Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dostava domaćih proizvoda
  • 07.10.2015. 15:30

Jabuka na kućna vrata - Žuža bolji od Todorića?

To će zahtijevati upotrebu modernih, internetskih tehnologija. Kupac na internetu naruči robu i mi mu je donesemo na kućna vrata. "Nešto slično kao što radi Todorić, pa nije ni on baš naivan", kaže Šime Žuža.

  • 881
  • 104
  • 0

Kako prodati 500 tona voća i povrća, problem je, ili izazov kako se moderno kaže, s kojim se Šime Žuža iz Podgradine kod Zadra ujutro budi i navečer liježe. I tako 365 dana u godini.

Žuža pod sobom ima 45 hektara trajnih nasada i povrtnjaka, proizvodi jabuke, breskve, nektarine, stolno grožđe, povrće. Veleprodaja i turistička sezona glavni su kanali prodaje. Kroz veleprodaju se pllasira 70% proizvodnje, u turističkoj sezoni Žuža ima štandove u Novalji i na Kolanjskom Gajcu na otoku Pagu. Majka svih pitanja jest kako prodavati ostali dio godine na malo.

Internet web shop

"Meni sada na rod dolazi 150 tona jabuke. Najveći dio će se prodati na veliko. Mi smo malo tržište, ne može se razviti tolika maloprodajna mreža. Ono što se ne proda na veliko ići će na malo. U Zadru prodajem na Seljačkoj tržnici, a intenzivno razmišljam o novim kanalima prodaje", govori Žuža i otkriva svoje ideje:

"Kao prvo planiram formirati pokretnu trgovinu. Razmišljam da uključim sina da ju vozi. Odabrani dan u tjednu i u točno određeno vrijeme bio bi uvijek na istom mjestu, kako bi se kupci naučili na nas. Drugi dio je dostava na kućna vrata. To će zahtijevati upotrebu modernih, internetskih tehnologija. Kupac na internetu naruči robu i mi mu je doneseno na kućna vrata. Nešto slično kao što radi Todorić, pa nije ni on baš naivan." Mi ćemo dodati da je Žužina ideja bolja od Todorićeve jer naš Podgrađanin nudi uslugu dostave na kućna vrata.

Proizvode niske kvalitete ponuditi stočarima i prerađivačkoj industriji?

Drugi dio problema koji Žuža želi što kvalitetnije riješiti trženje proizvoda niske kvalitete. U proizvodnji uvijek ima škarta, jabuka koju ni jedan pošteni trgovac neće prodati ženi koja kupuje voće za svoju djecu. Zbog toga Žuža razmišlja o proizvodnji čipsa od jabuke, a i gleda prema stočarima koji su mu isto interesantni u tom smislu.

"Razgovarao sam s jednim poduzetnikom koji planira otvoriti farmu svinja. Njemu bih prodavao jabuke niže kvaliteta. Nadam se da će otvoriti svoju farmu", kaže Žuža koji tako dokazuje kako svaki proizvod ima svoga kupca, samo na tržište treba gledati širom otvorenih očiju.


Tagovi

Šime Žuža Jabuke Veleprodaja Ivica Todorić Pokretna trgovina Internet Web shop Tržište Tržnica Maloprodajna mreža Seljačka tržnica Proizvodi niske kvalitete


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰