Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada višnje
  • 05.01.2016. 07:30

Jakšić dobiva tvornicu za otkup i preradu voća

Izgradnja tvornice previđena je za svibanj ove godine, a zaživjet će u sklopu tog zdanja otkupna stanica, hladnjača, prerada, skladišta i drugi pogoni. Najavljuje to predsjednik Udruge proizvođača višanja Višnja Požeština koja broji 50 članova.

  • 3.031
  • 479
  • 0

Kako bi na tržištu bili osnaženiji i kupcima mogli ponuditi veću količinu proizvoda, ali i jeftinije nabavljali zaštitna sredstva i druge stavke potrebne za voćnjake, uzgajivači višanja Požeškog kraja sredinom su prošle godine u Jakšiću nedaleko Požege osnovali Udrugu voćara Višnja Požeština. Udruga broji pedesetak članova koji sveukupno imaju oko 150 hektara višnjika sa 90.000 stabala.

Riječ je o vrstama cigančica i oblačinska višnja čiji su plodovi srednje veličine odlični za industrijsku preradu, ponajprije za izradu kompota, sokova, džemova, pekmeza.

Višnja cigančica krupnija je od oblačinske i s bujnijom je krošnjom, a najbolja je za proizvodnju kompota. Proizvođači višanja nadaju se ubuduće dobrom poslu jer se sredinom ove godine, u Jakšiću nedaleko Požege planira izgraditi tvornica za otkup i preradu voća vrijedna oko 9 milijuna eura, a investitor je doznajemo - iz Hrvatske.

Otkupljivat će se višnje, šljive, jabuke, jagode i drugo voće

Za početak, kapaciteta tisuću tona, primat će to zdanje višnje, šljive, jabuke, jagode i drugo voće, kaže nam Danijel Obst predsjednik Udruge Višnja Požeština dodajući kako je to dobra gospodarska podloga za voćare, ponajprije Slavonsko-požeške županije, ali i drugih.

Tvornica na oko pet tisuća četvornih metara

Početak gradnje na oko pet tisuća četvornih metara ,predviđen je za svibanj, a zaživjet će u sklopu tvornice otkupna stanica, hladnjače, prerada, skladište i drugo.

Cigančica i oblačinska višnja dobre za industrijsku preradu u sokove, džemove, pekmeze, kompote.

"Proizvođači voća iz našeg kraja zbog toga polažu velike nade u bolju gospodarsku perspektivu jer se planira i zapošljavanje ljudi, odnosno mogućnost njihove dodatne edukacije", kaže predsjednik udruge Višnja Požeština.

Dodaje kako je dobro što će voćari od stručnjaka dobivati pravovaljane informacije o poboljšanju uzgoja i brige oko voćaka, njihovoj zaštiti, bolestima, kvaliteti tla, novitetima, upotrebi sredstava prskanja jer u udruzi su im i tri agronoma. Članovi udruge zasad plodove plasiraju u slavonskobrodsku tvrtku Hlad, Vinica iz Vinkovaca, a manji dio odlazi u Marinadu u Slatini.

Prosječna otkupna cijena višanja po kilogramu je 3,5 kune

Otkupna se cijena višanja, ovisno o godini, po kilogramu kreće od 2,5 do 4,5 kune, a u prosjeku se to voće najčešće otkupljuje do 3,5 kune. Višnja Požeština, kaže predsjednik Obst, može godišnje isporučiti oko dvije tisuće tona višanja (po stablu se dobije oko 30 kg) čiji je uzgoj zahtjevan počevši od gnojidbe, rezidbe, zaštite od bolesti.

Jedna od upornih je gljivično oboljenje monilija (Monilia laxa) koja dovodi do sušenja rodnih grančica voćke, a ako joj se pravovremeno ne obavi zaštita može se zbog gljivice uništiti (u)rod jer se bolest javlja u fazi cvatnje biljke.

Najbolja je jesenska sadnja

Za kvalitetne plodove doznajemo najbolja je jesenska sadnja voćaka koje već nakon tri godine daju dobar urod, dok u sedmoj biljka dostiže puni rod. Kako bi se dobila kvaliteta plodova, valja krošnjama osigurati i osunčana mjesta, kaže Danijel Obst dodajući da je važna i njihova rezidba odnosno analiza, i u intervalima kontrola tla na kojem se voćke uzgajaju.

Zemlju voćari obogaćuju stajskim, odnosno mineralnim gnojivom i potrebnim sredstvima koje nalažu rezultati analize tla. Potonja se obavlja na Poljoprivrednom fakultetu Sveučilišta u Osijeku koje je tamošnjim poljoprivredncima kažu prava kuća znanja. Obst ističe da višnje ne vole vlažna i teška tla, već ona ocjedna i s blagim padom.

Sustav odvodnih kanala oko voćnjaka

Da im se ne dogodi previše vlage za kišnih godina ali i elementarnih nepogoda voćari požeške Zlatne doline, ponajprije oni u Jakšiću, ustrojili su oko voćnjaka sustav odvodnih kanala. Ne mogu kažu dozvoliti da trpe štete u segmentima rada gdje mogu poboljšati uvjete uzgoja.

O tome može li se od njega živjeti predsjednik udruge kaže da ne može pa je on još uvijek zaposlen, a uzgoj višanja mu je dodatni posao. "Kada bi se postigle veće cijene voća i u tom smislu uredilo tržište, odnosno cijene osiguranja od nepogoda bile manje, ustrojilo se zahvalnije sufinanciranje od države, samo od uzgoja višanja moglo bi se i živjeti", vjeruje naš sugovornik.

Osiguranje višnjika po hektaru oko 10 tisuća kuna

Ovako, navodi primjer, osiguranje voćnjaka od elementarnih nepogoda po jednom hektaru stoji oko 10 tisuća kuna, što je voćarima prevelik financijski izdatak. Da bi stvari općenito krenule nabolje, trebalo bi, smatra, otvarati više tvornica za otkup i preradu voća, valjalo bi otkupljivati ono hrvatskih proizvođača, a ne uvoziti inozemno. Posebice jer Hrvatska ima kvalitetnu ponudu i proizvođače, kao i mlade ljude koji bi krenuli u tu granu poljoprivrede.

Zato se državne vlasti trebaju pozabaviti ustrojem poljoprivredne strategije koja će omogućiti pravovaljani razvoj i ljudima perspektivu boljeg života, a ne da im jedino rješenje postane odlazak iz Hrvatske. "Treba se posvetiti našim kupcima", smatra Danijel Obst kojem u poslu s višnjama pomaže obitelj ponajprije surpuga, a njegova se majka odnosno obitelj otkriva nam, bavi uzgojem jabuka na njihovom OPG-u Milena Obst.

Zadruga otvara nove poslovne mogućnosti

Naš je sugovornik vlasnik i Hladnjača Obst koje mu pomažu u poljoprivrednom opstanku jer izdaci su u voćarstvu značajni. Oni koji žele ući u proizvodnju s višnjama, a imaju komadić zemlje, trebaju, doznajemo, kao početni kapital pripremiti nekoliko desetaka tisuća kuna i dobro izanalizirati tržište, odnosno ponudu i potražnju.

"Teškoće su voćara što nam nitko ne govori što bi dugoročno trebalo saditi, da li šljive, lješnjake ili nešto treće. Što se to u Hrvatsku uvozi, a konstantno nedostaje odnosno može uspijevati kod nas", zapitao se predsjednik udruge Višnja Požeština, ističući kako bi trebalo održati i korektnost isplate. Najavio je da im je dugoročni cilj zaživljavanje udruge kao zadruge koja će proizvođačima - članovima otvoriti nove poslovne mogućnosti.


Povezane biljne vrste

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje te većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U RH se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjever­nom... Više [+]

Tagovi

Višnja Požeština Jakšić Uzgajivači Višanja Danijel Obst Zlatna Dolina Izgradnja Tvornice Otkup Prerada Voća Svibanj Višnja Cigančica Oblačinska Poljoprivredni fakultet Osijek Investicije Jesenska Sadnja Odvodni kanali


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/