Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 13.12.2014. 12:40

Stupnički Dvori - izvor vina i fokus razvoja

"Iskustvo nam pokazuje da je najvažnije biti ustrajan, ulagati i investirati. Ključno je osluškivati tržište i dati ljudima da sudjeluju u kreiranju ponude."

  • 937
  • 144
  • 0

Područje Brodskog Stupnika u Slavoniji izrazito je pogodno za uzgoj vinove loze, što su prepoznali još i stari Rimljani, koji su ovdje lozu i donijeli.

Zemlja obiluje mineralima, a Dilj gora puna je terasa, okrenutih prema izvoru sunca, što je jedan od glavnih čimbenika za proizvodnju vina. Upravo na takvom terenu nalazi se četrdesetak hektara vinograda u okviru resorta Stupnički Dvori, nakadašnja vinarija Zdjelarević. Vinarija, podignuta najprije kao obiteljsko imanje 1985. godine, trudom i ulaganjima prerasla je u jedinstveni resort u regiji, pod novim nazivom Stupnički Dvori.

"Sav dodatni kapital koji se ostvarivao poslovanjem, godinama se ulagao u kupovinu zemljišta. Uz sredstva Hrvatske banke za obnovu i razvoj, sufinanciran je dio kamate za izgradnju hotela i modernizaciju vinarije", priča nam Tvrtko Kračun, voditelj marketinga u Stupničkim Dvorima.

Podrum Stupnički Dvori

U vinariji samo izuzetna vina

Najveći dio ovih vinograda na obroncima Dilj gore čini Graševina i Chardonnay, a vina su nositelji brojnih nagrada, kako domaćih tako i inozemnih, kao što je Decanter World Wine Award 2010. godine. Robert Parker, jedan od najpoznatijih svjetskih vinskih kritičara, jednom je od vina iz vinarije Stupnički Dvori dodijelio više od 90 bodova na svojoj ljestvici, što govori u prilog činjenici da se radi o kvaliteti proizvoda svjetskih razmjera. Vinarija je jedna od najstarijih u Republici Hrvatskoj, dok godišnji kapacitet iznosi tristotinjak tisuća litara vina izuzetne kvalitete, a u podrumu vinarije smještena je i arhiva vina.

"Parkerova ljestvica" bodovanja donosi se u vrijednosti od 50 do 100 bodova:
90 - 100 bodova dobivaju izuzetna vina. Riječ je vinima izvrsnim i iznimnim vinama.
80 - 89 bodova dobivaju vrlo dobra, iznadprosječna vina.
70 - 79 bodova dodjeljuje se vinima prosječne i solidne kvalitete.
Manje od 70 bodova dodjeljuje se ispodprosječnim vinima s vidljivim nedostatcima, kao što je prekomjerna kiselost, izostanak okusa ili nečist miris i okus.

Najvažniji kontinuirani razvoj

"Nakon stečenog iskustva s vinarijom, a u skladu sa svjetskim trendovima, logičan je slijed bio zaokružiti ponudu. Sadržaj smo objedinili u resort te se sada u sklopu Stupničkih Dvora nalazi vinarija, hotel i restoran, a zapošljavanjem novog stručnog kadra, osobito pri tome ističemo enologa Deana Sušeca, radili smo na poboljšanju kvalitete vina i fokusiranju na izvoz", napominje Kračun.

Da se u dodatnu ponudu ovdje uistinu mnogo ulaže, dokazuju brojne dodatne mogućnosti koje su na raspolaganju posjetiteljima. Tako je od ove jeseni organiziran poseban kutak za najmlađe posjetitelje, pod nazivom "Kredica". Vikendom su na raspolaganju i tete čuvalice pa posjetitelji restorana mogu u miru djecu ostaviti na čuvanje, druženje i zabavu.

Ostalu ponudu čini obilazak vinarije uz stručno vodstvo, zakup hotela za svadbene svečanosti, korištenje bicikala za vožnju uređenim stazama kroz vinograde. Iz Stupničkih Dvora mogu se pohvaliti s više od 100 vrhunski odrađenih vjenčanja, odnosno mnoštvom zadovoljnih parova koji su svoj sudbonosni "DA" izrekli upravo na obroncima Dilj gore.

Organizacija vjenčanja

Stupničke dvore trenutno čini 26 zaposlenih, a cijelo je poduzeće u vlasništvu stranog poduzetnika, Leva Mezhibovskiyog. Ovdje smatraju da je ulazak svježeg kapitala imao izrazito pozitivan učinak na cjelokupno poslovanje, budući da su se sada otvorile prilike za učvršćivanje pozicije ove poznate vinarije na tržištu.

"Cilj nam je postati destinacija obiteljskog i aktivnog turizma ruralnoga područja Slavonije. Osobito smo ponosni da naše kulinarstvo vodi Dalibor Žalac, jedan od najboljih slavonskih kuhara tradicionalne kuhinje. Svim su posjetiteljima restorana, iz kojeg se pruža predivan pogled na vinograd, na raspolaganju somelijeri, koji pomažu u odabiru vina", ističu iz Dvora. Dalibor Žalac je naime osvajač brojnih nagrada, među kojima je ona za najboljeg kuhara Slavonije 2013. godine.

Osluškivati želje kupaca

Vinoteka

Željnima dužeg boravka na imanju na raspolaganju su sobe s predivnim pogledom na stupničke vinograde, a svaka je naime opremljena masovnim hrastovim namještajem rađenim po mjeri te kupaonicom i svim potrepštinama modernoga čovjeka. Kako bi ugodili potrebama klijenata, u hotelu spremni čekaju i antialergijski madraci. Iako su nedavno imali jako puno ulaganja, u planu im je dodatni razvoj ponude, a po mogućnosti i korištenje sredstava iz EU fondova.

"Iskustvo nam pokazuje da je najvažnije biti ustrajan, ulagati i investirati. Ključno je osluškivati tržište i dati ljudima da sudjeluju u kreiranju ponude. Marketing je naravno ključan u svemu tome, a danas osobito Internet stranice i društvene mreže putem kojih se komunicira s korisnicima. Ljudi su spremni sudjelovati, ukoliko ste ih voljni uključiti u rad, treba osluškivati njihove želje, a zbog klijenata i postojimo", poručuju.


Fotoprilog


Tagovi

Stupnički Dvori Dilj gora Brodski Stupnik Brodsko - posavska županija Vinarija Zdjelarević Hrvatska banka za obnovu i razvoj Tvrtko Kračun Robert Parker Parker ljestvica Decanter World Wine Award Keredica Tete čuvalice Lev Mezhibovskiy Dalibo


Autorica

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica na AgroKlubu, specijalizirana za AgroBaze. Diplomirani je magistar agronomije te volonter Francuske Alijanse Osijek i Emmaüs zajednice Francuska.