Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Bačić
  • 30.10.2015. 08:15

Što je svima nemoguće - učinio je Božo Bačić!

"Meni je najjednostavnije bilo ono što druge ostavi bez daha - iskopati i posaditi vinograd!" priča Božo Bačić, akter jedne od Vinskih priča Željka Garmaza.

Foto: depositphotos.com, Goodluz
  • 1.241
  • 36
  • 0

Nekako se u sjeni radova na ogromnom vinogradu Korlat nedaleko Benkovca, samozatajno u obližnjem Podgrađu pisala ništa manja priča skromnog i dobrog Bože Bačića o pobjedi čovjeka nad prirodom, piše Željko Garmaz u svojim Vinskim pričama. Jer, kako drukčije nazvati pothvat u kojem se netko sam i bez ičije pomoći odlučio suočiti s brdom, samljeti 18 hektara kamenja te nasuprot drevne Asserije podići vinograd cabernet sauvignona, merlota i syraha.

Nema kukanja i ne želim da neka moja iskustva shvatite u tom smjeru, ali izgleda da je u mojoj vinskoj priči najjednostavnije bilo sve ono što druge ostavi bez daha - iskopati i posaditi vinograd, iskreno će Božo Bačić.

Nedostatke pretvara u prednosti

Sve se obrađuje 20 centimetara plitko, jer dublje ne može zbog kamenih stijena tako da su uvjeti za uzgoj vinove loze ekstremni. Božo, pak, na cijelu priču gleda drukčije, nedostatke vinograda pretvara u prednost, a o vinima manje kvalitete od vrhunske, kao konačnom proizvodu, ne želi ni razmišljati. Štoviše, i prije sadnje odlučio se za ekološku proizvodnju te je ekološki certifikat, koji krasi njegove butelje, samo potvrda odlučne tvrdoglavosti kojom kani postići velike rezultate.

Život u Podgrađu i rad u ovom vinogradu na 230 metara nadmorske visine stalna je borba sa zemljom, kamenom, vjetrom i sušom! Evo, prošle godine su nam svi izvori i bunari presušili. A sada sve vrvi vodom. Zemlja se napojila, očekujem dobru godinu. I tako će biti svake godine, neizvjesno i ovisno samo o Bogu. Izabrao sam put ekološke proizvodnje, svjestan sam svih posljedica takvog rada u vinogradu, ali ne pada mi na pamet ništa mijenjati, priča Božo Bačić.

Nepristupačno brdo pretvorio u vinograd

Čak i kad pomisli sve poslati k vragu, Božo se zaputi u vinograd, došeta do uzvisine posred vinograda, pogleda lozu svugdje oko sebe i - nasmije se!

"Znate, tek u vinogradu postanete svjesni veličine posla kojim se bavite. Mene odlazak u vinograd svaki put preporodi, iskren je Bačić. Zapravo je nevjerojatno u Božinoj priči da se, praktički, bez ranijeg ozbiljnijeg vinarskog iskustva odlučio zagristi tako veliki kolač. Naime, bavio se Božo poljoprivredom, uzgajao je povrće i paralelno, kao prijevoznik, vozio kamion, a za svoje kućne potrebe obrađivao je mali vinograd i radio minimalnu količinu vina. Samo je u jednom trenutku procijenio da se od tih poslova više ne može živjeti. Zaključio je da postoji povećano zanimanje za vinom, zatražio od Hrvatskih šuma nepristupačno brdo na služnost i ušao u neizvjesnu priču - bez ikakvih kalkulacija!

Rizik u svemu mora postojati. Zato smo i išli na količinu pa da se barem tako pokrijemo. A što se tiče nedostatka iskustva, bilo je na ovim prostorima i ranije vinograda, ali nitko ga nije imao u ovako velikim količinama. Uglavnom se uvijek sadilo za kućne potrebe, od pet do 10 tisuća loza, a mi, primjerice, imamo čak 70 tisuća čokota. U ovom kraju zadnjih 50 godina proizvodio se samo benkovački rosé. Ničega drugoga nije bilo! Imali smo Badel, Marasku, Vinoplod i PZ Vukšić, a oni su otkupljivali kompletan tržni višak grožđa na ovim prostorima. To je svima bila dosta komotna pozicija, jer nije zahtijevala nikakve nove investicije", prisjeća se Bačić.

Za mjesto na tržištu treba imati nešto posebno

Teren za vinograd počeo je pripremati 2006. godine, sadnice samo tri sorte - cabernet sauvignona, merlota i syraha, posadio je godinu kasnije, a prvu berbu, "koja nije bila nešto ekstra", imao je 2009. godine.

"Jedini imperativ kojeg sam sebi zacrtao bio je da moramo imati nešto posebno, jer s klasikom je teško izboriti mjesto na tržištu! Sve drugo mogao bih svesti pod geslo: Kako Bog da!", priča Božo Bačić. S obzirom na dosta visoke sladore koje je mjerio u bobicama, Božo se hrabro odlučio krenuti u proizvodnju i predikatnog vina. I to ne bilo kakvog nego - aromatiziranog višnjom maraskom! Raritet u europskim razmjerima.

Moje aromatizirano vino opisao bih kao kupažu prosušenih bobica tri crvene sorte kojoj sam dodao aromu višnje maraske. To je vino koje u sebi ima dosta neprovrelog šećera, 130 grama, i veliku snagu, 14,1% alkohola te osam grama kiseline. E da, bobice su se prethodno sušile na trsu. Prošle godine nas je Decanter nagradio srebrom i tom nagradom pokazao da Aromatizirano vino nešto vrijedi te nas odredio kao vinariju koja zna što radi, priča Bačić.

Probao je Božo poigrati se i s trešnjom, ali - "to nije bilo to"! No, Aromatizirano vino s višnjom maraskom postalo je dovoljan razlog vinoljupcima da u sve većem broju počnu pohoditi Božino Podgrađe, selo koje ne postoji na kartama niti u GPS navigacijskim sustavima.

Autor: Željko Garmaz, Foto: depositphotos.com, Goodluz


Izvori

Vinske priče


Tagovi

OPG Bačić Božo Bačić Ekološki certifikat Vinograd Korlat Pobjeda čovjeka Iskopati vinograd Uzgoj vinove loze Podgrađe Hrvatske šume Preporod Povrće Proizvodnja vina Količina proizvodnje Čokoti Badel Maraska Vinoplod PZ Vukšić Tržni viša