Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Istarsko maslinovo ulje
  • 09.10.2015. 13:25

Istarsko maslinarstvo prati svjetsku modu

Ovim Programom potaknut je interes za podizanjem novih maslinika, osnovan je veliki broj poljoprivrednih udruga, revitaliziran značajan dio zapuštenih poljoprivrednih površina, pokrenuti projekti cesta maslinovog ulja te realizirani ciljevi u stvaranju novog dohotka poljoprivrednika, kao i samozapošljavanja.

Foto: depsoitphotos.com, surkovdimitri
  • 196
  • 7
  • 0

Nakon dugih i neizvjesnih devet godina, istarski maslinari konačno imaju oznaku izvornosti istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Premda se službeno zeleno svjetlo zaštite izvornosti upalilo (tek!) koncem travnja, nakon što su zadnja berba i prerada maslina maltene i zaboravljene, a veće količine ulja prodane, ovo je svakako još jedan hvalevrijedan iskorak istarskih maslinara.

U svakom slučaju, oznaka izvornosti Istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja kruna je truda istarskih maslinara, udruga koje ih okupljaju, kao i Istarske županije, koja je odavno prepoznala vrijednost ovog branda ugradivši ga u kvalitetu turističke ponude. A istarski maslinari, koji obrađuju oko milijun i po stabala maslina na istarskom poluotoku, doista žive maslinarstvo, a ne bave se samo njime. Jer njihovim žilama teče krv inficirana tradicionalnom ljubavlju prema maslini, uz istarsku kozu, neizostavnom simbolu Istre, nasljeđenom od njihovih (pra)nonića, očeva, barbi.

Mlade generacije koje žive maslinarstvo

Danas mlade, educirane generacije maslinara i njihove obitelji investiraju u suvremene uljare, prate znanstvene, stručne i tehnološke inovacije pa ne čudi što svoje brandirano ulje već izvoze, istina u manjim količinama, na brojne kontinente te zauzimaju kontinuirano visoka mjesta u svjetskim vodičima ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Dakako da su imali sreću što su rođeni ili žive u Istri, crvene, sive i bijele zemlje, koja je uz povoljnu mediteransku klimu, sa suživotom prevladavajućih autohtonih (istarska bjelica, buža, crnica, rožinjola, žižolera) i talijanskih sorti (leccino, pendolino, ascolana, frantoio, moraiolo), natopljena znojem i trudom generacija maslinara, ispala dobitna kombinacija za uspjeh. I za visoku kvalitetu istarskog tekućeg zeleno-žutog zlata.

Raskošno uređeni maslinici

Danas prolazeći istarskim poluotokom gotovo na svakom koraku vidite raskošne, uređene maslinike, bilo uz samo more, nedaleko njega, na pitomim obroncima s kojih puca pogled na Kvarner ili Tršćanski zaljev ili na brdovitim terasama kontinentalne Istre. Neki su maslinici poput botaničkih vrtova, parkova, nepreglednih plantaža, aleja, besprijekorno uređeni, okruženi starim, restauriranim suhozidima i kažunima, ili novopodignutim, u kojima uživaju turisti, uključeni u berbu maslina ili guštajući u modernim kušaonicama ulja.

No, vratimo se na početak naše priče. Klaster istarskih maslinara, koji je i podnio zahtjev za zaštitom oznakom izvornosti istarskog maslinovog ulja, ima 37 registriranih članova, no kako su članovi i poljoprivredne udruge, pojedinačni broj proizvođača koji imaju pravo kandidirati se za oznaku izvornosti penje se i do više stotina.

Prodor na svjetska tržišta

Bruno Legović, direktor Klastera istarskih maslinara i uljara, osnovanog 2005., naglašava kako će zaštita izvornosti istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja značiti jako puno za prodor na svjetska tržišta, istovremeno dodatno promovirajući kvalitetu istarskih ulja.

"To je snažna poluga daljnjeg razvoja maslinarstva u Istri. Ujedno s tom zaštitom jamčimo priznatu kvalitetu istarskih ulja. Zaštita će u marketingu i promociji svakako doprinjeti boljem pozicioniranju tog našeg ulja na svjetskom tržištu", napominje Legović. "Interes maslinara je velik i do sada smo zaprimili 31 zahtjev. Radi se o ulju berbe 2014. U promet stavljamo 50.000 komada pakovina zaštićenog istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja."

Mukotrpan put do oznake izvornosti

Mukotrpnog puta do stjecanja oznake izvornosti istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja prisjeća se voditelj stručne službe vodnjanskog Agroturista i vitez hrvatskog maslinarstva Franko Raguž. "Sve je počelo tamo negdje još 2006. kada su u Poreču, Rovinju i Taru započeli s izradom Oznake geografskog podrijetla maslinovog ulja. Mi u Vodnjanu odabrali smo drugu, težu i puno zahtjevniju opciju koja je bila usmjerena ka oznaci izvornosti vodnjanskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Maslinari Vodnjanštine nisu ni htjeli čuti za bilo koju drugu oznaku. I bili su u pravu, isplatilo se.

Naime, 2010. godine na prijedlog Ministarstva poljoprivrede RH slijedi objedinjavanje specifikacija četiriju predloženih opcija. Zahvaljujući Odjelu za poljoprivredu Istarske županije pala je odluka da se ide u oznaku izvornosti. Za nositelja je odabran Klaster istarskih maslinara koji Ministarstvu poljoprivrede 19. lipnja 2013.godine predaje Zahtjev za registraciju oznake izvornosti naziva Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. Nakon konzultacija, dorada i usklađivanja sa Zakonom, napokon 27. travnja 2015. Klaster dobiva Rješenje", prisjeća se Raguž.

Što kupac takvog deklariranog ulja s oznakom izvornosti dobiva?

"Kada kupac dobije u ruke bocu maslinovog ulja, sa takvom oznakom može biti siguran da je proizvod u potpunosti izvoran iz Istre. To mu garantira da je ulje bilo podvrgnuto svim potrebnim provjerama i analizama. Uz to ima dokaz i garanciju da je proizvod u potpunosti s istarskog područja, od uzgoja maslina pa do stavljanja u promet. Znamo da istarsko maslinarstvo slijedi suvremene svjetske trendove ističući svoje tradicionalne posebnosti. Time ono prati svjetsku modu u domaćem ruhu", zaključuje doajen istarskog maslinarstva Franko Raguž.

Stvaranje novog dohotka

Blanka Sinčić-Pulić, viša stručna suradnica u županijskom Odjelu za poljoprivredu, ističe kako je Istarska županija pokrenula niz Projekata u cilju poticanja razvoja maslinarstva na području Istarske županije stvaranjem ključnih preduvjeta za razvoj samodostatne i konkurentne proizvodnje visokokvalitetnog istarskog maslinovog ulja.

Tako podsjeća na financijske potpore od 1994. do 2012. u podizanju nasada maslina Programom nabave i sufinanciranja sadnog materijala, koji je postao jedan od prepoznatljivih i strateški važnih programa u Istarskoj županiji. To je rezultiralo sadnjom novih milijun i sto tisuća stabala maslina. "Ovim Programom, osim što je u velikoj mjeri potaknut interes za podizanjem novih maslinika, osnovan je veliki broj poljoprivrednih udruga, revitaliziran značajan dio zapuštenih poljoprivrednih površina, pokrenuti projekti cesta maslinovog ulja te realizirani ciljevi u stvaranju novog dohotka poljoprivrednika kao i samozapošljavanja", naglašava Blanka Sinčić-Pulić.

Autor: Branka Žužić, Foto: depsoitphotos.com, surkovdimitri


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Istarsko maslinarstvo Zaštita izvornosti Izvoz Mlade generacije Klaster istarskih maslinara Bruno Legović Svjetska tržišta Franko Raguž Blanka Sinčić-Pulić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.