Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatska voćarska zajednica
  • 11.11.2015. 18:30

Ako ne ponište natječaje - prigovor komisiji?

Voćari traže poništenje natječaja iz Programa ruralnog razvoja.

  • 470
  • 55
  • 0

Hrvatska voćarska zajednica (HVZ) zatražila je poništenje natječaja za mjeru Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava iz Programa ruralnog razvoja, jer smatra da se pogodovalo velikim tvrtkama, a mali i srednji ostali su bez sredstava za razvoj, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare HVZ-a.

Glasnogovornik HVZ-a Frane Ivković je kazao kako su na natječaju "prošli" oni koji su ga u dogovoru s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom na neki način kreirali. To je, kako je rekao, osramotilo ruralni razvoj, jer sredstva su namijenjena za ruralni razvoj, a ne za pojedince ili tajkune.

Slijedi prigovor Europskoj komisiji?

Novac su pokupile tvrtke u vlasništvu nekoliko ljudi, 16 tvrtki je uzelo 473, od ukupno 861 milijun kuna, rečeno je. Treba inzistirati, kažu u voćarskoj zajednici, na poništenju natječaja u dijelu kojim se daje novac povezanim osobama, jer je na mnogobrojnim prezentacijama prije usvajanja Programa rečeno da takvi projekti neće biti prihvaćeni. Na kraju je to omogućeno pa tako zajednički projekti dviju ili više tvrtki u vlasništvu iste osobe na natječaju dobivaju 20 bodova i 20% više novca. U HVZ-u smatraju da se svjesno išlo u pravcu da se tako nekome pogoduje.

Smisao ruralnog programa je očuvanje i razvoj ruralnog prostora, a ne podjela ogromnih svota svojim prijateljima na štetu svih proizvođača, ističu u voćarskoj zajednici. HVZ se zalaže da se natječaj poništi i krene ispočetka, a ako ministar Jakovina to ne učini, uputit će prigovor Europskoj komisiji (EK).

Suspenzija cijelog Programa ruralnog razvoja?

Ivković je rekao i kako postoji realna opasnost da EK Hrvatskoj suspendira cijeli Program ruralnog razvoja jer tu sigurno nisu "čista posla". U HVZ-u su se osvrnuli i na ovogodišnju proizvodnju jabuka navodeći kako se procjenjuje urod od 80 tisuća tona. Otkupne cijene su niske, kreću se od 1,30 do 2,20 kuna za kilogram, kazali su.

Voćar Josip Đelagić je istaknuo kako u voćarstvu u zadnjih pet godina nema zarade, voćari životare i dosta ih iz Slavonije razmišlja o krčenju voćnjaka. Ivković smatra kako je udruživanje voćara nužno, a rješenje vidi u proizvođačkim organizacijama.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

HZV Hrvatska voćarska zajednica Europska komisija Frane Ivković Tihomir Jakovina Poništenje natječaja Josip Đelagić Europska komisija Proizvodnja jabuka Ruralni razvoj


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.