Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinarija Markota
  • 28.05.2016. 10:30

Uz pomoć IPARD-a modernizirali vinariju

Nakon što su uspostavili proizvodnju grožđa na lokaciji Klikun i Starac, uz pomoć IPARD-a osuvremenili podrum.

  • 1.162
  • 144
  • 0

Nekih 35 hektara vinograda Markote obrađuju na području iznad grada Pleternice. Graševina, chardonnay, pinot sivi, sauvignon, rajnski rizling, muškat ottonel, cabernet sauvignon, pinot crni, merlot te cabernet franc - to je ono što je ovaj naraštaj Markota uzgojio na području koje to povijesno i zaslužuje.

Pozicija brda Klikun i Starac iznad Pleternice obnovljena nakon 40 godina dvije su ponajbolje kontinentalne destinacije za sadnju vinove loze u Hrvatskoj, ispričao nam je Marinko Markota ispred obiteljske vinarije. "Ovaj čovjek s vizijom, otac sedmero djece, i kako voli reći s jednom ženom, svojom Marijom koja nas svaki puta dočeka svojim lepinjicima. Pet sinova i dvije kćeri također su uglavnom angažirani na imanju.

Vinarska obitelj Markota iz Pleternice

Sin Franjo je završio agronomiju u Zagrebu, a Marko vinogradarstvo i vinarstvo na Veleučilištu u Požegi", kaže Marinko pokazujući nam zajedno s Franjom novo opremljenu vinariju koju su modernizirali sredstvima programa Ipard.

Posude od inoxa za najmanje 300 tisuća litara. No, kako kvalitetna vina nikada ne kreću u prodaju odmah nego moraju odležati da postignu svoju najbolju kvalitetu potrebne je bilo i drveno suđe, tako da je tu drvenih bačava za 20 tisuća litara, te posebno drvenih bačava za bariq vina proizvođača Tofrado iz Pleternice.

Uz pomoć IPARD-a modernizirali vinariju i povećali kapacitete!

"Ovaj dio za opremanje podruma smo riješili preko programa IPARD-a s iznosom od 2.500,000 kuna i bez toga jednostavno ne bi mogli. Franjo inače vodi imanje i jedino kroz to možemo živjeti. Mi smo rijedak primjer obitelji koji se vraća u Slavoniju i Baranju. To je poanta. Ja im pomažem dok mogu i nadam se da neće posustati u tome", kaže Marinko.

Pradjed im je usadio mnogo ljubavi za vinogradarstvom

"Prve spoznaje o lozi još 1957. dao nam je naš otac, djed i pradjed Jozo Markota. Rado ga se sjećamo i zahvalni smo jer nas je on u materijalnoj skromnosti s puno ljubavi i pažnje nosio kroz jutro našega života i pomisao na tu dragu osobu uvijek obavije našu dušu toplinom. Njegov potpis i krasopis dominira danas elegantnim dizajnom butelje i ukrasnog pakiranja kojim naša vina osvajaju nagrade i na dizajnerskim natjecanjima", ispričao nam je Marinko još prije dvije godine kada smo se prvi puta upoznali s njegovim vinogradom i ružama na početku svakog reda.

Poveo nas je i na vrh vinograda, u veliku bačvu koju su uredili kao središte malog izletišta gdje se i kušaju njihova vina. Ovoga puta Franjo nas je nudio njihovim Roseom, Graševinom i Souvignonom.


Fotoprilog


Tagovi

Marinko Markota Franjo Marko Pleternica Požega Klikun Starac Graševina Chardonnay Pinot sivi Sauvignon Rajnski rizling Muškat ottonel Cabernet sauvignon Pinot crni Merlot Te cabernet franc


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.