Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carevi podrumi
  • 17.05.2016. 11:30

Vinarstvo je u obitelji Car već 600 godina!

Bavljenje vinarskim zanimanjem u njihovoj obitelji je počelo još u 15. stoljeću. Prva loza je posađena prije 600 godina. Radi se o tradiciji koja se prenosi s koljena na koljeno.

  • 1.106
  • 103
  • 0

Konavoski vinar Marko Car jedan je od članova obitelji koji nastavlja čuvati i obnavljati tradiciju koju je započela njegova obitelj. Tako je bavljenje vinarstvom u njegovoj obitelji započelo davnih dana, ali radi se o tradiciji stvaranoj stoljećima. I to je veliko bogatstvo koje treba čuvati i nikad ne zaboraviti, priča nam Marko.

Vinarstvo od 15. stoljeća

Bavljenje vinarskim zanimanjem je počelo još u 15. stoljeću. Kada je bila posađena prva loza? To je bilo prije 600 godina, u dalekoj prošlosti. Prvu lozu posadili su njihovi pradjedovi u 16 stoljeću. Radi se o poslu koji se prenosi s koljena na koljeno, objašnjava Marko. Članovi obitelji Car su potomci vinara u sedmom koljenu, sade lozu i prave vino s puno ljubavi. Ime Carevi Podrumi nastalo je 2013. godine.

Marko Car

Proizvodnju vina su registrirali 2011. godine. Markov pradjed se bavio vinarstvom, zatim djed, otac i na kraju on. To je jedna lijepa priča okrunjena obteljskim značajem.

Carevi Podrumi je ime vinarije koja nudi vina Vranac, Malvasija, Pošip, Mali Plavac.

Osim kušanja vina postoji i prostorija rezervirana za prodaju vina tako da je to odlična ideja i za domaće posjetitelje, a pogotovo strance da sa sobom ponesu bocu vrhunskog vina koja će ih zauvijek podsjećati na Dubrovnik i na Konavle. Osim toga, uživat će u dobrim i nezaboravnim kapljicama.

Tajna je dobrog vina što mlado vino stoji u drvenim hrastovim bačvama i čuva se pri idealnoj temperaturi i vlažnosti zraka, objašnjava ovaj vinar.

Vinogradi u brežuljcima

"Imam malvaziju koju nisam puštao u prodaju. Nadam se u budućnosti da će biti još više vrsta i podvrsta i kombinacija raznih vrsta vina s više vinograda", naglašava vinar Marko Car koji je nedavno sudjelovao na vinskom festivalu DubrovnikFestiwine.

Što se tiče posla, Marko je najviše uključen u vinogradarstvo i vinarstvo, a pomažu mu brat i supruga. Po svemu sudeći, obitelj će nastaviti njegovati tradiciju.

Potomci vinara u sedmom koljenu, sade lozu i prave vino s puno ljubavi.

Takva je klima u Konavlima da, kako kaže Marko Car, sve vrste, odnosno sorte mogu uspijevati. "Meni više odgovara da su sušne godine nego da su kišovite. U nas je sad odlično da nema potrebe da padne kiša do berbe. Klima je prilagodljiva i uvjeti su odlični. Ja imam vinograda na padinama konavoskog polja, a imam i u polju, ali većinom su vinogradi u brežuljcima i to je idealno mjesto dok je sunce grije ga sunce, nije izloženo polju da padaju rose, više je u stranama.

Sve radim od svojih sredstava i nisam koristio nikakve poticaje", dodao je vinar Marko Car.


Fotoprilog


Tagovi

Marko Car Carevi Podrumi Vranac Malvasija Posip Mali Plavac Tradiciji


Autorica

Jelena Hendić

Više [+]

Jelena je magistar novinarstva sa višegodišnjim iskustvom. Njezin moto je: Novinarstvo nije posao, već način i stil života!