Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edivo
  • 31.01.2017. 18:00

Roneći bocu po bocu vina odnose u morske podrume

Podvodni je to vinski izazov te jedno od najskupljih hrvatskih vina koje u amforama doseže cijenu od 2.000 kuna.

  • 9.880
  • 1.270
  • 0

Zahvaljujući dvojici velikih prijatelja posvećenih istom cilju, Ivi Šegoviću i Ediju Bajurinu, svjedoci smo da je čak i u današnjim vremenima zajedništvo moguće.

Oni se naime odnedavno mogu pohvaliti jedinstvenim proizvodom - zaštićenim kao vlastiti patent na Zavodu za intelektualno vlasništvo. Podvodni je to vinski izazov te jedno od najskupljih hrvatskih vina koje u amforama doseže cijenu od 2.000 kuna.

Čuvari tišine i intelektualnog vlasništva!

Ivo (inače ronilac) i njegov prijatelj, "kliker", Edi Bajurin dosjetili su se ovom proizvodu njihove mašte u spoju s kvalitetom koju tržište uvijek prepoznaje.

Nekoć misteriozno, a sad već vinskom svijetu poznato, Edijevo vino boravi polegnuto 20 m ispod mora oko dvije godine u nevjerojatnim uvjetima, uvjetima savršenim za vinski svijet.

Šegović i Bajurin

"Nitko osim nas ga ne dira. Pružamo mu sve ono što u drugom podrumu ne može dobiti. Mir, tišinu, ljubav, jedinstvenost. Sama ideja za ovakav vid proizvodnje se rodila u glavi, a potaknuta je događajem iz daleke 2000. i neke kad sam otvorio ugostiteljski objekt u Dubrovniku. Tada mi je sestra poklonila bocu bijelog vina Svete Ane iz 2003. godine., koju ni dan danas nisam otvorio., a ista, na gornjem dijelu ima ostatke amfore, te stojeći kao takva čitavo vrijeme na staklenoj boci, inspirirala me.

Na početku smo vino htjeli ulijevati direktno u amforu (koja se kroz povijest rabila za prijevoz i čuvanje vina, ulja, meda, usoljene ribe) i polijegati ga u more, međutim, to je jako teško zbog tlakova, simbioze, poroznosti, gline itd, te smo ga ulili u tamu, staklenu, Winex Exkluziv bocu, elegantnu zbog visokog grlića, a bocu stavili u amforu.

Hrvatski proizvod!

Nazvali smo ga Navis Mysterium - Brodska Tajna. Čitavi je proizvod hrvatski. Vino je plavac mali iz Janjine, amfora se peče od gline u Požegi, noge u kojima se drži amfora su od kovanog željeza iz Siska, kutije se rade u Varaždinu, a vino odležava u našem Jadranskom moru", objašnjava Edi Bajurin.

Brodska tajna

Težak početak, strelovit uspon

Kad su vinski kreativci, direktor Ivo i prijatelj Edi, prvi put 2011. godine odigrali prvi potez polaganja boca u more koji im je propao zbog problema s atmosferskim tlakom, ovi zanesenjaci nisu izgubili vjeru.

More probijalo čepove

Nezaustavljivo su nastavljali prema cilju premda im je more probilo čepove te uništilo 200 boca dragocjenog vina. Ubrzo su čepove obložili s dva sloja voska, no ni to nije bilo dovoljno jer je neukrotivo more iznova ugrozilo dio boca. Uporni u nastojanju, kada su zaštitili boce s dva sloja voska i gumom u tekućem stanju te stavili iste u amfore, Ivo i Edi su već u idućem potezu mogli reći šah-mat.

Bio je pravi zgoditak. Amfore su, težeći istraživačkom savršenstvu, rasporedili na više lokacija u Malostonskom zaljevu i Mljetskom kanalu.

Odležavanje vina pod morem na 20 m dubine

"Zbog snažnog strujanja mora u Mljetskom kanalu (između otoka Mljeta i poluotoka Pelješca) na amfore i boce nije se, na žalost, ništa uhvatilo, dok su Malostonskom zaljevu (najznačajnije mjesto za uzgoj školjkaša u Hrvatskoj) rezultati bili fascinantni. Vizualno, amfore i boce su izgledale kao da smo zaronili točno na mjesto brodoloma nekakvog jedrenjaka napuštenog nekoliko stotina godina. Bile su prepune morske flore i školjaka, a tako obrasle, bile su savršene", srčano objašnjava Ivo Šegović koji je uz pomoć Edija uspio bez greške uskladiti odležavanje vina pod morem na 20 m dubine.

Roneći, bocu po bocu odnose u misteriozne morske podrume

"Roneći dostavljamo bocu po bocu na dubinu od 20 m ispod mora gdje je tijekom cijele godine ista temperatura (od 15-17 stupnjeva). Naše se blago (vino) nalazi u tami gdje u zvucima potpune tišine odležava dvije godine", dodaje Edi Bajurin, koji je osim što je Ivin veliki prijatelj, i stric Šegovićeve supruge.

Amfore

Podrumi na nekoliko morskih lokacija

U vrijeme polaganja i izranjanja vina, ovi unikatni vinari svakodnevno rone, dok kontrole podvodnih resursa obavljaju svakih 15 dana. Obilazak vinskih podruma prožet je na nekoliko lokacija pri kojem Edi i Ivo provjeravaju je li struja prevrnula neki od unikatnih kaveza obogaćenih amforama.

Pravilno skladištenje izvedivo i pod morem

Kavezi su kapaciteta od 20-30 amfora, pravilnog skladištenja, a tajnovitog načina polaganja.

Izvoze i postižu od 80 do 2.000 kn po boci

Trenutno se mogu podičiti s etiketama: Plavac mali - vrhunsko vino iz 2012., Dingač iz 2014., Navis Mysterium iz 2012. i amforom iz 2012. Cijene po butelji kreću se od 80 kn, a dosežu cijene i do 2.000 kn. Zahvaljujući izvozu, za sada nemaju problema s prodajom i unatoč zamašnim cijenama, uspiju sve prodati.

Unikatna vina

Njihovo je vino dobro došlo u Ameriku, Hong Kong, Srbiju, Crnu Goru i Češku

"Prvi izvoz bio je u Ameriku, u ovo vrijeme izvozimo u Hong Kong. Obogatili smo, svojim vinima, i susjedne zemlje, Srbiju, Crnu Goru i Češku", poručuje direktor Ivo koji bi hrvatsku vinsku scenu opisao zanimljivom.

Proglašeni Vicešampionima na Sabatini 2016.

Kruna njihove originalnosti je i ovogodišnja nagrada na Sabatini 2016. gdje su proglašeni Vicešampionima za izgled proizvoda - Navis Mysterium 2012. - Edivo d.o.o., Lugo, Janjina.

Sabatina 2016

Inovacije: ekološka proizvodnja i podvodni turizam

Uzimajući u obzir da su ova dva velikana mali proizvođači vina, mogu se podičiti s dva vinograda koja ukupno broje 20.000 loza. Surađuju s kooperantima na Pelješcu, i iako ne koriste poticaje, rade na prelasku u ekološku proizvodnju. U budućnosti ih očekuje i podvodni turizam gdje će zainteresiranima ponuditi ronjenje kako bi si mogli odabrati željenu amforu, koju će odnijeti kući i piti unikatno vino.

"U ekološku proizvodnju planiramo zakoraknuti u ljeto 2017., a s prvim ronjenjem krećemo 2018.", dodaje Ivo Šegović čiji postotak alkohola u vinu oscilira od 14.5 do 16.5.

Da se razveže jezik kad pijete vino, dokazuje i raspjevani Edi

Kada bi Edi Bujurin morao poistovjetiti Edivo vino s pjesmom, srčano bi zapjevao: "Sve bih dao da me ona voli, da me voli, a da me ne boli". Iako je uz vino zapjevati lako, njihovo bocu vina nije lako otvoriti. Bogata je izraslinama i ostatcima s mora, te kao takva, predstavlja osim vrhunskog vina i trajni proizvod pogodan kao suvenir jedinstvenosti.


Tagovi

Edivo Vino pod morem Ivo Šegović Edi Bujarin Vrhunsko vino Vrhunski dizajn Unikat Navis Mysterium Sabatina 2016


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo