Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvanredne mjere pomoći
  • 14.08.2014. 14:20

EU: Mjere potpore za sektor breskve i nektarine!

Europska komisija uvodi izvanredne mjere potpora koje su namjienjene sektoru proizvodnje breskve i nektarine u EU!

Foto: depositphotos.com
  • 384
  • 41
  • 0

Europska komisija danas se sprema uvesti mjere potpore za EU sektor breskve i nektarine, prije svega povećanjem količina voća prihvatljivog za slobodnu distribuciju. Tržišta ovog voća su snažno pogođena nepovoljnim vremenskim uvjetima, a dodatni pritisak stvara i zabrana uvoza koji je uvela Rusija. Ovaj potez komentirao je Europski povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos te izjavio,

Najveći EU proizvođači breskve (godišnja proizvodnja EU iznosi 2,4-2,5 milijuna tona) i nektarina (1,1-1,2 mt) su Italija, Španjolska, Francuska i Grčka.

"Nakon nedavnog pada cijena na tržištu breskve i nektarine, bilo je potrebno hitno poduprijeti tržište i ja namjeravam djelovati odmah. Danas ću predložiti da Europska komisija odmah poduzme retroaktivne mjere usmjerene na smanjenje ponude i jačanje potražnje.

Mjere usmjerene na smanjenje ponude i jačanje potražnje

Vremenski uvjeti u proljeće i rano ljeto pogodovali su i povećanju proizvodnje i napretku u zrelosti tako da je na početku sezone ponuda bila intenzivnija nego što je to uobičajeno.

Vrlo sam jasno istaknuo da neću oklijevati u djelovanju i primjeni nove, modernizirane ZPP kako bi se osigurala pravodobna, razmjerna i tržišno orijentirana pomoć. Ova prva mjera danas jasan je izraz namjere. Pomno motrimo tržišta i bez oklijevanja ćemo, ukoliko to bude potrebno, isto tako pomoći i drugim tržištima koja su ovisna o izvozu u Rusiju."

Pomoć tržištima koja su ovisna o izvozu u Rusiju

Iako na ovom tržištu uvijek postoji sezonska promjenjivost uzrokovana vremenskim uvjetima, ova je godina imala iznimno negativan utjecaj na tržište. Predložene mjere trebale bi od 5 do 10 % povećati proizvodnju udruženih organizacija, a koja tada može krenuti i u slobodnu distribuciju.

Nakon intenzivne ponude voća na početku sezone, umjesto da je ona kao i obično, raspodijeljena na cijelu sezonu, hladniji i vlažniji uvjeti u lipnju i srpnju utjecali su na smanjenu potrošnju.

Nadalje, izvanredne mjere potpora bit će dostupne i onima koji nisu članovi proizvođačkih organizacija. Na ovaj će način mjere biti dostupne i individualnim proizvođačima, pod uvjetom da se poduzmu potrebne mjere kontrole. Konačno, dodatna sredstva osigurat će se za promociju (kao promotivne akcije organizacijskih programa proizvođačkih organizacija - prema uobičajenim aranžmanima sufinanciranja).

U nadolazećim tjednima bit će donešena formalna odluka, ali će se primjenjivati s obzirom na prošla događanja. O ovom koraku već se raspravljalo prošli tjedan, no najava uvoznih ograničenja od strane Rusije riskira dodatno pogoršanje situacije na tržištu pa je potreba za akcijom došla neočekivano brzo.

Foto: depositphotos.com


Povezana biljna vrsta

Nektarina

Nektarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Nectarine | Latinski naziv: Prunus persica L.

Nektarina je podvrsta breskve. Razlikuju se od breskve po glatkim plodovima (na kožici plodova nema dlačica). Prve sorte nektarina su bile male i svijetlih boja, skoro zelene  i... Više [+]

Tagovi

Mjere pomoći Potražnja Intenzivna ponuda Tržišno orijentirana pomoć Breskve Nektarina Italija Španjolska Dacian Ciolos Francuska Grčka Jačanje potražnje Retroaktivne mjere ZPP Smanjena potrošnja Sezonska promjenjivost

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije