Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klementine
  • 24.12.2014. 17:40

Berba klementina u Neretvi pri kraju!

Neretvanski voćari žele što prije zaboraviti ovogodišnju sezonu mandarina, ali ne i urod klementina (više od 1000 tona) koje im stablima i plodovima rese dvorišta te okoliš

  • 2.000
  • 133
  • 0

Sve govori kako bi poljoprivrednici u dolini Neretve, posebice proizvođači mandarina – umorni od zahtjevna posla tijekom obrezivanja stabala, obrade plantaža, zaštite, berbe; zatim i izmučeni uslijed neorganiziranog otkupa, posve niske cijene, gotovo nikakvog i nesigurnog plasmana i prodaje svojih kvalitetnih proizvoda - željeli što prije zaboraviti 2014. iako su se tijekom dozrijevanja plodova mnogi od njih toliko radovali neočekivano velikom urodu, kakav prijašnjih godina nije viđen na plantažama marljivih voćara u tom krajobrazu, baš kao i proizvođači jabuka diljem cijele kontinentalne Hrvatske.

Očekivali su kako će ubrati i ponuditi tržištu oko 80.000 tona mandarina te bar donekle podmiriti dugove u koje su upali tijekom proizvodnje ili pak biti na ništici i tako ipak optimistični ući u 2015., dakako i normalno nastaviti aktivnostima na svojim plantažama kao i svih prijašnjih godina.

Neretvanski voćari žele što prije zaboraviti ovogodišnju sezonu mandarina

Kažu kako, nažalost, ni približno nije bilo tako zahvaljujući ruskom embargu na zabranu uvoza voća, odnosno i neretvanskih mandarina na tržište Ruske Federacije, što im je i dodatno zagorčilo ionako iznimno težak život vrludajući kroz labirint nesređenih administrativno-birokratskih odnosa gotovo u svim kategorijama poljoprivredne djelatnosti?

Neretvanske mandarine i klementine

Naime, neretvanski proizvođači i otkupljivači mandarina ističu kako nisu dobili novo tržište za plasman svoga voća u zemljama Zapadne Europe ni ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Tako im je, dodaju, ovogodišnja kasna jesen, nažalost i sami početak zime, donijela i unijela u obiteljska poljoprivredna gospodarstva dodatnu nesigurnost, strah i bol koju im nije mogla toliko ublažiti ni akcija o ponudi mandarina ni putem društvenih mreža – ponuda toga voća na kućnom pragu izravno od neretvanskih poljoprivrednih proizvođača, niti akcije u pogledu donacija mandarina.

"Najviše smo ogorčeni zato što je za naše proizvode zatvoreno rusko tržište, kamo smo godinama plasirali i gdje smo prodavali naše mandarine, te što nas o tome nitko pravodobno nije upoznao. Nezadovoljni smo i zato što nam, navodno uslijed kratkog vremena, nisu osigurali novo tržište, primjerice u Zapadnoj Europi niti u drugim europskim zemljama. Zato od ovogodišnjeg uroda mandarina, kakav do sada nije viđen niti zapamćen na plantažama u Neretvanskoj dolini, nismo imali koristi kakvu smo očekivali i priželjkivali, za razliku od klementina koje su prilično rodile te su pri kraju berbe. Ako su računali kako će ovogodišnji urod mandarina na našim plažama biti oko 80.000 tona, vjerojatno i veći, toliko voća nismo ubrali niti smo ga prodali.

Neretvanske mandarine i klementine

Vjerojatno je ubrano nešto više od 55.000 tona, dok je oko 5.000 tona ostalo na stablima odnosno neubrano i gotovo toliko mandarina je propalo tijekom otkupa te u skladištima otkupnih centara. Oko 10.000 tona mandarina proizvođači su izravno prodali kupcima na kućnom pragu, a 3.000 tona toga voća je donirano. Naime, još u prvoj polovici samo obitelj Kapović iz Opuzena je 20 tona mandarina donirala sisačkom Caritasu, i kao Božićni dar.

No prije toga, tijekom strudenoga ove godine, Udruga branitelja Grada Ploča šestu godinu je zaredom organizirala humanitarnu akciju Branitelji Ploča – djeci Vukovara!, u kojoj su djeci vukovarskih i slavonskih škola, dakako i vrtića, iz grada na ušću Neretve odvezli u šleperu 10 tona neretvanskih mandarina", računaju neretvanski proizvođači mandarina i otkupljivači tog zlatnog voća, upozoravajući:

Akcija o provedbi interventne mjere Europske komisije nije u cijelosti provedena

"Možemo reći kako akcija o provedbi interventne mjere Europske komisije o doniranju mandarina u humanitarne svrhe nije u cijelosti uspjela u dolini Neretve. Zapravo, novac iz EU fondova koji je bio namijenjen voćarima za branje i doniranje mandarina u humanitarne svrhe – humanitarnim udrugama, ustanovama, bolnicama, školama, dječjim vrtićima nije iskorišten. Predviđena kvota od 7.900 tona mandarina, koliko je bilo namijenjeno za dobrotvornu prodaju koju je financirala Europska unija, ni približno nije iskorištena. To je ukupno oko 78.000 tisuće tona. Zapravo, nitko točno i ne zna koliki je bio ovogodišnji urod mandarina na plantažama u dolini Neretvi."

Podjela mandarina građanima

Računaju neretvanski proizvođači i otkupljivači tog zlatnog voća, od kojih su mnogi i ovih dana zauzeti berbom klementine, koja će trajati još nekoliko dana, a ti se svjetložuti plodovi sjaje na prosinačkom suncu - na krošnjastim stablima poput ukrasa na Božićnom drvcu.

Dodaju kako su prije nekoliko dana ubrani posljednji zdravi plodovi mandarina na plantažama. Kažu kako je predsjednik Udruge voćara Mandarina pred ostavkom koju su zahtijevali neretvanski proizvođači i otkupljivači, baš kao i sudionici nedavnog prosvjeda na dijelu Jadranske magistrale uz lijevu obalu rijeke Neretve Ploče-Metković-Dubrovnik. Rekoše nam kako je urod klementine ove godine nešto veći od 1.000 tona te da je manji nego lani, ističući kako se dobro prodaju, neusporedivo bolje nego mandarine.

Izračunali su kako im je ovogodišnja sezona mandarina ispod ništice, jer taj svoj proizvod nisu mogli unovčiti na tržištu, koju žele svi što prije zaboraviti. Uslijed toga gotovo sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi), koja proizvode to voće, imaju neočekivano velike gubitke te su zabrinuti kako će prevladati iduću godinu, školovati djecu i pripremiti se za proljetne i ine radove na plantažama u Neretvi. Ujedno napominju kako se sve slomilo baš preko njihovih leđa – uzgoj stabala i proizvodnja mandarina, berba, niska cijena, prodaja mandarina.

Iznimno niska otkupna i prodajna cijena ovogodišnjih neretvanskih mandarina

"Ove je godine, baš u samoj špici sezone berbe zastao otkup mandarina uslijed nepripremljenog novog tržišta pa se kilogram toga voća prodavao tek za jednu kunu. Primjerice, otkupna cijena mandarine je na veletržnici u Metkoviću pala i ispod kune za kilogram. Tome su najviše pridonijeli otkupljivači i Udruga voćara Mandarina u Opuzenu. Naime, mandarine su se otkupljivale i prodavale na stari način, kao prijašnjih godina, jedni drugima su rušili cijene, a taj peh su platili seljaci, proizvođači tog voća. Mnogo je mandarina prodano u 'hodu' odnosno u pokretu prema naputku iz kancelarije i ti su otkupljivači i prodavači uzeli dobre novce – sve na teret neretvanskih proizvođača mandarina. Uoči i tijekom berbe ranih sorti mandarina u Neretvi je bilo svađa i prosvjeda pa se ne treba čuditi što se predsjednik Udruge voćara Mandarina Mijodrag Kiridžija odlučio na ostavku", komentiraju neretvanski voćari.

Klementine u kućnom vrtu

"Svakako planiram odstupiti s te pozicije, odnosno predsjednika Udruge voćara Mandarinauslijed velikih pritisaka i nerazumijevanja. Velika je disproporcija između oočekivanja i realnih mogućnosti koje udruga može pružiti zaštiti interesa proizvođača mandarina na području Neretvanske doline", ocjenjuje Mijodrag Kiridžija, dodajući kako je ovogodišnji urod mandarina bio 80.000 tona, dok su proizvođači oko 10.000 tona mandarina prodali izravno, oko tri tisuće tona tog voća podijelili u humanitarne svrhe što je platila Europska unija.

"Ovo je jedna od najtežih, najlošijih dosadašnjih godina u proizvodnji mandarina u dolini Neretve. Nitko nije zadovoljan, no proizvođači su u svemu prošli najgore. Oni nisu bili u poziciji da utječu na otkupljivače toga voća. Za iduću 2015. godinu voćari odnosno proizvođači mandarina moraju napraviti štošta kako bi se postojeći problemi, vezani za otkup i prodaju mandarina, napokon riješili. Svi moraju učiniti i dodatne napore i zbog novih nasada mandarina, a očekuje ih ista godina kao i 2014. Nikako ne bi smjeli zaboraviti ni činjenicu kako će hrvatskom tržištu i iduće godine moći prodati samo 15.000 tona mandarina, a ostale količine tog voća će trebati plasirati na inozemno tržište koje do berbe 2015. te se za to sve moraju pripremiti.

Jer, ovakvo stanje kakvo je sada, nikako ne može ostati. Na jednom značajnom dijelu uroda mandarina, koji se kreće čak između 15-20 posto, bilo je štete u prodaji tog voća. Urod je dobrim dijelom propao i od štetočina, primjerice i od štetnika puža. Naime, puževi su napravili veliku štetu proizvođačima mandarina u Neretvi jer od njih nitko nije zaštitio svoje plodove, vjerojatno i zato što takvo što nisu očekivali. Dio plodova mandarina je ostao neobran uslijed nemogućnosti plasmana i prodaje tih proizvoda na tržištu", analizira Niko Kapović, poljoprivredni analitičar.

Dio mandarina ostao na stablima, neobran uslijed nemogućnosti prodaje na tržištu

Međutim, u svezi ovogodišnje berbe mandarina u dolini Neretve, specifičnog otkupa i plasmana tog voća, vjerojatno će svoje analize predočiti javnosti mjerodavne institucije, odnosno meritorne savjetodavne službe i inspekcije. Oni će utvrditi koliki i kakav je bio urod mandarina i klementina u Neretvanskoj dolini, koje su količine mandarina prodane i kako, ostale na stablima-neobrane te eventualno završile u Neretvi i u zemlji; u kontejnerima?

Mandarine u rukavcu Neretve?

U kojoj je mjeri bilo eventualnih zakonskih odstupanja u pogledu otkupa, plasmana i prodaje mandarina; na koje su probleme najviše nailazili proizvođači i otkupljivači u sezoni berbe te kako su se rješavali? S tim u svezi je i pitanje komu sve uputiti kritike uslijed neočekivane iznimno teške situacije glede berbe i plasmana mandarina u Neretvanskoj dolini. Mjerodavni će na kraju kompletne ovogodišnje berbe klementina, dakako i kasnih mandarina, sigurno ocijeniti sezonu berbe tog voća u Neretvi za 2014. godinu.

Neretvanski proizvođači mandarina se boje kako će Rusija i Europska unija poprimiti dugoročni karakter glede tržišta te da ni tijekom iduće godine neće biti nimalo bolja situacija u odnosnu na 2014. Otkupljivačima sugeriraju da se, kad god mogu, žele, trebaju i moraju više okrenuti tržištu Europske unije te da ondje koliko-toliko osiguraju prodaju neretvanskih mandarina, a nikako čekati ponovno možebitno otvaranje ruskog tržišta za prodaju tog voća. Opetujmo kako je u tijeku berba klementina u kojoj sudjeluje više od 500 berača i svaki zaradi po 200 kuna dnevno, a rodile su nešto lošije nego 2013. godine.

"Uzgajamo oko 300 stabala klementina, ali urod na njima ove godine nije tako dobar. Plodovi su znatno sitniji nego lanjski, a ujedno su i nejednako zreli. Inače, ovogodišnje klementine su sočne, slatke i ukusne. Jedne godine rode dobro, a druge loše. A što možemo drugo raditi, nego ovo – uzgajati, brati mandarine, klementine i drugo voće. Moramo raditi i mučiti se kada smo ostali na poljoprivredi", iskreno će Anđelka i Željko Curić. Ističu kako je ovogodišnja cijena klementina dvostruko veća nego cijena mandarina te se kreće od 3 do 3,5 kune za kilogram.

U Neretvi će se ubrati oko 1.000 tona klementina, cijena dvostruko veća nego mandarina

Računaju kako se to nekako može izdržati u odnosu na cijenu mandarina. Agronomski stručnjaci podsjećaju na činjenicu kako je klementina nastala križanjem mandarine i naranče te da je u dolinu Neretve je dospjela iz Alžira. I oni vole reći kako je plod klementine sočan, prikladne arome te da grmom i plodovima resi dvorišta neretvanskih težaka i kao božićno drvce ugodno za oči i dušu ne samo stanovnika toga podneblja, nego i za prolaznike, putnike, turiste od kojih su neki najavili kako će idućih dana i blagdana u skupinama posjetiti dolinu Neretve. Svi manje-više ističu kako im klementine predstavljaju i ovogodišnji božićni dar, unoseći spokoj u domove, iako ne mogu prežaliti uloženi rad, trud i sredstva u proizvodnju tolikih mandarina od kojih ove godine nisu imali toliko koristi.


Fotoprilog


Tagovi

Mandarine Berba klementina Željko Curić Željko Curić Mijodrag Kiridžija Udruga voćara Mandarina Obitelj Kapović Udruga branitelja Grada Ploča Interventne mjere Neretva Prodajna cijena Rusko tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)