranja i kombiniranje pripravaka s različitim načinima djelovanja na preimaginalne stadije i odrasle jedinke da bi se definirali optimalni rokovi suzbijanja i mogli odabrati visoko učinkoviti pripravci ili njihove kombinacije.

Autor: Doc. dr. sc. Mario Bjeliš, Foto: Tomislav Šilovinac


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španjolska, a slijedi ju Italija. Jedno stablo masline može dati 15 – 40 kg... Više [+]

Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Štitasta uš araukarije Palme Maslina

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]