Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagrebačke jagode
  • 11.06.2015. 18:30

Jagode Alba najbolje od najboljih!

Područje Grada Zagreba i njegove okolice, zbog svojih komparativnih prednosti za proizvodnju jagoda, temeljenih na povoljnim klimatskim i drugim uvjetima, postalo je prepoznatljivo po intenzivnoj proizvodnji jagoda.

Foto: kronikevg.com
  • 8.222
  • 210
  • 0

Alba, Albion, Clery, Joly, Asia, Irma, Raurica, San Andreas i Galia nazivi su devet sorti jagoda, koje su se ocjenjivale na Danima zagrebačkih jagoda, kako bi se vidjelo koje su prosječnom potrošaču najukusnije. Iako je ocjenjivačko povjerenstvo predvodio Boris Duralija iz Zavoda za voćarstvo, zagrebačkog Agronomskog fakulteta, ostali članovi bili su ljubitelji jagoda, različite struke, dobi i spola.

Osim njih, svoje su ocjene dali i članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije Jagodni prsten i Udruge uzgajatelja jagoda grada Zagreba. Subjektivno je ocjenjivan vanjski izgled odnosno veličina, oblik i boja jagoda, fizikalna kakvoća (čvrstoća, tekstura i sočnost), okus (odnos šećera i kiselina, aroma i punoća okusa) te opći dojam svake sorte. Ocjenjivači su, jagodama, davali ocjene od jedan do pet, odnosno od nezadovoljavajuće do izvrsno.

Najukusnija sorta Zagreba

Nakon zbrajanja ocjena, najukusnijom sortom jagoda Zagrebačke županije i grada Zagreba proglašena je Alba. Drugo mjesto pripalo je sorti Albion iz klasičnoga, zemljanoga uzgoja, a treće također Albionu, no onom iz hidroponskoga uzgoja. Jedna od najzastupljenijih sorti u Hrvatskoj i Europi, sorta Clery, našla se tek na četvrtom mjestu.

Alba je najranija od ocjenjivanih sorti i zamjena je u plasteničkoj proizvodnji jagoda za svojevremeno vrlo popularnu sortu Miss. Podrijetlom je iz Italije i selekcionirana je 1997. u istraživačkom centru u talijanskom gradu Ceseni.

"Zanimljiva je zbog izuzetno lijepog izgleda i odlične kvalitete plodova, a rano dozrijevanje, visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda, njezine su ostale važne značajke. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu. Biljka je otporna na većinu uobičajenih bolesti jagoda i dobro podnosi manipulaciju nakon berbe. Kod ocjenjivanja, presudni su okus, odnosno odnos šećera i kiselina, aroma te punoća okusa. Osim toga, ocjenjivači ocjenjuju i opći dojam plodova, što također ima velikog utjecaja na krajnji rezultat", ističe koordinatorica Višnja Šimunović.

Svaka od sorata ima svoju posebnost

Druga po ocjenama je sorta Albion, poznata kao američka sorta neutralnog dana, koja je proizvođačima sve zanimljivija u izvansezonskoj proizvodnji.

Četvrto plasirana Clery je vodeća sorta na brojnim ocjenjivanjima i predstavlja standard za uzgoj jagoda, kako na otvorenim tako i u zaštićenim prostorima. Uzgaja se diljem Europe i predstavlja odličnu kombinaciju produktivnih i komercijalnih značajki. Od ovih devet sorata, Raurica najkasnije dozrijeva, no ima vrlo krupne plodova i dobro uspijeva na nadmorskim visinama iznad 600 metara, doznajemo od koordinatorice Šimunović.

Trenutačno se na području Zagrebačke županije najviše uzgajaju sorte Clery, Alba, Joly i Albion.

Ocjenjivanje je održano na izletištu Odranski ribič u mjestu Kuče nedaleko Velike Gorice, u organizaciji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a u suradnji sa županijskom Udrugom proizvođača jagoda Jagodni prsten i zagrebačkom Udrugom uzgajatelja jagoda te Hrvatske gospodarske komore - Komore Zagreb. Udruga Jagodni prsten Zagrebačke županije okuplja 24 proizvođača, koji na godinu proizvedu oko 600 tisuća sadnica. Cijena mjerice na zagrebačkim tržnicama trenutačno se kreće oko 10,00 kuna.

Foto: kronikevg.com


Fotoprilog


Tagovi

Jagode Ocjenjivanje Zagreb Zagrebačka županija Boris Duralija Zavod za voćarstvo Agronomski fakultet Jagodni prsten Alba Albion Clery Italija Cesena Višnja Šimunović Raurica Odranski ribič Mjesto Kuče Velika Gorica Udruga proizvođača jag


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]