Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabatina
  • 29.09.2016. 15:00

Zadrani napravili najveći iskorak u vinarstvu

Nitko nije napravio veći skok u vinogradarstvu i vinarstvu kao Zadrani koji se redovno vraćaju s medaljama i priznanjima sa Sabatine.

Foto: bigstockphoto.com, Vrabelpeter
  • 1.598
  • 285
  • 0

Dvadeset i šesta za redom Sabatina Zadružnog saveza Dalmacije, Međunarodni susret vinara i vinogradara, ove godine će se prvi puta održati u dvije države - Hrvatskoj i Bosni i Hercegovine. Grad domaćin u Hrvatskoj je Split, a u Bosni i Hercegovini Neum, kako je najavljeno na predstavljanju Sabatine u Zadru u Poljoprirvednoj srednjoj školi Stanka Ožanića.

U Splitu će se 10. i 11. listopada održati Gospodarski forum o vinogradarstvu i vinarstu, Vinski forum - promocija i degustacija vina Sabatine uz susret vinara, ugostitelja hotelijera i trgovaca, te multimedijalna prezentacija: "Sudbina splitskog vinogradarstva" uz predstavljanje knjige "Splitske povijesne iskrice".

Berba grožđa bolja nego lani

Sudjelujte na vinogradarskom susretu Sabatina!

U razdoblju 10. - 19. listopada 2016. izvršit će se ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića pristiglih na Sabatinu. Glavni dio Sabatine predviđen je za Neum. Trodnevni program Sabatine, koji uključuje sajam vinogradarstva i vinarstva, stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, održat će se tako od 3. do 6. studenog 2016. u Neumu.

Organizirani studijski obilazak vinogradarsko-vinarskih destinacija uz praktično vinogradarstvo i povijesno-turističkih znamenitosti obuhvatit će Međugorje, Mostar i Čitluk. Na sajmu vinogradarstva i vinarstva te burzi, izložbama i degustacijama vina svoje proizvode predstavlja 300-ak izlagača - vinarskih zadruga, OPG-a, obrta i tvrtki iz Hrvatske i inozemstva.

Na predstavljanju ovogodišnje Sabatine moglo se čuti kako je berba grožđa, koja je u tijeku, bolja nego lani - ali je jedinstvena. Posebne pohvale dobili su vinari i vinogradari Zadarske županije. Nitko nije napravio veći skok u vinogradarstvu i vinarstvu kao Zadrani koji se redovno vraćaju s medaljama i priznanjima sa Sabatine, kako je rekao Željko Bašić ispred Zadružnog saveza Dalmacije.

Posebne pohvale za Zadrane

Vinarstvo i vinogradarstvo pati od standarnih boljki domaće poljoprivrede, a to je nedostatnost vlastite proizvodnje i uvoz jeftinih proizvoda i vina iz trećih država čije države subvencioniraju izvoz. Tako je uvoz vina lani dosegnuo 32 milijuna dolara. Ratse i izvoz. Domaća kvalitetna vina u izvozu postižu do 15% bolju prodajnu cijenu nego na domaćem države, kako je rekao predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lordan Ljubenkov.

Foto: bigstockphoto.com, Vrabelpeter1


Tagovi

Sabatina Zadarska županija Stanko Ožanić Lordan Ljubenkov


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.