Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuka
  • 10.08.2015. 17:40

Berbe jabuka počinju za desetak dana

Voćari se polako pripremaju za berbe jabuka. No, kako je u nasadima još aktualan veći broj bolesti, pri odabiru sredstava za zaštitu, vodite brigu o karenci.

Foto: depositphotos.com
  • 693
  • 47
  • 0

Berba nekih od vodećih sorti jabuka kao što su Gala i Elstar, u plantažnim će nasadima početi za desetak dana. Kiše koje su padale krajem srpnja, pogodovale su razvoju bolesti jabuka, u prvome redu onih koje zahtijevaju dugotrajnije zadržavanje vlage u krošnji stabala, kao što su krastavost (Venturia), smeđa trulež (Monilinia), gorka trulež (Colletotrichum) i siva plijesan (Botrytis).

Jabuke pogađa i gorka trulež plodova

Stoga su ih voćari, kažu stručnjaci Savjetodavne službe, obavijestili o prvim ovosezonskim znakovima gorke truleži plodova (Colletotrichum), posebno na osjetljivoj sorti Idared. Također je zabilježeno množenje štetnih organizama životinjskog podrijetla, primjerice, kukaca i grinja. Još uvijek bilježimo i let leptira jabučnog savijača (Cydia pomonella) te breskvina savijača (Cydia molesta). Pojavljuju se i leptiri iz skupine savijača kožice plodova, pogotovo oni vrste Archips. Zbog izražene topline i vlažnosti zraka u proteklom je razdoblju, na vršnom lišću osjetljivih sorata kao što su Braeburn i Elstar, vidljiva pojava mušice šiškarice lišća jabuke (Dasyneura mali), no šteta ima samo u rasadnicima i mladim nasadima.

"Stoga je u sljedećem razdoblju još uvijek potrebna redovita zaštita kasnih sorti jabuka, a to su između ostalih, Idared, Jonagold, Zlatni delišes, Granny Smith, Braeburn i Fuji, čija berba počinje u drugoj dekadi rujna ili kasnije i to protiv najvažnijih tehnoloških i fizioloških nametnika.

U integriranoj je proizvodnji u Republici Hrvatskoj za tu namjenu, s kraćim karencama od 7 do 14 dana, dopušten manji broj pripravaka, među kojima u zadnjim aplikacijama prednost dajemo Runneru SC (3x, K = 14 dana) ili Affirmu WG (2x, K = 7 dana). Također, na našem tržištu od 2012. godine imamo dostupan i biološki insekticid na osnovi granulovirusa, trgovačkog naziva Madex SC (6x, K = nije primjenljivo). Primjenjujte ga u večernjim satima, uz dodatak 0,5 % šećera, zbog poticanja gusjenica na konzumiranje", ističe Milorad Šubić.

Vremenski uvjeti pogoduju brojnim bolestima jabuka i krušaka

U slijedećim vrućim danima još uvijek su povoljni uvjeti za naknadno množenje fizioloških štetnika jabuke i kruške, primjerice, crvenog voćnog pauka (Panonychus ulmi), običnog crvenog pauka (Tetranychus urticae), hrđaste grinje (Aculus schlechtendali), kruškine buhe (Psylla pyri) i krvave uši jabuke (Eriosoma lanigerum), no njihovo je suzbijanje u plantažnim nasadima tijekom kolovoza vrlo ograničeno dopuštenim akaricidima i insekticidima, zbog propisanih karenci. O njima posebno vodite računa kad su u pitanju zaštite na sortama Gala i Elstar, čiji početak berbe očekujemo u drugoj polovici ovoga mjeseca.

"Posljednjih se godina, u drugom dijelu vegetacije jabuka, u srpnju i kolovozu, sve više pojavljuje i razvija koprivina grinja (Tetranychus urticae). Na nju su posebno osjetljive sorte Braeburn i Granny smith. Spomenute grinje imaju veći broj generacija i veliki potencijal razmnožavanja, no pritom su manje pokretne, a brojnost im ovisi o kvaliteti ishrane biljkama hraniteljicama.

U uvjetima visoke tehnologije uzgoja jabuke kao što su, gusta sadnja, veliko opterećenje i rodnost, pokrivanje nasada mrežama protiv tuče, fitofagne se grinje bolje i brže razvijaju. Vlasnicima plantažnih nasada jabuka i krušaka, pogotovo kod kasnih sorti namijenjenih skladištenju u spremišta ili hladnjače, preporučujemo da tijekom ovoga mjeseca još uvijek redovito pregledavaju zdravstveno stanje voćaka, te provode preventivne mjere zaštite", zaključuje Šubić.

Tablica 1. Neke posebnosti različitih vrsta fitofagnih grinja na jabukama:

Vrsta grinje

Prezimljenje

Izbor hraniteljica

Vrsta lišća

Tip nasada

Hrđasta grinja

zimske ženke

mali broj

vršno/mlado lišće

mladi nasadi

Crveni voćni pauk

zimsko jaje

veliki broj

starije/bazalno lišće

stariji nasadi

Koprivina grinja

zimske ženke

vrlo veliki broj

starije/bazalno lišće

stariji nasadi

Tablica 2. Svojstva i spektar djelovanja nekih (insekto)akaricida na fitofagne grinje koje napadaju jabuku:

Djelatna tvar

Pripravak

Karenca (K)

*Primjena (%)

Djelotvornost na fitofagne grinje

Tetranychus

Panonychus

Aculus

fenazakvin

Demitan

35

0,05-0,07

+

+

+/-

spirodiklofen

Envidor

14

0,06

+

+

+

tebufenpirad

Masai

21

0,02-0,04

+

+

?

etoksazol

Zoom

28

0,05

+

+

-

abamektin

**Vertimec

28

0,075

+

+

-

**uz Vertimec na osnovi iste djelatne tvari dopuštenje ima i pripravak Kraft EC.

U zadnjim zaštitama birajte sredstva, koja na kasnim sortama jabuka kao što su Idared, Jonagold, Jonagored, Zlatni i Crveni delišes, Braeburn i Fuji, namijenjenima za skladištenje u hladnjačama, preventivno suzbijaju smeđu trulež (Monilinia) i gorku trulež plodova jabuke (Colletotrichum syn. Gleosporium). U izbor dolaze fungicidi s propisanom karencom do 7 do 14 dana, primjerice, Luna Experience SC (K=14 dana), Nativo WG (K=14 dana) i Bellis DF (K=7 i/ili 14 dana). Kod pripravka Bellis DF, karenca kod jabuka nemjenjenih svježoj potrošnji iznosi 14 dana, a kod jabuka za hladnjače, sedam dana.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Jabuke Kruške Gala Elstar Krastavost Smeđa trulež Gorka trulež Siva plijesan Savjetodavna služba Jabučni savijač Savijač kožice plodova Braeburn Elstar Mušice šiškarice Crveni voćni pauk Krvave uši Hrđasta grinja Kruškina buha Koprivina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.