Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 17.07.2015. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita loze od vrućina i bolesti

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 198
  • 9
  • 0

Izuzetno visoke temperature posljednjih dana, koje nas, prema prognozama čekaju i slijedećega tjedna, kod biljaka uzrokuju temperaturne šokove i stres, a kod osjetljivih sorti, kao što je, primjerice, Pošip i sušenje.

Pozitivno djelovanje na biljke ima primjena pripravaka na osnovi aminokiselina kao što su Megafol, Polyamin, Drin ili Kendal. U vinogradima, koji pokazuju simptome pepelnice (Erysiphe necator), preporučujemo suzbijanje ove bolesti uporabom pripravaka Nativo WG, Stroby DF SC, Falcon EC 460, Collis SC ili onih novijih kao što su Luna Experience SC i Dynali EC.

Uporabu sumpornih preparata s obzirom na visoke temperature, ne preporučujemo. Prilikom odabira pripravaka pazite na karencu pogotovo kad su u pitanju rane stolne sorte vinove loze.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o uporabi. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja u Republici Hrvatskoj vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na ovoj web adresi.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Splitsko-dalmatinske županije održat će se 23. rujna 2015. u Sinju, kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 sati. Detalje o potrebanoj dokumentaciji možete pročitati ovdje.

mr.sci. Ivana Župić
e-mail: ivana.zupic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Temperaturni šokovi Pošip Aminokiseline Pepelnica Sumporni pripravci Karenca Rane sorte FIS Prazna ambalaža Splitsko-dalmatinska županija Sinj Ivana Župić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.