Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maslinovog ulja
  • 16.09.2015. 15:30

Između najgore i najbolje berbe!

IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona ulja, cijene na rekordnim razinama.

Foto: depositphotos.com, lorenzodaveri
  • 151
  • 21
  • 0

Ovogodišnja proizvodnja maslinovog ulja bit će negdje između lanjske, najgore u posljednjih dvadesetak godina, i one godinu prije koja je bila najbolja ikad.

Procjena je to koju je iznio International Olive Council, međunarodna organizacija s sjedištem u Madridu. Nije to baš bogzna kakva prognoza s obzirom na veliki raspon u koji se predviđanje može smjestiti, ali svakako odražava visoku razinu nesigurnosti vezanu uz berbu 2015/16. koja će započeti sljedećeg mjeseca.

Velike oscilacije između navodnjavanih i sušnih područja uzgoja

IOC predviđa proizvodnju više od 2,5 milijuna tona, drugim riječima, predstojeća berba neće biti najgora u posljednjih 15 godina, ali je Vijeće odbilo definirati gornji limit moguće proizvodnje maslinovog ulja. Lanjska proizvodnja bila je 2,4 milijuna tona.

U svojoj prognozi IOC nije spominjao Italiju, koja je lani imala jednu od svojih najgorih berbi u povijesti, a nije sasvim jasno ni koje su podatke za predviđanje koristili iz drugih velikih proizvođača, poput Tunisa i Grčke.

Ni u Španjolskoj, najvećem svjetskom proizvođaču maslinovog ulja, situacija nije sasvim jasna. Jose Maria Penco, stručnjak Španjolske udruge maslinarskih regija, kaže kako analiza agro-klimatskih varijabli koje utječu na razvoj plodova ukazuje na velike oscilacije između navodnjavanih i nenavodnjavanih plantaža.

Plodovi se sušili

Kad se uzmu u obzir samo klimatski podaci, situacija nije dobra, u srpnju su temperature dosezale 40 Celzijevih stupnjeva više od 20 dana u južnim dijelovima Španjolske, zbog čega su se plodovi, koji još nisu završili fazu otvrdnjavanja, sušili i opadali.

Zbog toga Jose Maria Penco svoju procjenu ovogodišnje proizvodnje maslinovog ulja u Španjolskoj smješta na 1,2 milijuna tona, što je poboljšanje u odnosu na lanjskih 825.000 tona, ali i puno ispod rekordnih 1,78 milijuna tona u sezoni 2013/14.

Sve to, kao i smanjivanje lanjskih zaliha, dovodi do rasta cijena ulja širom svijeta. Cijene za ekstra djevičansko maslinovo ulje, kao i rafinirana ulja iz Španjolske, Italije, Grčke i Tunisa su blizu ili na svojim rekordnim razinama.

Foto: depositphotos.com, lorenzodaveri


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Proizvodnja maslinovog ulja Cijene IOC International Olive Council Italija Grčka Španjolska Tunis Jose Maria Penco Agroklimatski uvjeti


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]