Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Markota
  • 26.03.2015. 10:00

Za opremanje i modernizaciju vinarije sredstva iz IPARD-a

IPARD sredstvima poboljšani su osnovni uvjeti u preradi grožđa te kvaliteta samog proizvoda. Učinkovitije se kontroliraju procesi proizvodnje te se povećala konkurentnost cjelokupnog gospodarstva na domaćem i vanjskom tržištu.

  • 296
  • 23
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je novu isplatu na osnovi odobrenih sredstava iz IPARD programa, za završeno ulaganje u sklopu mjere 103 Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda zajednice.

Tvrtki Vina Markota d.o.o. iz Pleternice u Požeško-slavonskoj županiji isplaćeno je 886.666,43 kn za ulaganje u opremanje i modernizaciju vinarije odnosno nabavu rashladnog sustava, pneumatske preše, čepilica i posude za čuvanje vina. IPARD sredstvima poboljšani su osnovni uvjeti u preradi grožđa te kvaliteta samih proizvoda. Sada se učinkovitije kontroliraju procesi proizvodnje te se povećala konkurentnost cjelokupnog gospodarstva na domaćem i vanjskom tržištu.

Vinarska tradicija pleterničkog kraja

"Ovaj naraštaj Markota obnovio je vinogradarsku i vinarsku tradiciju pleterničkog kraja i želi vratiti vinski sjaj području koje to povijesno i zaslužuje. Pozicija brda Klikun i Starac iznad Pleternice, obnovljena nakon 40 godina, dvije su ponajbolje kontinentalne destinacije za sadnju vinove loze u Hrvatskoj. Imaju stoljetnu tradiciju u uzgoju vinove loze i proizvodnje visokokvalitetnih vina poznatih i izvan naših granica.Već deset godina naša obitelj iz Pleternice s puno ljubavi i zanosa radi na ovom projektu. A tko radi nešto s ljubavlju i pažnjom, unosi poeziju u svaki posao.

U okružju vinogradarske obitelji čovjek zavoli lozu, čovjek i loza postaju jedno. Da, to je uistinu tako, jer loza ispreplete svoj korijen sa životom vinogradara i duboko se usadi u njegova osjećanja. Nadamo se da će nam ovakav pristup ljubav i zanos prema lozi olakšati put do uspjeha. Prve spoznaje o lozi još 1957.godine dao nam je naš otac, djed i pradjed Jozo Markota. Rado ga se sjećamo i zahvalni smo mu, jer nas je on u materijalnoj skromnosti s puno ljubavi i pažnje nosio kroz jutro našega života i pomisao na tu dragu osobu uvijek obavije našu dušu toplinom. Njegov potpis i krasopis dominira danas elegantnim dizajnom butelje i ukrasnog pakiranja, kojim naša vina osvajaju nagrade i na dizajnerskim natjecanjima", ističu u tvrtki.

Misionarski vinarski poziv

Na području vinogorja Požega-Pleternica, Vina Markota d.o.o. imaju 33 hektara vinograda zasađenih sortama Graševina, Chardonnay, Pinot sivi, Sauvignon, Rajnski rizling, Muškat otonel, Cabernet sauvignon, Pinot crni, Merlot i Cabernet franc.

Početkom 20.stoljeća njihova su se vina prodavala u Austriji i pila na bečkome dvoru.

"Vino jednostavno sada zaokuplja našu maštu. Postali smo misionari u ovom poslu i već prvi rezultati s natjecanja i medalje potvrđuju da smo na ispravnom putu. Raduje nas što školujemo i dva mlada enologa iz obitelji, stručnjake Marka i Franju. Oni su zalog i bogatstvo za budućnost. Već sada su pokazali da mogu proizvesti vino koje osvaja ljude i medalje, vino koje razumiju ljudi i izvan naših granica. Presretni smo što je najljepša namirnica na svijetu postala dio našega životnog stila", poručuju iz Vinarije Markota.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Agencija za plaćanja u poljoprivredi Mjera 103 Vina Markota d.o.o. Pleternica Požeško - slavonska županija Vinarija Grožđe Klikun Starac Vinova loza Jozo Markota Krasopis Butelja Požega - Pleternica Graševina Chardonnay Pinot sivi Sauvign


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]