Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka i kruška
  • 04.09.2016. 16:30

Kako imati zdrave i rodne jabuke i kruške?

Orezivanje je jedna od važnijih mjera kojom se održava i usmjerava rodnost jabuke i kruške. Tu je i čuvanje od štetnika, gnojidba, pravilna berba i čuvanje.

Foto: bigstockphoto.com, Alexandr L.
  • 9.273
  • 636
  • 0

Snažno orezivanje uklanja popriličnu količinu drva. Poznato je i kao "orezivanje na tri pupa" jer podrazumijeva orezivanje stabala jabuke i kruške do trećeg pupa na plodnim granama. Preporučuje se za umjetno strukturirane jabuke i kruške, poput kordonaca i lepeza. Prije orezivanja uzmite u obzir snagu rasta voćke.

Ako je prošlogodišnji rast bio manji od 50 cm, stablo nije posebno snažno i koristiti će mu jako orezivanje. Orezujte zimi kad je stablo u fazi mirovanja i režite tako da na svakom rodnom izdanku, postranoj grani koja raste na okviru ili glavnoj grani ostavite samo tri pupa.

Umjetnost snažnog orezivanja

Ako je prošlogodišnji rast bio veći od 50 cm, riječ je o stablu snažnog rasta koje ćete teško nadzirati jakim orezivanjem. Zaobiđite pravilo "o orezivanj na tri pupa" i nemojte previše rezati. Na svakom rodnom izdanku ostavite četiri, pet ili šest pupova. Ako su stabla bila zanemarena, rodni izdanci nerijetko su višestruki i zapetljani. Ne dvojite oko pojednostavljivanja pa zadržite samo najbliže okvirnim granama.

Prirodno orezivanje

Pustite plodne grane da na prirodan način proizvedu plodove i zatim svake godine orežite nekoliko grana, režući ih točno iznad mlade postrane grane koja će ih zamijeniti. Metoda se naziva obnavljajuće orezivanje. Ako rodni izdanci imaju mnogo cvjetnih pupova, njihovim se orezivanjem može smanjiti količina ploda.

Ne želite li orezivati svake godine i imate malo prostora za uzgoj voćke, posadite stabla uzgojena na patuljastoj podlozi. Stabla na M27 podlozi narasti će do visine od 1,8 m metara, a na podlozi M9 do 2,4 metra.

Prekrasni cvjetovi znače bogati urod

Gdje su nestali cvjetovi? Najčešći razlog zbog kojeg stablo nije procvjetalo je pretjerano orezivanje. Želite li da drvo cvjeta i stvara plodove, zaboravite škare. Ako baš morate orezivati, budite umjereni i na svakoj mladoj grani ostavite barem šest pupova.

Postoji i drugi, prirodan razlog zašto drvo ne stvara cvatove - možda je premlado. Voćkama stablašicama i polustablašicama katkad treba i 10 godina da daju prve plodove, ali malim stablašicama trebaju samo dvije do tri godine.

Ne zaboravite na oprašivanje

Za razliku od samooplodne dunje, mnoge jabuke i kruške trebaju oprašivanje. Da bi stabla dala plodove, cvjetove im moraju oploditi druge vrlo specifične vrste čiju pelud prenose pčele i drugi kukci oprašivači, primjerice leptiri. Pobrinite se da obližnje živice sadrže grmove koji će privlačiti pčele. Leptire oprašivače namamite tako da im ostavite tanjurić s vodom i malo šećera ili marmelade kojima će se hraniti za vrijeme cvatnje.

Društvo za oprašivanje

Kod sadnje voćnjaka pobrinite se da imate sorte koje cvjetaju istodobno i da je jedna od njih dobar oprašivač. Ako u blizini raste dosta stabala jabuke i kruške, vrlo je vjerojatno da će među njima biti i sorte koje će oprašiti drveće.

Dodajte gnojivo korijenju

Ako gnojivo samo raširite oko baze stabala, većina će hraniva ostati koncentrirana na površini tla, a samo će mali dio biti brzo apsorbiran. Da se to izbjegne, u bazi krošnje na jednakim razmacima napravite nekoliko jama dubokih 20 cm. U svaku ubacite šaku gnojiva i dobro zalijte.

Zaštitite voće - prorjeđujte u pravom trenutku

Ako su oprašeni, svi cvjetovi na stablu jabuke ili kruške mogu stvoriti plod. Tako ćete dobiti mnoštvo malih jabuka ili krušaka, ali da dobijete doista velike plodove, morate u svakoj skupini plodova ukloniti sve male plodove osim jednog. Kod jabuka zadržite mali plod u sredini skupine, a kod krušaka jedan s ruba skupine.

Prorjeđujte u fazama

Plodove uvijek prorjeđujte u dvije faze tako da ne traumatizirate drvo - preostali bi plodovi, zbog priljeva biljnog soka, mogli pasti s grana. Kruške prvi put prorijedite kad su plodovi veličine lješnjaka, a drugi put kad su veliki kao orasi. Kod jabuka bi se plodovi trebali prorjeđivati oko mjesec dana nakon što je stablo procvjetalo, a drugo prorjeđivanje trebalo bi slijediti nakon dva tjedna.

Ako prorjeđujete samo jednom, učinite to kad su plodovi veličine oraha. Plod nemojte ukloniti s peteljke, ili stapke, nego ga prerežite na pola tako da dio jabuke ili kruške ostane na stablu. Dunje će roditi dobro i bez prorjeđivanja.

Spriječite "plutaste" jabuke

Vrlo je neugodan osjećaj kad zagrizete u jabuku i naiđete na smeđe "plutaste" dijelove u sredini ploda. Oni su posljedica manjka bora, elementa u tragovima. Uporaba potpuno prirodnog gnojiva ili organskog hraniva pomoći će u sprječavanju pojave "plutastih" dijelova ploda koji se nerijetko pojavljuju zbog dodavanja velike količine vapna i potaše u tlo. Ako je manjak bora već zamjetljiv, situaciju pokušajte spasiti morskim algama bogatim borom. Dostupne su u obliku praška ili tekućine: prah pospite oko baze stabla, a tekućinu prskajte po listovima.

Imela - nametnik koji guši lišće

Imela (Viscum) je nametnička biljka koju razmnožavaju ptice što jedu bobice s voćaka i na granama ostavljaju izmet krcat sjemenom. Prisutnost male količine imele nije pretjerano štetna, ali bujanje njezinih velikih zelenih busena čini drvo osjetljivim na vjetar i guši lišće. Ako je na stablu jabuke mnogo imela, nožem za orezivanje uklonite biljke učvršćene u drvo.

Zbogom raku

Neke sorte jabuke sklone su bolesti koja je nazvana rak, a posebno je opasna u vlažnim uvjetima i zemlji s lošom odvodnjom. Znakovi bolesti na koje trebate pripaziti su smeđe mrlje na mladim granama u zimu, nakon kojih slijedi smežuranje i pucanje kore na velikim granama. Rubovi zaraženih dijelova stvaraju nabore, grane naposljetku venu i odumiru. Odrežite i spalite zaražene mlade grane i nožem za orezivanje ili dobro naoštrenim nožem odrežite uzrasline raka na većim granama, sve dok ne dođete do zdravog tkiva. Na očišćena mjesta nanesite smjesu vrtne zemlje i vode koja će zatvoriti ranu ili posebno sredstvo za tu svrhu.

Otežajte grane da dobijete više jabuka

Stvaranje cvjetnih pupova ovisi o kruženju biljnog soka koje, s druge strane, ovisi o kutu grane. Veća je vjerojatnost da će okomita grana stvoriti novo drvo, a ne plod. Da smanjite kruženje biljnog soka i potaknete stvaranje pupova, smanjite kut okomitih grana tako da na njih objesite neki teži predmet, primjerice košaricu napunjenu oblutcima, ili konopom pričvrščenim za šatorske klinove povucite granu prema dolje. Položaj grana trebao bi biti što više vodoravan.

Pojas protiv gusjenica

U svibnju ili lipnju jabučni savijač polaže jajašca na listove mladih voćaka jabuke i kruške. Njegove ličinke, sitne gusjenice koje ruju kroz plodove i jedu sjemenke, nepopravljivo će uništiti vaš urod. Spriječite drugu zarazu tako da oko debla svake jabuke, kruške i dunje zavežete komad kartona. Nakon što su se počastile plodovima, gusjenice će se početi spuštati niz deblo prema tlu i ugnijezditi se u kartonu, jer je to savršeno mjesto za preobrazbu ličinki u odrasle kukce. U ožujku ili travnju, prije nego što savijači izađu iz svojih kukuljica, uklonite karton i spalite ga. Tako ćete uništiti idući naraštaj jabučnih savijača.

Drugi način privlačenja i hvatanja jabučnih savijača je vješanje ljepljivih zamki na stablo. Zamke su dostupne u raznim bojama koje privlače različite kukce, a neke otpuštaju miris feromona zbog kojeg su još učinkovitije. Ljepljive zamke privlače jabučne savijače koji se zalijepe za njih pa ih možete uništiti.

Plod se drži u ruci dok se otkida s grane. Uvijek berite za suha vremena. Prije prvog mraza moraju se ubrati svi plodovi jer ne mogu podnijeti temperaturu nižu od -3ºC. Pomno pregledajte jabuke i sve oštećene primjerke odvojite za kuhanje kompota. Oprezno pakirajte - jabuke sa stapkom okrenutom prema dolje stavite na navoštane pladnjeve. Jabuke se ne smiju dodirivati. Držite na suhom i hladnom. Pladnjeve na nekoliko dana stavite na provjetreno zaklonjeno mjesto da se plodovi osuše i zatim ih pohranite na hladno mjesto poput garaže, podruma ili šupe. Redovito pregledavajte - uklonite plodove koji su počeli trunuti.

Kompostiranje oštećenih jabuka

Otpali i oštećeni plodovi obično sadrže ličinke ili bakterije koje se aktiviraju nakon nekoliko mjeseci provedenih na površini tla i mogu biti vrlo koristan dodatak kompostnoj hrpi. Skupite jabuke, gazite po njima kako biste ih zgnječili i stavite ih na kompostnu hrpu. Organizmi koji su već prisutni u hrpi neutralizirati će sve štetne gljivice i kukce iz plodova i iduće jeseni možete dobro razgrađeni kompost rasprostrti u podnožju stabala voćaka. Stavljanje voća na kompostište pomaže ubrzati razgradnju jer šećer iz jabuka potiče fermentaciju komposta.

Pohrana krušaka

Nakon branja kruške spremite u sanduke i nekoliko dana ostavite na provjetrenom mjestu da se "znoje". Zatim ih jednu po jednu zamotajte u papir i na pladnjeve za voće stavite na hladnom i prozračnom mjestu. Kruške se mogu čuvati na nešto višoj temperaturi od jabuka u nekorištenoj prostoriji u kući. Za dodatnu zaštitu, kad se voće potpuno osuši, stapke umočite u tekući vosak i ostavite da se osuše. Uklanjanje stapke ploda otvara put zarazama pa ih ostavite da se kruška bolje čuva i dulje traje.

Sušene jabuke za zimske zalogaje

Sušenje voća starinski je način kojim možete produljiti berbu jabuka i osigurati dobar izvor vitamina C za zimske dane. Uklonite jezgru ploda i izrežite ga na kolute debele oko 5 mm kojima nemojte oguliti koru. Svaki kolut umočite u mješavinu vode i limunova soka, otresite ga i nanižite na štap izrezan tako da može stati između držača u pećnici. Kad napunite cijeli štap (ali, ne pregusto) stavite ga u pećnicu na nisku temperaturu i pecite preko noći. Kad se koluti osuše, skinite ih sa štapa i spremite u papirnate vrećice.

Foto: bigstockphoto.com, Alexandr L.


Tagovi

Orezivanje Rodnost


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]