Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinova muha
  • 22.12.2014. 09:50

Gubici se u maslinama broje!

Ovogodišnja berba u odnosu na lanjsku je podbacila za 5.150 tona ploda, a preračunato u ulja - to je 6.180 hektolitara ulja manje. Gubitci su veliki i na razini Hrvatske.

  • 271
  • 30
  • 0

"Maslinova muha i dalje prijeti maslinicima. Mi je vidimo kako leti u njima, što i kako dalje postupiti", bilo je pitanje koje je postavio briševački maslinar Srećko Romić rukovoditeljici područne službe Poljoprivredne savjetodavne službe u Zadarskoj županiji na 6. Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja u Nadinu.

Nikada maslinari nisu pokazivali toliki interes za informacijama kao ove godine, što je samo dokaz kako su se suočili s enormnim materijalnim gubitcima.

Najgora berba maslina u zadnjih 20 godina

Maslinari traže odgovor na pitanje kako

pobijediti maslinovu muhu

Ovo je bila najgora berba maslina u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina, a u Zadarskoj županiji u posljednja četiri desetljeća. Počelo je ohrabrujuće i očekivala se iznadprosječna berba. Oplodnja introduciranih sorti bila je odlična, orkule nešto slabija zbog napada paunovog oka.

Onda je došlo kišno ljeto i napad maslinove muhe. Prema grubim procjenama, maslinari Zadarske županije ove godine ostat će bez 50 milijuna kuna prihoda od prodaje maslinovog ulja. Tim novcem trebali su između ostalog pokriti troškove repromaterijala za nadolazeću maslinarsku godinu koja će na sve moguće načine biti zahtjevnija, pa tako i troškovno.

Godina je podbacila za 5.150 tona ploda

Ova kalkulacija da je ovogodišnja berba u odnosu na lanjsku podbacila za 5.150 tona ploda, preračunato u ulja - to je 6.180 hektolitara ulja manje. Gubitci su veliki i na razini Hrvatske. Ove godine proizvedeno je 38.931 hektolitar maslinovog ulja, što je za 14.404 hektolitara manje nego lani, a čak za 21.301 hektolitara manje nego u rekordnoj 2005. godini. Pogođeni teškim napadom najvećeg ekonomskog štetnika, maslinove muhe, koja još uvijek prijeti njihovim maslinicima, maslinari na pitanje kako dalje, odgovore traže od Gordane Dragun.

Zimska zaštita masline

"Maslinova muha još je prisutna u našim maslinicima. Nju mogu uništiti niske temperature, na nekoliko dana padnu na - 3, - 4 stupnja Celzijeva. Ako se to ne dogodi, trebalo bi krenuti sa zimskom zaštitom masline, i to ranije nego što se prije predviđalo. Već u siječnju trebalo bi krenuti sa zaštitom mineralnim uljima. Maslinari bi trebali poslušati ovaj savjet. Mi u 2015. godini znatn ranije očekujemo prvi nalet maslinove muhe, već u lipnju. Pratit će se stanje na terenu i davat će se preporuke", kaže Gordana Dragun.

Tko ne sluša struku - neće ni brati!

Gordana Dragun, rukovoditeljica Savjetodavne

službe Zadarske županije

Maslinari i drugi poljoprivrednici morat će više slušati struku. Struka je tijekom cijele prošle godine radila monitoring na terenu, davala preporuke kada i s kojim tipom zaštite krenuti. Tko je slušao, nešto je i brao u listopadu, a tko nije, sjedio je kući. U ovom kontekstu veliku kritiku dobili su domaći poljoprivrednici od prof. dr. sci. s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Edija Maletića.

Poljoprivrednici u Međimurju dolaze na svako predavanje koje se organizira, a ovdje je odaziv slab, gotovo nikakav. Ovo je prva godina da sam čuo da kod nas treba odkiseljavati vina, dođe vam čovjek držati predavanje o tome, a nitko ne dođe. "Ovo su besplatna predavanja, daje vam se znanje besplatno i to trebate iskoristiti", poručio je poljoprivrednicima Maletić.


Tagovi

Maslinova muha Berba maslina Srećko Romić Degustacija mladih vina Maslinovo ulje Paunovo oko Prihodi Prodaja ulja Kišno ljeto Gordana Dragun Zimska zaštita Mineralna ulja Edi Maletić Edukacije Besplatno znanje


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.