Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 02.07.2016. 12:00

Iščupano 15 stabala, plodovi plivali u vodi

Štete od tuče u voćnjaku obitelji Pavičić iz Petrijevaca kod Osijeka premašuju 60%!

  • 1.240
  • 214
  • 0

Tek što su prošla nepuna dva mjeseca od katastrofalne elementarne nepogode od mraza, gdje se šteta samo na području Osječko - baranjske županije kreće oko 117 milijuna kuna, domaću je poljoprivredu pogodila zastrašujuća količina oborina koja je u noći sa subote u nedjelju poharala Slavoniju i Baranju.

Štete uzrokovane obilnom količinom kiše, poplavama i ledom u voćnjaku mlade magistrice poljoprivrede Ivane Pavičić, u Petrijevcima, premašuju 60%.

Veliki udarac na dohodak

Uzmu li se u obzir ulaganja u proizvodnju, prethodne štete, kašnjenje potpora, te utrošeni rad i vrijeme, dobiva se slika borbene ali ožalošćene obitelji koja, nepogodi unatoč, u ovo vrijeme mora opetovano izvršiti agrotehničke mjere, odnosno zaštitu nasada, pokositi travu te i dalje ulagati u proizvodnju kao da se ništa nije dogodilo. Polazeći od nazivoslovlja "poljoprivreda je tvornica na otvorenom", ono što je iskustvom potvrđeno, ulaganja su velika, a gubitci još i veći koji će se odraziti na godinu, te je šteta uzrokovana ledom veliki udarac na dohodak obitelji Pavičić koja gotovo da i ne zaplače.

"Nakon nevremena otac, majka i ja sjeli smo u auto i odvezli se u voćnjak gdje nas je dočekala potresna slika. Tisuće otresenih plodova izazvalo je tugu i jad na našim licima. Marljivo smo radili od jutra do mraka našem obiteljskom gospodarstvu, poslu prilazili s aspekta srca i savjesti, a sada je naš rad ugrožen. Hoće li se osigurati financijska sredstva za nadoknadu štete?", pita se Ivana.

Zabrinjavaju i puni odvodni kanali

Obitelj koja ima voćnjak na 2.5 hektara i u njemu krušku, mušmulu, breskvu, šljivu, lijesku, jabuku, dunju, aroniju, vinovu lozu, orah, kajskiju i višnju, zatekao je strašan prizor. Petnaest je stabala iščupano s korijenom, plodovi krušaka plivaju u vodi, 90% mladog nasada stradalo je zbog mlade i nedovoljno snažne krošnje.

"Kako su odvodni kanali stara boljka, puni su vode te se nadamo da se zbog velike količine oborina neće izliti. Već neko vrijeme trebaju doći bageri kako bi očistiti kanale, no nisu pretežito ažurni pa stoga dolazi do zaštopavanja zbog kojeg ne strahujemo samo mi, već i naši susjedi koji u blizini imaju poljoprivredne parcele", kazala je Ivana Pavičić.

Za očekivati je da će župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu. Nažalost, uvjeti za proglašenje su ispunjeni, no teško da će odšteta pokriti gubitke proizvođača.


Povezane biljne vrste

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja potječe iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španjolska i Francuska... Više [+]

Mušmula

Mušmula

Sinonim: Divlja kruškica | Engleski naziv: Medlar, Gall nut | Latinski naziv: Mespilus germanica

Mušmula je dugogodišnja drvenasta listopadna voćka, koja u prirodi raste kao grm od 2 do 5 m visine. Kultivirana se češće uzgaja u obliku stabla koje može dosegnuti 4 do 5 m,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Elementarna nepogoda Voćnjak Štete Oštećenja Šljiva Breskva Mušmula Plodovi Krošnja Nevrijeme Fondovi Financijska sredstva Troškovi Ljudski rad Kapital Dohodak Profit Tvornica na otvorenom Poljoprivreda Ekološka Barijera Zaštita


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]