Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Varga
  • 17.06.2016. 15:00

Kad je Zagreb blizu - i poljoprivreda uspijeva!

Jagoda je nezahvalna kultura. Ono što ne prodamo danas, sutra je neupotrebljivo jer nemamo hladnjače u kojima bi čuvali robu, kaže Željko Varga koji se nikada nije vidio u poljoprivredi. Danas razmišlja i o širenju.

  • 1.855
  • 320
  • 0

"Teško se živi od poljoprivrede, ali ide pomalo." Željko Varga iz Bratine u općini Pisarovina iskreno odgovara na pitanje kako se danas živi od poljoprivrede. Svi znamo da je teško, ali unatoč teškoćama Varga razmišlja o povećanju proizvodnih kapaciteta svog OPG-a.

Vargu sam upoznao na nedavno održanom Gastro stolu u Biogradu na Moru. U moru štandova s raznolikim proizvodima, privukla me žarka boja njegovih jagoda, ugodan dizajn njihovih prerađevina i naravno sam Varga koji je na štandu stajao sa svojom kćerkom. Prisjetio sam se odmah lekcija iz poduzetništva u kojima stoji kako je najbolja poduzetnička kombinacija, gotovo predodređena za uspjeh, kombinacija tata i kćer. A da stremi prema uspjehu, otkrio je sam Varga svojim riječima.

Nikad se nije vidio u poljoprivredi ali je ipak tamo završio

U usporedbi s desetljetnim veteranima u poljoprivredi, Varga je tek agrarni pučkoškolac s pet godina iskustva.

"Nikad se nisam vidio u poljoprivredi. Radio sam u Jamnici i ostao bez posla prije pet godina. Nisam znao što dalje i onda mi je prijatelj kazao da probam s poljoprivredom, posadim jagode. Počeo sam i danas moj OPG koji broji četiri člana ima 50.000 sadnica jagoda", govori Varga.

Poljoprivredna priča Željka Varge iz općine Pisarovine!

Jagoda je nezahvalna kultura

U idealnim uvjetima na 50.000 sadnica bilo bi 20 tona jagoda, realnost je upola manje, a ove godine stvarnost je svega jedna četvrtina od idealne priče. Mraz je učinio svoje. U takvim uvjetima uobičajeno je da poljoprivrednici komentiraju kako će se ostaviti svega, kako u poljoprivredi nema više kruha, kako im je glavni životni cilj udaljiti djecu iz primarnog sektora. Varga ne govori tako, iako se bavi nezahvalnom proizvodnjom i nema rashladnih skladišnih kapaciteta.

Planira se povećanje prerađivačkih kapaciteta

"Jagoda je nezahvalna kultura. Ono što ne prodamo danas, sutra je neupotrebljivo jer nemamo hladnjače u kojima bi čuvali robu. Najviše robe prodam u Zagrebu na Mažorancu i kod Importanea. Kod Importanea se dnevno proda do 250 kilograma jagoda. Ne bavimo se samo proizvodnjom jagode. Proizvodimo povrće: rajčice, krastavac, najviše paprike, patlidžan. To prodajemo na Trešnjevci na placu", kaže Željko Varga.

U budućnosti na OPG-u Varga planiraju povećati prerađivačke kapacitete, posaditi aronije i trešnje, nove povrtne kulture, a sve kako bi kroz cijelu godinu imali kontinuitet proizvodnje. Teško jeste, malo je onima kojima je danas lako, ali tko traži, nađe put za izlazak iz labirinta beznađa i malodušnosti.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Željko Varga Pisarovina Bratina Jagoda Zagreb


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.