Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 15.09.2015. 13:30

30 tisuća tona mandarina u milosti tržišta!

Neretvanski voćari početak prve ovogodišnje berbe ranih sorti mandarina očekuju za 10-ak dana. Procjenjuju kako bi urod tog voća u dolini Neretve mogao znatno podbaciti u odnosu na 2014.

  • 476
  • 45
  • 0

Neretvanski voćari očekuju kako bi početak prve ovogodišnje berbe ranih sorti mandarina u dolini Neretve mogao započeti najdalje za desetak dana, odnosno oko 25. rujna, a do tada će najvjerojatnije znati i otkupnu cijenu svojih proizvoda.

Procjenjuju kako će urod mandarina na njihovim plantažama biti znatno manji nego lani jer bi mogli ubrati i do 60% manje u odnosu na prošlogodišnji rekordni urod od 80 tisuća tona tog voća. U Udruzi voćara Mandarina kažu kako još nisu razgovarali s predstavnicima otkupnih centara o službenom početku prve ovogodišnje berbe ranih sorti mandarina.

Početak ovogodišnje berbe ranih sorti mandarina

Turisti na plantaži mandarina

"Smatramo kako je još rano krenuti u prvu ovogodišnju berbu mandarina i zato što je urod tog voća, nažalost, značajno podbacio u Neretvanskoj dolini. Naime, početak berbe tog voća treba očekivati krajem rujna, negdje oko 25. rujna (petak). Tada će se naše ubrane mandarine ipak pojaviti i na tržištu. Ne moramo žuriti s prvim količinama ubranih mandarina prema tržištu. Bolje je sačekati da plodovi dobro dozriju, sakupe što više šećera kako bi imali što bolju kvalitetu, te kako bi proizvođači na taj način postigli što veću cijenu svojih proizvoda.

Sigurno možemo očekivati kako će prva cijena mandarinama biti nešto viša u odnosu na onu protekle godine, koja je za nas proizvođače bila doista mučna i poražavajuća. Naime, cijena mandarina je 2014. na veletržnici u Metkoviću bila oko jedne kune za kilogram pa je doista bila iznad svih normi, i izvan bilo kakve opravdane kalkulacije", podsjeća na činjenicu Miodrag Kiridžija iz Udruge voćara Mandarina.

Urod od tek 30 tisuća tona?

Tvrdi kako neretvanski proizvođači mandarina protekle sezone ništa nisu mogli zaraditi, dok ove godine očekuju kako će otkupna cijena tog voća ipak biti primjerena. Nadaju se nadaju da će tržište učiniti i dodatne napore kako bi i proizvođačima mandarina u dolini Neretve bilo bolje. Zato očekuju solidnu, primjerenu cijenu svojim mandarinama koje će, poručuju potrošačima, sigurno biti slatke, ukusne, kvalitetne.

Plantaža neretvanskih mandarina

Dodaju kako nikako ne mogu biti zadovoljni ovogodišnjim urodom mandarina na svojim plantažama u dolini Neretve, jer je podbacio oko 60% u odnosu na prošlogodišnju sezonu berbe kada su imali rekordnih 80 tisuća tona tog voća. Kažu kako ih je ova godina neugodno iznenadila, a i njihove procjene, kalkulacije o mogućem urodu mandarina su iz dana u dan sve pesimističnije. Računaju kako će ovogodišnji urod mandarina u dolini Neretve biti između 30 do 40% ili 30-ak tisuća tona tog slatkog, ukusnog, zdravog, iznimno kvalitetnog voća, u odnosu na 2014. godinu.

Rusko tržište i dalje zatvoreno za mandarine

Neretvanski proizvođači komentiraju kako je rusko tržište i dalje zatvoreno za njihove mandarine. Ističu odluku Europske komisije o pomoći voćarima u dolini Neretve, odnosno proizvođačima mandarina i jabuka. Dodaju kako sve količine njihovih plodova neće izravno ići na tržišta, odnosno u slobodnu prodaju pa na taj način neće ni utjecati na umanjene cijene voća, nego se one doniraju. Uklonit će se iz izravne prodaje kako bi se cijena spomenutih proizvoda održala na tržištu, po mogućnosti bila viša i sigurnija, što je itekako zanimljivo za proizvođače mandarina i jabuka u Neretvanskoj dolini. Voćari rekoše kako je Europska komisija EU-a neretvanske mandarine 2014. donirala 2,5 kune za kilogram.

Kao i prošle godine, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo se za provedbu postupka povlačenja s tržišta jabuka i mandarina (5.150 t za jabuku i 3.200 t za mandarinu) za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama, centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj i srednjoškolsko obrazovanje, ustanovama za osnovnoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća, bolničkim ustanovama i kaznenim tijelima.

Podbačaj uroda mandarina u Neretvi oko 60% u odnosu na 2014.

"Naime, voćari u dolini Neretve su 2014. dobili nešto novca za donirane mandarine (2,5 kune po kilogramu) te nešto za troškove ambalaže, transporta pa su u konačnici dobili nešto više novca. Naime, proizvođači mandarina i jabuka, koji su imali direktne donacije prema humanitarnim organizacijama Crvenom križu i Caritasu, ostvarili su znatno više cijene i imali dvostruko više novca, nego iz prodaje prema otkupnim prodajnim centrima.

Izvlačenje mandarina

Razgovarajući u resornom ministarstvu doznali smo kako Europska unija nije isključila mjeru o neubiranju plodova mandarina sa stabala, koju nismo koristili ni protekle godine kada je zabilježen rekordan urod tog voća - više od 80 tisuća tona. Tu mjeru nećemo koristiti ni ove godine kada je urod manji više nego dvostruko.

Sve iz godine 2014. ostaje na snazi, samo će se primijeniti mjera koja se odnosi na ciljano povlačenje mandarina i jabuka s tržišta, s namjerom doniranja humanitarnim organizacijama, udrugama. Smatramo kako će to biti jedina opravdana aktivna mjera, s obzirom na još uvijek tešku gospodarsku situaciju. Zato nema nikakva razloga da ne koristimo tu mjeru, posebice kada imamo mogućnost doniranja naših mandarina humanitarnim organizacijama", riječi su Miodraga Kiridžije.

Prve izvorne Neretvanske mandarine već 2016.

U Udruzi voćara Mandarina ističu kako su planirali da će iduće sezone krenuti procesom proizvodnje tog voća prema utvrđenoj specifikaciji. Tako će 2016. imati u prodaji mandarine proizvedene sukladno certifikatu te će ih moći prodavati pod zaštićenom oznakom izvornosti Neretvanska mandarina. U realizaciju prvih agrotehničkih operacija će krenuti na proljeće iduće godine kako bi mogli provesti sve akcije sukladne odgovarajućim propisima.

Nadzor proizvodnje

"Kao udruga smo već nešto i napisali, naznačili kako bismo došli do željene kvalitete ploda mandarine, koji prepoznaje tržište. Tako ćemo ih s pravom moći nazvati Neretvanskom mandarinom, kako više ne bi bilo varanja. Pravila igre su strogo definirana, tu neće biti nikakvog varanja. Cjelokupni proces proizvodnje mandarina se odvija pod nadzorom - od aktivnosti na plantaži do obrade plodova u industriji. Tako proizvodi sa zaštićenom oznakom predstavljaju apsolutnu sigurnost kvalitete za potrošača, ali je ujedno normalna i kompenzacija u nešto višoj prodajnoj cijeni mandarina", objašnjava Miodrag Kiridžija.

Izvor: Udruga voćara Mandarina i Radio Split


Fotoprilog


Tagovi

Početak berbe Mandarina u Neretvi Rusko tržište Otkupna cijena Otkupni centar Miodrag Kiridžija Pomoć voćarima Neubiranje plodova Humanitarne organizacije Zaštita izvornosti Agrotehničke operacije Specifikacija Nadzor proizvodnje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]