Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izgradnja zadružne vinarije
  • 07.02.2014. 18:45

Upitna budućnost daruvarskog vinogradarstva

U Daruvaru nije organiziran otkup grožđa ni vina, a zbog toga se ne nazire kraj mukama vinara iz tog kraja. Što je sigurno, bez udruživanja izlaza nema

  • 554
  • 45
  • 0

Kako na daruvarskom području u zadnjih pet godina nije bio organiziran otkup grožđa i vina, može se zaključiti da vinogradarstvu i vinarstvu u toj regiji prijeti kolaps, što je, kad se uzme u obzir da je vino jedan od brandova Daruvara (kupke, vino, Česi, pivo), žalosno. Direktor daruvarske Udruge vinogradara Ivo De Bona boji se najgorega. „Zbog (ne)otkupa, niskih otkupnih cijena grožđa i vina te daljnjeg povećanja cijena repromaterijala, broj vinograda i vinara na ovom vinorodnom području će i dalje opadati.“ Jedno od rješenja mogla bi biti izgradnja zadružne vinarije kapaciteta 50 tisuća litara vina, u kojem bi članovi Udruge i kooperanti mogli preraditi urod u zadružno vino. Udruga planira vinariju izgraditi na dva kata s podrumom, salu za dvije stotine osoba i stanove za goste. No nemaju načina kako dobiti 9-14 milijuna kuna za taj pothvat. Drugo rješenje je da se njihovo grožđe u Vinariji Badel 1862 preradi, ali to je za njih skupo - jer da bi preradili deset tona grožđa koje proizvedu, moraju platiti 200 tisuća kuna, a to je za jednu udrugu preskupo.

Vlasnik obiteljske vinarije, Josip Halupa je upozorio i na druge probleme, neorganiziranost vinara, starost vinograda (80 godina), eroziju tla i uske redove, nepogodne za mehanizaciju. Iskusni vinar Branko Kepčija je izjavio, „Bio sam prisiljen napraviti svoj vlastiti podrum, zato što nisam mogao prodati ni grožđe, ni vino. Od prošlogodišnje berbe sam uspio prodati samo dvije tisuće litara vina. U podrumu još imam tri tisuće litara vina.“ Čak ni on ne vidi budućnost u vinogradarstvu i vinarstvu na daruvarskom području. Smatra da je jedno od rješenja povezanost s nekim vinarijama u inozemstvu.

Od vinograda se ne može živjeti" požalio se najmlađi vinar i suvlasnik obiteljske vinarije Mato Kovačević. Da se ne bavimo i turizmom, naša vinarija bi bila odavno zatvorena. Zahvaljujući turistima, kojima pružamo smještaj i hranu, ali i naše vino, imamo neku dobit. Sretni smo kada ljeti k nama dolazi puno Čeha i organizirane grupe turista iz Dalmacije, Zagreba i Zagorja.

Ružičastu budućnost vinogradarstva na daruvarskom području ne vidi ni jedan drugi mladi vinar, Igor Beranek. „U vinograd morate uložiti puno, da makar malo dobijete. Kilogram grožđa sam nekad prodavao za 5,50 kuna, a sada? Tko je ove godine prodao za 3,50 kn/kg, može biti zadovoljan. Litra vina se nekad prodavala za 14-16 kuna, a sada jedva za 10-11 kuna. Ljudi nemaju novaca i vino slabo kupuju, nego osnovne namirnice, mlijeko i kruh. Prodao sam samo dio grožđa i vina. Mislim da nam je vlak, u kojem je naša udruga trebala sjediti u 2006/7.-oj godini, kada smo mogli dobiti nepovratna sredstva iz SAPARD programa, davno odjurio i ne možemo ga stići. Sada će biti teško nešto napraviti. Sve se trebalo riješiti prije krize."

Vinogradari i vinari su očekivali da će pomoći gradska uprava, koja je ponudila zemljište za izgradnju vinarije u industrijskoj zoni, ali sa uvjetom da će postati suvlasnik, a s time se Udruga vinara ne slaže.


Tagovi

Daruvarsko područje Vinogradarstvo i vinarstvo Vino Vinarija SAPARD Brandovi Daruvara Ne(otkup) Udruživanje Ivo De Bona Josip Halupa Branko Kepčija Mato Kovačević Igor Beranek Zadružna vinarija Repromaterijal


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]