Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada jabuke
  • 05.04.2016. 10:30

Jabuke kao sirovina za proizvodnju čipsa!

Proizvodnja čipsa od jabuke za mnoge je voćare nedostižan san zbog visokih cijena ulaganja u pogon, no razmjenom resursa san je postao stvarnost i čips od jabuke našao se u ponudi slavonskih eko-proizvođača, pa tako i OPG-a Pelin.

Foto: Ivan Pelin/Facebook
  • 2.422
  • 88
  • 0

Fin, zdrav, hrskav i osvježavajući, čips od jabuka slastica je koja može zamijeniti puno nezdravije alternative. Iako nije čest u ponudi supermarketa, nije ga teško pronaći na štandovima eko proizvođača koji svoju ponudu predstavljaju posjetiteljima osječke tržnice.

Sam put nastajanja ovog proizvoda bio je nešto duži nego se to moglo očekivati i to upravo zbog visoke cijene potrebne za početak ovog posla.

Ljiljana Olujić, predsjednica Udruge EcoRural Net: "Naši proizvođači razvijaju jednu poveznicu s centrom za ekološko poduzetništvo koji je pokrenut prošle godine. Inicijativa je krenula iz naših krajeva jer smo vidjeli da nam je tržište Zagreba jako zanimljivo te da postoji interes za ove proizvode, ali ne samo kao tržište već tamo postoje tržišni kapaciteti koji mogu poslužiti našim proizvođačima."

Visoka ulaganja u opremu za preradu

Ekološki proizvođač Ivan Pelin iz Osijeka, koji, iako nema vlastitu sušaru, svojim proizvodom konkurira vrhunskim domaćim i europskim proizvođačima čipsa od jabuke.

"Preduvjet za preradu je oprema, koju ću u suradnji s eko centrom realizirati još više. Trebao bih sad dobiti sušaru. Stroj za rezanje jabuka sam dobio od njih, a imam i dosta svoje opreme. Mislim da će tako biti lakše u preradi", ističe Pelin.

Jabuke dehidrirati do oko 14% vlage

"Morate iskoristiti svaki plod koji imate, šteta je bacati", govori Pelin. Od kilograma jabuka dobije se oko 120 grama sušenih jabuka. Vlagu treba izvući do nekih 14%.

Dodatna ponuda i vrijednost osnovnog proizvoda nužna je za prepoznatljivi i ekonomski isplativi nastup na tržištu, koji je prepoznao i dio slavonskih eko proizvođača - oni višak jabuka prerađuju u čips ili sok.

Ovakav čips je zdrava namirnica, ne sadrži konzervanse i može poslužiti kao ukusan međuobrok. Prehrambena vlakna kod sušene jabuke bolje su iskoristiva nego kod svježe jabuke, a nutritivna vrijednost nije izgubljena.

Foto: Ivan Pelin/Facebook


Tagovi

Čips od jabuke OPG Pelin Eko proizvođači


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024