Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadružni Savez Dalmacije
  • 06.11.2015. 11:30

Sve o trendovima u vinarstvu na jubilarnoj Sabatini

U vremenu na kraju vinogradarske godine, iza berbe, jubilarna 25. Sabatina još jednom je okupila vinogradarsku i vinarsku struku na jednom mjestu.

  • 239
  • 26
  • 0

U vremenu na kraju vinogradarske godine, iza berbe, jubilarna 25. Sabatina još jednom je okupila vinogradarsku i vinarsku strruku na jednom mjestu. U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, ovo druženje, natjecanje i educiranje, svake godine poprima sve veći obim i značaj, baš kao i prizvodnja vina u RH. Uz dinamično moderiranje Želimira Bašića, održana su i stručna predavanja ovogodišnjeg jubilarnog skupa vinogradara i vinara Sabatina 2015. u hotelu Alga u Tučepima, u srcu Makarske rivijere.

Nagrađeni su brojni stručnjaci, vinogradari, zadruge. Poljoprivredni portal Agroklub ove je godine dobitnik Zlatnog pera Sabatine za medijski doprinos afirmaciji vinogradarstva, vinarstva i zadrugarstva.

Izvozimo bolja vina nego što uvozimo

Godina za vinogradare je kako kažu, iznad prosjeka. Višnja Šimunović iz Savjetodavne službe govorila je o iznimno dobrom početku godine, dobrim prinosima, visokim šećerima i zdravstvenom stanju grožđa koje je zadovoljavajuće. Vremenske prilike su poslužile za dobro dozrijevanje, a godina nije previše zahtjevna i vinari će ju pamtiti kao odličnu. Neka vinogorja pretrpjela su manje štete uzrokovane vremenskim prilikama kao što je tuča. U Istri je pak došlo do napada bolesti fitoplazme pa su cijeli vinogradi ugroženi, sa milijunskim štetama. Ipak, nešto veći i prinosi i ranija berba od prosjeka čine ovu godinu iznimno povoljnom za proizvodnju kvalitetnih vina, a zaključak je da izvozimo bolja vina nego što uvozimo.

Vinogradi u RH zauzimaju 2,4% poljoprivrednih površina

O stanju vinogradarstva i vinarstva u RH i svijetu govorila je Ivana Vladimira Petric, iz HCPHS. "U svijetu je 7.573.000 ha vinograda. Mi od toga zauzimamo 0,4%. Većina vinograda se nalazi u Europi, a između 21 i 25 tisuća hektara imamo u RH. 2,4% zauzimaju vinogradi u odnosu na sve poljoprivredne površine u RH. U svijetu se prošle godine proizvelo 73 milijuna tona grožđa. Dominira graševina, plavac mali, malvazija, merlot i cabarnet sauvignon, koji čine više od 50% u RH.

93% vinograda u RH manja od 1 hektara

Europa najviše proizvodi i najviše troši vina u svijetu, a ima i najveće zalihe vina. U RH dominiraju kvalitetna i vrhunska vina, dok su stolna vina u padu. U Europi se proizvede 41% grožđa. Zanimljivo je da je 93% vinogradarskih površina u RH manja od jednog hektara. Trgovina se još uvijek najviše odvija sa zemljama članicama CEFTE."

Wine gastro show

Novi projekt u okviru Sabatine kojeg su osmislili i realizirali Zadružni savez Dalmacije i Hrvatska udruga vinarskih gradova jest Wine gastro show, radionica o sljubljivanju hrane s vinima, a cilj joj je promicanje identiteta hrvatskih vina i ostalih hrvatskih autohtonih proizvoda. Ova radionica je namijenjena prije svega hotelijerima, ugostiteljima i nositeljima OPG-a, koji pružaju usluge smještaja i prehrane u svom domaćinstvu, ali i svim ostalim zainteresiranima koji žele naučiti nešto više.

Tema prve radionice je Hrvatski otočni proizvod. Radi se o proizvodima koji su rezultat otočne tradicije, ali i razvojno istraživačkog rada i inovacije, koji potječu s ograničenih otočnih lokaliteta, a rade se u malim serijama. Izvornost, izvrsnost i tradicija njihovi su glavni atributi.


Fotoprilog


Tagovi

Sabatina Višnja Šimunović Agroklub Zlatno pero Zadružni savez Dalmacije Želimir Bašić Vinogradi Fitoplazma CEFTA Izvoz Ivana Vladimira Petric HCPHS


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Zadružni savez Dalmacije

Kamila Tončića 4, 21000 Split, Hrvatska
tel: +385 21 348 365, e-mail: info@zsd.hr web: http://www.zsd.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]