Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivrednici u inozemstvu
  • 12.02.2017. 10:30

Hrvatski par uspijeva s jagodama u Novom Zelandu

Marinko i Zorka rođeni su u mjestu Kozice kod Vrgorca. U potrazi za boljim životom, daleke 1957. odlaze u Novi Zeland gdje sreću pronalaze u proizvodnji jagoda.

Foto: newshub.co.nz
  • 4.858
  • 706
  • 0

Novi Zeland jedna je od popularnijih zemalja u koju su Hrvati, ponajviše oni iz Dalmacije, emigrirali prošloga stoljeća. Mnogi su otišli na drugu stranu svijeta kako bi započeli novi život.

Kako piše Newshub, jedan par koji je doselio u Auckland kako bi započeo novi život, napravio je značajan doprinos.

Zadnjih 40 godina Marinko, koji ima 84 godine i Zorka Pavić s 82 godine, snabdijevaju grad s omiljenim ljetnim voćem - jagodama. I Marinko i Zorka rođeni su u mjestu Kozica kod Vrgorca. Marinko je emigrirao u Novi Zeland 1957. godine, a dvije godine nakon njega došla je i Zorka.

Bili su ustrajni u ideji s jagodama

"Marinko mi je kupio kartu za brod. Puno je radio kako bi mogao zaraditi za nju. Došla sam mu nakon dvije godine i eto, još smo skupa", kaže Zorka. Nakon što su godinama radili za druge tvrtke na području Aucklanda i Northlanda, par je odlučio započeti vlastiti posao.

"Rekla sam da posadimo jagode u stražnjem vrtu i da ih prodajemo iz našeg dvorišta. Napravili smo to i nakon što smo uštedjeli novaca, kupili smo 10 jutara zemlje", prisjeća se Zorka.

Već 40 godina ovaj par naporno radi, opskrbljuju lokalno tržište, ali i izvoze svoje jagode. Smatraju da je snažna radna etika jedna od najvažnijih stvari u životu.

Foto: newshub.co.nz


Tagovi

Jagode Uzgoj Novi Zeland Hrvati Prodaja Tržište


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]