Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske nepogode
  • 30.09.2014. 09:15

Poljoprivrednici u borbi protiv klime!

Sela pamte da bi jedna kultura podbacila, ali malo je onih koji se sjećaju godina kada je sve išlo ovako loše.

Foto: depositphotos.com
  • 213
  • 19
  • 0

Godina 2014. za poljoprivrednike Zadarske županije spada u red onih koje treba što prije zaboraviti kada je riječ o poljoprivrednim proizvodnim rezultatima, ali kada je riječ o budućnosti, spada u kategoriju onih iz kojih treba izvući pouku i spremiti se za budućnost. Težaci Ravnih kotara odavno ne pamte ovako tešku godinu. Blaga zima s relativno visokim zimskim temperaturama, u kombinaciji s proljetnim pljuskovima bili su prvi vjesnici problema u proizvodnji - koji su se počeli gomilati jedan za drugim i stvarati planinu poljoprivrednih gubitaka, osobito u voćarstvu.

Poljoprivredni gubici zbog promjene klime sve su očitiji

Počelo je s lošim rezultatima u proizvodnji višnje maraške i trešnje, da bi se nastavilo tijekom ljeta s gubitkom drugog uroda smokve dvorodke bijele petrovače. Poljoprivrednici koji su u proljeće zadovoljno gledali obilan rod u svojim vinogradima, ovih dana više bacaju suhe i gnjile grozdove s čokota loze nego što beru grožđa za praviti vino u konobama. Bliži se i berba maslina koja će također biti nikakva. Samo letimičan pogled na maslinike dovoljan je da se potvrdi ono što se znalo već na proljeće, kada je kiša isprala stabla u cvatu.

Katastrofalna godina. Sela pamte da bi jedna kultura podbacila, ali malo je onih koji se sjećaju godina kada je sve išlo ovako loše. Zdrava seljačka logika da se posadi što više kultura i tako podijeli rizik od neuspjeha, do sada je uvijek davala rezultate – ako nema maraške, bit će smokava, nema vina, bit će maslina. Sve više se komentira kako je negativan utjecaj na voćke imalo vrijeme, osobito obilne i nagle kiše. Frapantan primjer za Zadar jest da je u inače sušnom srpnju palo 11 puta više kiše, nego uobičajene godine, a samo je 30. srpnja u par sati palo 80 litara kiše po četvornom metru. Promjene u vremenu i klimi su očite, a na tako nešto upozorava i rukovoditeljica Savjetodavne službe Zadarske županije Gordana Dragun.

Hormonski pripravci i organska gnojiva za budućnost

Opisujući ovo ljeto, Dragun kaže kako mi nismo imali obilježja mediteranske, nego tropske klime s naglim i obilnim pljuskovima. Ona smatra kako su promjene koje se događaju signal koji poljoprivrednici trebaju uzeti u obzir kod provođenja agrotehničkih mjera u budućnosti. "Ove godine je izostala druga berba smokve bijele petrovače, oplodnja orkule je nikakva baš zbog toga jer je kiša u vrijeme cvatnje isprala polen. Da su bile uobičajene kiše, to se ne bi dogodilo. Vjerojatno će se u budućnosti kulture trebati tretirati s određenim hormonskim pripravcima da se biljke pripreme na ove šokove", kaže savjetodavka Gordana Dragun. Za početak, treba obogatiti tlo koje su kiše isprale i koje su sa sobom odnijela hranjiva – fosfor, kalije i dušik koji je inače nestabilan. U tom procesu preporuka je koristiti organska gnojiva, a ne kemijska.

O utjecaju promjena klime na poljoprivredu duže se vremena govori, ali ova godina je tek pokazala kakve posljedice to može imati za proizvođače. Uistinu godina za zaboraviti loše rezultate i za izvući pouku u budućnosti.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemo­vi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Tagovi

Proizvodni rezultati Poljoprivredni gubici Grožđe Višnja maraška Trešnja Berba maslina Rizik Gordana Dragun Oplodnja Organsko gnojivo Promjena klime Savjetodavna služba


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]