Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest vinogradarima
  • 03.07.2015. 15:00
  • Splitsko-dalmatinska

Zaštita loze od pepelnice i grožđanih moljaca

Obavijest Savjetodavne službe za vinogradare.

  • 125
  • 5
  • 0

Od zadnje preporuke za zaštitu vinograda prošla su dva tjedna. Posljednje oborine zabilježili smo prije desetak dana (10-25 mm). Preporučujemo nastaviti zaštitu od plamenjače (Plasmopara viticola), uporabom jednog od sistemičnih pripravaka, kao što su Curzate-F SC, Fantic F, Mikal Premium F, Forum star DF, Ridomil Gold Combi, Pergado F ili Melody Duo WP.

Vremenski uvjeti više pogoduju razvoju pepelnice (Erysiphe necator), stoga za suzbijanje ove bolesti preporučujemo Topas 100 EC, Nativo WG, Stroby DF, Vivando SC, Talendo EC, Domark ME, Postalon 90 SC ili nove pripravke Luna Experience SC i Dynali EC, posebno u vinogradima s osjetljivim sortama kao i na lokalitetima na kojima redovito bilježimo ovu bolest.

Uporabu bakrenih i sumpornih preparata, s obzirom na visoke temperature najavljene i za dane vikenda, ne preporučujemo. Na lokalitetima na kojima je zabilježen jak let grožđanih moljaca (pepeljasti moljac- Lobesia botrana na opažačkom lokalitetu Kaštela i Vrgorac), preporučujemo obavljanje zaštite uporabom pripravaka Coragen 20 SC, Affirm ili Avaunt 15 SC.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača, praznu ambalažu pravilno zbrinite te popunite evidencijsku listu o tretiranjima. Podatke o sredstvima za zaštitu bilja koja su registrirana u RH, pogledajte u Fitosanitarnom informacijskom sustavu, dostupnom na ovoj web adresi.

Akcija sakupljanja prazne ambalaže od sredstava za zaštitu bilja na području Splitsko-dalmatinske županije održat će se 23. rujna 2015. u Sinju, kod Poljoapoteke Hipodrom, Put Piketa 24, od 09:00 do 11:00 sati.

mr.sci.Ivana Župić
e-mail:ivana.zupic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Vinograd Plamenjača Pepelnica Osjetljive sorte Grožđani moljci Kaštela Vrgorac Evidencijska lista FIS Splitsko-dalmatinska županija Sinj Ivana Župić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]