Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinova loza
  • 19.05.2014. 17:00

Zaštita vinove loze od sive plijesni grožđa

Zaštita od sive plijesni pred berbu, kad se Botrytis pojavi, prema iskustvu iz Francuske nema velikoga značaja u kišnim godinama.

  • 1.990
  • 92
  • 0

Syngenta Hrvatska je tijekom 2013. i 2014. ugostila jednog od najvećih Syngentinih stručnjaka iz područja zaštite vinove loze, Mr.sci. Jean - Baptiste Drouillarda iz Francuske, s kojim je organizirala nekoliko predavanja o zaštiti grožđa od sive plijesni i ostalih ekonomski značajnih bolesti vinove loze.

Jean - Baptiste je prezentirao potpuno novi pristup u zaštiti od Botrytisa u Francuskoj te je kroz brojne rezultate pokusa potvrdio kako je Switch još uvijek najbolji izbor.

Jasna poruka s njegovih predavanja bila je na značaju prva dva prskanja i to:

  • na kraju cvatnje i
  • neposredno pred zatvaranje grozda

Zaštita od sive plijesni pred berbu, kad se Botrytis pojavi, prema iskustvu iz Francuske nema velikoga značaja u kišnim godinama.

Važno je znati!!!
Prve zaraze Botrytisom na osjetljivim sortama i u kišnim godinama nastupe već na kraju cvatnje. Cvjetne kapice i prašnici koji otpadaju poslije oplodnje zaostaju na peteljkovini i na njih se naseljava siva plijesan, odakle prelazi na peteljkovinu ili tek zametnute bobice . Razvoju gljivice pogoduje vlažno i kišno vrijeme.

Kad se infekcija sa Botrytisom pojavi i gljiva sporulira teško se zaustavlja

Tijekom ljeta malo vinogradara razmišlja o truleži grožđa. Međutim postoji nekoliko bitnih stvari koji mogu utjecati na pojavu Botritisa:

Bolesti vinove loze
Sasušeni ostaci neoplođenih cvjetova

Na slikama (desno i ispod članka) vide se sasušeni ostaci neoplođenih cvjetova i bobice stradale od pepelnice, plamenjače ili insekata. Ovaj mrtvi materijal kad se navlaži kišom odličan je medij za razvoj Botrytisa. Zato da bi spriječili Botrytis, vrlo je važno jedno prskanje fungicidom Switch odmah na kraju cvatnje i drugo prije nego se grozd zatvori.

Jako je bitno napraviti dobru zaštitu vinograda od pepelnice i grožđanih moljaca. Ako se pojave oštećenja na bobicama, na ta mjesta lako se naseljava Botrytis. Osobitu pažnju vinogradari trebaju posvetiti prozračivanju čokota i umjerenoj gnojidbi sa dušičnim gnojivima.

Zašto upotrebiti Switch?

Switch je jedini botriticid sa dvije djelatne tvari koje imaju kontaktno, sistemično i plinovito djelovanje. Ima izvanredno djelovanje na sve vrste i podvrste Botrytisa. Nezamjenjiv je botriticid nakon tuče (grada) za zatvaranje rana od mgućih infekcija truležnicama

Ako Switch primijenimo na vrijeme i preventivno, on pruža najsigurniju i najdužu zaštitu grozda što je potvrdio i stručnjak iz Francuske Jean - Baptiste.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Vinova loza Zaštitna sredstva Botrytis cinerea Siva plijesan Vinogradarstvo Syngenta Jean Baptiste Drouillard Switch


Partner