Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 20.09.2014. 11:15

Beru se rane sorte mandarina!

Započela je ovogodišnja berba ranih sorata mandarine.

  • 679
  • 30
  • 0

Na dva i pol hektara nasada agruma - jednog od vodećih proizvođača te mediteranske voćke, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ing. agronomije, gospodina Mije Barada iz Segeta Donjeg, berba mandarina je u punom jeku. O ovogodišnjoj berbi i stanju proizvodnje i plasmana te kulture porazgovarao sam s gospodinom Baradom i tom prigodom je kazao, "Na mojoj plantaži uzgajam rane, srednje rane sorte mandarine i nešto naranče. Tijekom godina uzgoja najbolje su se pokazale sorte zorica rana, Ichimary, okichy i tiyahara. Svaka od njih ima svoje prednosti ali i slabosti.

Rane sorte mandarine

Sve skupa ipak su se pokazale najbolje i najprofitabilnije. Da bih ustrojio ovako kvalitetnu plantažu, tijekom godina sam uložio veoma mnogo truda i materijalnih sredstava. Najprije je bilo nužno povaditi kamen, a zatim oko metar dubine nasuti zemlju, tri godine je gnojiti, pa tek tada posaditi sadnice. Moja je sreća što imam vlastito navodnjavanje, jer inače se to ne bi uopće isplatilo. Ako kažem da sam nasuo između 12 i 13 tisuća kubika zemlje, može se pretpostaviti o kakvom se trudu radi. Svaki kamion trebalo je platiti po sto eura, što pokazuje da su bila neophodna i velika novčana sredstva.

Ove godine mandarina je dobro rodila, procjena je da će ubrati 6-8 tisuća vagona, ali biti će dosta problema u plasmanu radi slijedećih razloga;

  • Rusija je uvela zabranu uvoza iz zemalja Europske Unije, ona je bila naveći uvoznik i potrošač mandarina.
  • Zbog velikih kiša u plantažama, pojavilo se gljivično oboljenje (trulež), a takvi plodovi ne mogu dugo stajati u skladištu.
  • Ove godine uslijed vremenskih neprilika pojavili su se insekti, posebno voćna muha koja ubada plodove.

"Mandarine iz naše zemlje su posebno tražene u EU. Očekuje se otkupna cijena od 2,5 kune (30-33) centa", zaključio je gospodin Barada.


Tagovi

Mandarine Berba Mijo Barada Agumi Nasad Navodnjavanje Profitabilnost Plasman Zorica Okichy Tiyahara Zabrana uvoza Ruske sankcije Voćna muha Trulež Otkupna cijena


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]