Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita vinograda
  • 16.05.2015. 11:30

Suzbijte crnu pjegavost i pepelnicu!

Na vrijeme prepoznajte napad crne pjegavosti i pepelnice na vaš vinograd. Pravovremenom zaštitom suzbijte ove bolesti!

  • 953
  • 36
  • 0

Pale oborine stvorile su povoljne uvjete za infekciju vinove loze crnom pjegavošću i pepelnicom, a zbog pojačanog rasta lisne mase i najave novih kiša, potrebno je djelovati čim prije.

Crna pjegavost (Phomopsis viticola) javlja se neposredno nakon prvih izboja. Temperature od +1°C i relativna vlažnost zraka od 86 % dovoljne su za infekciju. U proljeće se zrele spore masovno ispuštaju iz plodišta i napadaju mlade listove koji žute i prijevremeno odumiru. Bolesni grozdovi postaju tamnoplavi i suše se.

U jesen kora postupno dobiva bijelo-sivu boju. Plodišta se jasno odvajaju od kore. U slučaju jake zaraze gljiva oštećuje pupove pa oni slabo ili uopće ne izbijaju. Nastupa truljenje koje uzrokuje kržljavi rast i odumiranje čitavih čokota. To može dovesti do velikog smanjenja prinosa. Suzbijanje treba provoditi preventivno i zelene dijelove vinove loze treba zaštititi od prve infekcije. Prvo prskanje treba obaviti već kod izbijanja pupova. Nakon toga treba provoditi daljnja tretiranja.

Pepelnica (Uncinula necator) pojavljuje se već u proljeće. Oboljeli listovi su s gornje i donje strane prekriveni brašnastom sivo-bijelom gljivičnom prevlakom. Bijela prevlaka pojavljuje se i na zelenim bobicama, a zaraženi mogu biti svi zeleni dijelovi biljke. Tijekom ljeta zaražena mjesta poprimaju tamnosivu boju. Jaka zaraza može dovesti do odumiranja zaraženih listova, pucanja bobica i gubitka dvije trećine uroda. Jednom kad se zaraza pojavi, bolest je teško suzbiti i zato je potrebna rezidba vinove loze (odstranjivanje zaraženog drvenog dijela) te prijevremeno tretiranje fungicidima prije i za vrijeme cvjetanja kako bi suzbila gljivica.

Preporuka za suzbijanje

Za suzbijanje ovih bolesti, BASF stručnjaci preporučuju iduće fungicide:

Polyram® DF je selektivni kontaktni fungicid koji se u vinovoj lozi koristi za suzbijanje crne pjegavosti i crvene paleži (Pseudopeziza tracheiphila). Sredstvo se primjenjuje kod pojave povoljnih uvjeta za zarazu, u koncentraciji 0,2 %. Dozvoljena su maksimalno 2 tretiranja. Delan® 700 WDG fungicid je koji se u vinovoj lozi koristi protiv crne pjegavosti i plamenjače (Plasmopara viticola), preventivno, u koncentraciji 0,05 %, odn. 0,5 kg/ha, odn. 50 g u 100 l vode. Vinograde treba pregledati i na moguću pojavu pepelnice te tamo gdje je prošle godine bio značajan pritisak bolesti, obaviti zaštitu sumporom Chromosul®1 80, u koncentraciji 0,3 - 0,5 %.

Navedeni preparati pružaju i adekvatnu zaštitu protiv primarnih infekcija plamenjačom vinove loze te pokazuju određeno sporedno djelovanje na lozine grinje šiškarice.

Za više informacija o proizvodima i suzijanju ovih bolesti, kontaktirajte BASF stručnjake na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Crna pjegavost Pepelnica Zaštita vinograda Prskanje vinograda Fungicidi BASF Polyram DF Delan 700 WDG Chromosul Plamenjača vinograda


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije