Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žir
  • 26.12.2013. 07:19

Izvozna cijena žira tri puta veća od otkupne

Mnoge obitelji ovise o otkupu žira kojeg su sami prikupili, i dok je otkupna cijena kilograma žira pet kuna, u izvoz ide za čak tri puta veću cijenu

  • 3.589
  • 180
  • 0

Brojnim obiteljima u Slavoniji preživljavanje tijekom zime ovisi o zaradi na žirevima. Kako su ih i ove godine prikupljali čak i oni najmlađi, a lokalne su šumarije na području Uprave šuma Vinkovci s otkupom žira krenule prije mjesec dana, iznadprosječno toplo vrijeme i neuobičajena vegetacija za ovo doba godine produžili su skupljanje i na početak studenog.

Sakupljeni žir se još uvijek otkupljuje za pet kuna bruto za kilogram kvalitetnog hrastovog ploda. Otkupljuje se samo kvalitetan žir, a onaj lošije kvalitete vraća se skupljačima jer nije za daljnju uporabu. Ovogodišnje potrebe Uprave šuma Vinkovci su 60 vagona, a do sada su prikupljena 52 vagona, piše Glas Slavonije.

Javili su im se čak i zainteresirani kupci iz Mađarske, a određene količine prvoklasnog žira izvezene su u Njemačku, i to po cijeni od tri eura za kilogram. Novinari Danas.hr objašnjavaju kako žir izvoze ako ga ostane viška od podsadnje u našim šumama te kako su ove godine izvezli u Njemačku oko 600 kg žira. Cijena 1 kilograma žira standardne kvalitete (bez vidljivih oštećenja ili bolesti i vlažnosti iznad 50%) iz uroda 2013. prodaje se po cijeni od 22,83 kn/kg; 38,06 kn/kg ili 68,50 kn/kg ovisno o kategoriji. Cijene se odnose na žir u rinfuzi izvagan, uskladišten i utovaren na vozilo kupca.

Na pitanje o otkupnim cijenama za sakupljače žireva u proteklih pet godina, naveli su da je ove i lanjske godine otkupna cijena 5 kuna po kilogramu bruto, dok je pretprošle godine bila 6 kuna po kilogramu.


Tagovi

Žir Otkupna cijena Izvoz Uprava šuma Hrvatske šume

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]