Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnice voća
  • 09.08.2016. 10:30

In vitro sadnice i podloge iz Bijelog Brda!

Više od 200.000 sadnica i podloga trešanja, borovnica i jagoda doći će na tržište iz novoopremljenog laboratorija obitelji Dupljak!

  • 2.713
  • 119
  • 0

U blizini Osijeka otvoren je ovoga ljeta suvremeno opremljeni laboratorij za proizvodnju in vitro podloga i sadnica različitih voćnih vrsta. Ovaj obiteljski rasadnik Dupljakovih više od 12 godina proizvodi voćni sadni materijal na svom imanju između Sarvaša i Bijelog Brda, svega 10-ak kilometara od granice sa susjednom Srbijom kod Erduta.

Trešnje, borovnice i jagode - bezvirusne sadnice

"Trenutno u in vitro kontroliranim uvjetima imamo proizvodnju podloge za trešnju - Gisela 5 koja je namijenjena tržištu regije. Sadnice su virus-free, a čitava proizvodnja se odvija u strogo kontroliranim i sterlinim uvjetima", upoznaje nas Senad Dupljak, inženjer voćarstva i dugogodišnji voćar te pojašnjava način proizvodnje, "uzimamo pupove od matičnih biljaka našeg rasadnika i umonožavamo ih metodom mikropropagacije u kontroliranim uvjetima. U ovogodišnjem ciklusu cilj nam je proizvesti 200.000 sadnica i podloga spremnih za isporuku našim kupcima."

Veći dio njihove proizvodnje odnosi se na poznate kupce, odnosno njihove investicije u podizanje nasada. Supruga Snježana Dupljak profesor je biologije i kemije te vodi posao proizvodnje u laboratoriju: "Puno smo investirali u izgradnju i opremanje laboratorija; tu su sterilizator, laminarna komora, klima komore, pročišćivači vode, vage i razni mjerači vlage, kiselosti i sl. Sve što nam treba da proizvedemo vrhunski sadni materijal prema zahtjevnim EU kriterijima. Ukupna investicija u samo u laboratorij kreće se na razini od pola milijuna kuna."

Prateći stanje na tržištu sadnog materijala u voćarstvu odlučili su fokus vlastite proizvodnje staviti na trešnje, borovnice i jagode iz brojnih razloga. Danas njihove sadnice nalaze kupce u čitavoj regiji.

Najveći rasadnik borovnice u Hrvatskoj

"Uz in vitro proizvodnju, u rasadniku imamo i višegodišnje sadnice borovnice sorti Blue Crop i Duke, trešnje sotri Kordia, Regina i Skeena te jagode. Prema meni dostupnim podacima sa 40.000 sadnica borovnice danas smo najveći rasadnik te vrste u Hrvatskoj", kaže Senad.

Cijene sadnica od 14 do 40 kuna

Troškovi proizvodnje rastu s utrošenim vremenom pa se tako kreću i cijene sadnog materijala - primjerice jednogodišnje sadnice borovnice mogu se kupiti već po cijeni od 14,00 kuna + PDV. Dok velika i razgranata trogodišnja sadnica te iste biljke košta i do 40,00 kuna + PDV. Za veće količine postoji posebna rabatna skala, a dinamika isporuke posebno se ugovara.

Više informacija zainteresirani kupci mogu pronaći na njihovim internetskim stranicama na adresi http://www.labplant.hr/


Fotoprilog


Tagovi

Senad Dupljak Snježana Dupljak Sadnice In vitro Laboratorij Rasadnik


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)