Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slovenija prijeti EU
  • 13.01.2017. 13:30

Židan: Ako Hrvati dobiju teran, tužimo Komisiju

Europska komisija bi trebala uskoro dati svoj sud oko dugogodišnjeg spora između dvije države, pri čemu hrvatska strana ima više izgleda.

Foto: Blog
  • 2.522
  • 341
  • 0

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan najavio je moguću slovensku tužbu prema Europskoj komisiji ako Komisija dopusti hrvatskim vinarima korištenje imena teran mimo slovenske zaštite, kako pišu domaći mediji.

Židan je oštar potez prema EK najavio nakon nedavnog razgovora s europskim povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom na temu spora slovenskih i hrvatskih vinara oko terana, nezadovoljan dobivenim odgovorima.

Uz to je dodao kako postoji opravdana sumnja da su Europska komisija i Hrvatska već tijekom hrvatskih pristupnih pregovora došle do dogovora kako zaobići slovensku zaštitu njenog terana budući da se teran proizvodi i u Istri.

Hrvatska ima više izgleda

Dopustiti korištenje imena teran

Europska komisija bi trebala uskoro dati svoj sud oko dugogodišnjeg spora između dvije države, pri čemu hrvatska strana ima više izgleda. Komisija se na raspetljavanje hrvatsko-slovenskog gordijskog čvora odlučila nakon što dvije zemlje nisu mogle postići zajednički dogovor. Agroklub je više puta pisao o cijelom slučaju, pa i o najavi pozitivnog rješavanja spora za Hrvatsku.

Europska komisija smatra kako Hrvatskoj pod određenim uvjetima treba dopustiti korištenje imena teran čije je geografsko porijeklo Slovenija zaštitila.

Slovenija zaštitila sortu teran, a ne vino?

Hrvatska i Slovenija vode spor oko imena teran već dvije godine. Slovenija je 2000. godine zaštitila teran kao autohtoni proizvod te je ulaskom u EU zaštitu prenijela u europski sustav zaštićenih autohtonih sorti. To je rezultiralo uklanjanjem vina teran hrvatskih proizvođača, izuzev starih zaliha, s polica trgovina.

Razlika između hrvatskog i slovenskog vina teran postoji. U Hrvatskoj se on proizvodi od sorte teran, a Sloveniji sorte refošk. Hrvatska strana u sporu uvjerava da je Slovenija zaštitila sortu teran, a ne vino. Europska pravila dopuštaju iznimke u slučajevima kada se sorta grožđa podudara s imenom vina i zato Komisija predlaže da se Hrvatskoj dopusti korištenja imena teran. Komisija dodaje da se naš teran prodaje uz oznaku hrvatska Istra. Na predloženi način riješeno je 50-tak sličnih vinskih sporova u EU.

EK je prvo zahtijevala da hrvatska i slovenska strana postignu sporazum, ali do njega nije došlo jer je druga strana uporno odbijala razgovarati o tome. Zbog nepostizanja dogovor, izgledno je da će se problem riješiti na ovaj način i da uskoro možemo očekivati rješenje.

Foto: Blog "Suhi u čaši"


Tagovi

Slovenija Europska komisija Istra Dejan Židan


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]