Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Školski vinogradi
  • 09.10.2015. 09:15

Učenici, ravnatelji i župan u berbi grožđa

Na površini od gotovo 3 ha i 7. 000 čokota organizirana je proizvodnja grožđa s ciljem obuke i obrazovanja budućih poljoprivrednih tehničara.

Foto: Poljorivredno-prehrambena škola
  • 222
  • 31
  • 0

Učenici Poljoprivredno-prehrambene škole iz Požege i ove godine beru grožđe u školskim vinogradima. Pinot sivi je pobran pa je ovih dana red na graševini. U poslu su im malo pomogli i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenikom Ferdinandom Trohom.

U vrijeme berbe nije važno tko je nastavnik, tko ravnatelj, a tko učenik

U berbi sudjeluju učenici nekoliko razreda, ali i ravnatelji svih srednjih škola s područja Požeško-slavonske županije. Vinogradi Poljoprivredne škole prostiru se na tri hektra na kojima raste 7.000 trsova. Uzgajaju razne sorte kako bi se što bolje educirali i što više saznali o osobinama svake od njih. Najviše je ipak graševine, čak 5.000 trsova. Tu je i tisuću trsova sivog pinota te isti broj trsova svih drugih sorti, među kojima ima i stolnih.

Vinograd se nalazi na 250 metara nadmorske visine, na lokalitetu Vranduk, na Požeškoj gori. Takav položaj vinogradari smatraju odličnim, pa nije čudo što su tu vinogradi postojali još 1887. godine.

Učenici obavljaju sve poslove u vinogradu osim prskanja

Sve radove, od rezidbe do berbe, osim zaštitnog prskanja, obavljaju učenici pod nadzorom nastavnika.

Tradicija vinogradarenja te proizvodnje kvalitetnih vina nastavljena je 1993. godine, kada je na staroj lokaciji Vranduk, podignut novi vinograd. Nakon gotovo 15 godina na Vranduku su posađeni novi nasadi i to sredstvima škole i pomoći PPK Kutjevo. Naravno, od svega ne bi bilo ništa bez velikog zalaganja nastavnika i učenika. Sve radove, od rezidbe do berbe, izuzev zaštinog prskanja, obavljaju učenici uz nadzor nastavnika.

U školskom podrumu nastalo je puno nagrađenih vina

Godišnja proizvodnja grožđa kreće se od 12 do 15 tona i cjelokupni se urod prerađuje u školskom podrumu obnovljenom 1996. godine kada je obavljena i prva berba te prerada grožđa iz školskog vinograda. Podrum je danas opremljen najnužnijom opremom za proizvodnju kvalitetnih vina te zadovoljava temeljne potrebe za praktičnu nastavu i edukaciju budućih vinara i podrumara.

Uzgaja se više sorti vinove loze, zbog što uspješnije edukacije i upoznavanja osobina pojedinih sorti.

Proizvode se tri tipa vina i to graševina, sivi pinot i crno vino odnosno mješavina više sorti, poznatrija kao Cuve. Najviše vina prodaje se u rinfuzi, a manji dio puni u butelje. Vina se svake godine redovno šalju i na ocjenjivanja, gdje često dobivaju visoke ocjene i priznanja.

Foto: Poljorivredno-prehrambena škola


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredno-prehrambena škola Požega Alojz Tomašević Cuve Crno vino Podrum Praktična nastava PPK Kutjevo Ferdinand Troha Berba grožđa Graševina Sivi pinot Razne sorte Učenici Ravnatelji Župan Požeško-slavonska županija Razne sorte Vra


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]