Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dohodovnost proizvodnje
  • 12.10.2015. 11:30

Zarađuju li više vinari ili vinogradari?

Situacija se razlikuje i od regije do regije jer su kalkulacije drugačije. Obrada je skuplja, ali nisu svi proizvođači na istom nivou, niti po kvaliteti, niti po cijeni. Razlika je već po tome koliko netko uloži u sam izgled boce, primjerice čep može koštati od 0,50 pa sve do četiri kune.

Foto: depositphotos.com, sgudak
  • 1.085
  • 41
  • 0

Zarađuju li više vinari ili vinogradari? Hrvatski proizvođači vina prošle su godine, prema podacima Bisnodea, uprihodili 744,01 milijuna kuna, dok su uzgajivači grožđa zaradili 291,5 milijun.

"Cijena grožđa je, na žalost, preniska. Prema mojim saznanjima ono se na veliko prodaje za dvije kune. No, situacija se razlikuje i od regije do regije jer su kalkulacije drugačije. Obrada je skuplja, ali nisu svi proizvođači na istom nivou, niti po kvaliteti, niti po cijeni. Razlika je već po tome koliko netko uloži u sam izgled boce, primjerice čep može koštati od 0,50 pa sve do četiri kune", smatra Snježana Brzica, predsjednica Udruge vinara i vinogradara Erdut Podunavlje i vlasnica Vinarije Brzica.

Vinogradari imaju manji rizik?

Smetaju ih do 500% više cijene u restoranima i jeftina vina u trgovačkim centrima!

Ulaganja u vinariju su, dodaje, ogromna, a cijena proizvodnje dobrog vina za one koji su se odlučili za takav iskorak, ne može ga pokriti. Zbog toga vinogradari, smatra, imaju manji rizik iako je posao obrade vinove loze vrlo zahtjevan.

"Zna se što je maksimum po čokotu da se dobije dobro vino. Ako idete na 1,5 kilogram kako biste imali kvalitetu, s tim se ne možete pokriti. Voljela bih da i vinogradari više zarađuju jer prema staroj poslovici, vinograd traži slugu, a ne gospodara. No, oni koji nemaju kapital od ranije, a odluče se za komercijalne kredite, u velikoj su opasnosti hoće li se izvući", kaže ona sugerirajući kako bi se trebala iskoristiti nacionalna omotnica i EU fondovi radi povlačenja bespovratnih sredstava s kojima bi vinogradari nadogradili svoju proizvodnju.

U Dalmaciji upola manji troškovi zaštite, no ulaganja veća

Iako zbog češćih oborina u Slavoniji i Baranji, vinogradari više moraju uložiti u zaštitu, s druge strane, napominje, imaju idealno tlo za uzgoj vinove loze jer se u njemu voda ne zadržava za razliku od sjevera Hrvatske. U Dalmaciji, pak, kaže, upola su manji troškovi zaštite, odnosno prskanja, a cijena obrade niža zbog povoljnih klimatskih uvjeta. Stoga se razlikuju i troškovi kalkulacije grožđa i vina po hrvatskim regijama.

"Isključivo prerađujem svoje grožđe i, ako bi se cijena ukalkulirala u samu proizvodnju, rekao bih da je onda skuplja nego gore, na kontinentu jer mi sve moramo obavljati ručno, ništa strojno zbog strmih terena", priča Dubravko Vukas, vinogradar i vinar iz Ponikvi na Pelješcu, na samom jugu Hrvatske. Ulaganja u vinograd ovdje su, prema njegovoj računici, do pet puta skuplja nego u kontinentalnim dijelovima jer moraju sagraditi suhozide, pripremiti teren, a kako bi im se investicija vratila, trebaju proći godine. Kada vinograd napokon dođe u rod, prosječni prinos po trsu je 0,5 kilograma.

Restorani i trgovački centri ubijaju proizvodnju

"Prošli tjedan smo brali naš bazni plavac i tu je u prosjeku maksimalni urod do kilogram grožđa", kaže ovaj Pelješanin dodajući kako je cijena njihovih vina nešto veća. Dok se prosječna cijena grožđa za njegova najbolja vina kreće između 10 i 15 kuna, za bocu vina koju prodaje po 120 kuna potrebno je najmanje dva kilograma grožđa.

"Ulazni trošak mi je najmanje 20 do 30 kuna, imam gotovo tri godine počeka dok ono leži u drvetu kada gubite 20%", priča Dubravko koji se slaže kako bi cijena grožđa trebala biti veća, iako vinari trebaju pratiti tehnologije i stalno ulagati u vinariju.

Vinari, pak, po njemu imaju, također, pune ruke posla jer sami moraju reklamirati svoj proizvod kako bi ga prodali, uložiti vremena, truda i novca da bi ono postalo poznato tržištu i kupcima za što je potreban dug put. Smatra, ipak, kako vinogradare i vinare najviše ubijaju cijene koje se postižu u restoranima gdje se uzima od 300 do čak 500% na vinima, dok su za Snježanu Brzicu to trgovački centri s jeftinim vinima.

Foto: depositphotos.com, sgudak


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Grožđe Vinograd Vinarija Vinogradar Vinar Podunavlje Pelješac Ponikve Erdut Obrada Proizvodnja Urod Trs Vinova loza Snježana Brzica Cijena grožđa EU fondovi Troškovi ulaganja Ručna berba Strm teren Dubravko Vukas Trgovački centri


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]