Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suvremena proizvodnja
  • 11.09.2013.

Suvremena berba u Erdutskim vinogradima

Modernizacija Erdutske vinarije - najsuvremeniji kombajn za branje grožđa koji je kupila tvrtka Erdutski vinogradi za branje grožđa, vrijedan je 220 tisuća eura

Foto: Nikola Vukadinović
  • 991
  • 87
  • 0

Prvi put u dugogodišnjoj povijesti Erdutskih vinograda, ovogodišnju berbu na najvećem dijelu njegovih 462 hektara vinograda neće obaviti berači, djelatnici tvrtke i brojni sezonskih radnici, već najsuvremeniji kombajn za branje grožđa. Goran Dumančić, direktor Erdutskih vinograda d.d., za Glas Slavonije je izjavio da je nakon okončanja predstečajne nagodbe i uz otpis dijela duga i reprogram njegova servisiranja, ta tvrtka prva u Hrvatskoj riješila najteži problem likvidnosti i pokrenula novi, snažan investicijski ciklus u svim segmentima njezina poslovanja s ciljem rasta svih parametara mjerenja uspješnosti poslovanja.

Odlučili su uložiti u segment branja uroda kako bi se taj posao obavio u što kraćem roku, i kako kažu, sa što manje gubitaka uroda. Kombajn za branje grožđa je naime, proizveden u Europi od strane renomiranog njemačkog proizvođača, i vrijedan je više od 220 tisuća eura. Nakon nekoliko dana upoznavanja sa strojem i obuke njegovih rukovatelja, ovih dana on je i započeo berbu, a rezultati njegova rada naprosto su fascinantni. Kombajn je, naime, čak i GPS-om povezan s njegovim njemačkim proizvođačem, u slučaju zastoja ili kvara elektronike.

"Naš novi stroj na sat u prosjeku bere 0,7 do 0,8 hektara vinograda. Sredinom prošlog tjedna u idealnim smo uvjetima obrali grožđe sa čak 13 hektara, a kada već uskoro započnemo i berbu graševine, njegov učinak će se i povećati na čak 15 hektara dnevno", kaže tehnolog Mladen Alpeza, rukovoditelj vinogradarstva Erdutskh vinograda, te dodaje da će tako berba svih površina pod vinogradima završiti za 30 umjesto ranijih i 45 dana berbe, kada su to isključivo obavljali berači.

Sličnih strojeva u Hrvatskoj je malo, a imaju ih samo Iločki podrumi, Vupik, Kutjevo, Agrolaguna i vinarija Enjingi. Posebno je značajno da stroj radi i noću te gotovo u svim vremenskim uvjetima, pa i po kiši. Novi kombajn Erdutskih vinograda prvih 17 hektara grožđa obrao je na plantaži vinograda Iuris, obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Klasiček, koje se odlučio za nešto raniju ovogodišnju berbu.

Cijena branja se drastično smanjila

Ipak, sve površine neće se obrati strojno, nego će to biti učinjeno na približno 300 hektara, dok će preostale površine pod vinogradima sa sortama grožđa namijenjenim vrhunskim vinima, pobrati djelatnici tvrtke i stotinjak sezonskih radnika. A kad je o radnicima riječ, ranijih godina u berbi sudjelovalo je približno 300 sezonaca, a kako je njih sada i sve teže naći, broj će im biti reduciran na samo stotinjak.Tako će se cijena branja s 5.000 kuna, kada su to isključivo radili berači, sada smanjiti na samo tisuću kuna, a cijela berba s ranijih 300 tisuća eura na samo 35 tisuća eura.

2015. će proizvoditi četiri milijuna litara vina

Ovogodišnji urod grožđa, i pored dugotrajnog proljetnog razdoblja kiša, a potom i ljetnih suša, dobre je kakvoće. Sa svih 462 hektara očekuje se berba 3,5 milijuna kilograma grožđa i proizvodnja 2,5 do tri milijuna litara vina. A kada i svi preostali mladi vinogradi 2015. godine dostignu punu rodnost, godišnje će davati približno 4,5 milijuna kilograma grožđa i omogućavati proizvodnju gotovo četiri milijuna litara vina. Da bi tvrtka uspjela plasirati sve te količine vina uz što bolju cijenu, marketinški tim u fazi je obrade izvoznih tržišta, prvenstveno poljskog, ukrajinskog, češkog i tržišta BiH, a na neka od njih već su isporučene i prvo količine vina u buteljama i litrenim bocama pod vlastitom (redizajniranom) etiketom.

Foto: Nikola Vukadinović


Tagovi

Erdutski vinogradi Berba grožđda Kombajn Goran Dumančić Cijena branja Vino Urod Mladen Alpeza Investicijski ciklus Plantaža


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."