Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 30.06.2016. 07:30

EU zabranjuje uvoz voća iz Srbije?

Ne odustane li Srbija od prelevmana za uvoz mlijeka, EU će poduzeti kontramjere.

Foto: Ashkhan
  • 2.268
  • 118
  • 0

Europska Unija mogla bi zabraniti uvoz voća iz Srbije. Kontramjera je to koju bi EU mogla povući ne odustane li Vlada Srbije od produženja prelevmana za uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda do kraja godine. Kako prenosi poslovni.hr, tehnička vlada u Srbiji stoga čeka posljednji trenutak za odluku hoće li produžiti korištenje prelevmana za zaštitu domaće proizvodnje. Odluka, naime, ističe danas, 30. lipnja.

Zaštita mljekara, šteta za voćare

Srbija je prelevmane uvela kako bi zaštitila mljekare, no sada treba odvagati hoće li zbog njihova produženja stradati voćari. Vode se, pišu, intenzivne komunikacije s administracijom EU kako bi je odobrovoljile da ne primjeni kontramjere koje bi Srbiju mogle stajati 325 milijuna eura godišnje, koliko se procenjuje da ta zemlja zaradi izvozom smrznutog i svježeg voća u EU.

Vlada Srbije, navode, uvela je u lipnju prošle godine prelevmane za mlijeko, od 10 do 20 dinara po litri, kao i za kiselo-mliječne proizvode, od 10 do 30 dinara. Odlukom od 30. prosinca 2015. zaštitne mjere su produžene, njima je tada obuhvaćeno i svinjsko meso, ali su zaštitne mjere skinute s nekih vrsta vrhnja.

Foto: Ashkhan2/Pixabay


Tagovi

Srbija Zabrana Uvoz voća Prelevmani


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]