Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija o alkoholu
  • 06.05.2015. 15:00

Proizvođačima vina ne trebaju novi nameti

Čaša vina nije štetna za zdravlje. Stoga nije potrebno uvoditi dodatne namete i nova pravila za proizvođače, već se treba usredotočiti na prevenciju od ovisnosti, smatra Petir.

  • 120
  • 8
  • 0

Novom Strategijom o alkoholu, Europska unija traži označavanje vina kao proizvoda čija je konzumacija rizična kao i podatak o kalorijama koje sadrži čaša vina. Dodatna pravila proizvođačima vina donose nove terete, a poznato je da konzumaciju čaše vina uz obrok, posebno u mediteranskoj prehrani, preporučuju nutricionisti i liječnici.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, kazala je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, da je nužno napraviti razliku između raznih vrsta alkohola, budući da čaša vina ne škodi zdravlju,već je problem prekomjerna konzumacija alkohola, zbog čega treba više raditi na prevenciji.

Govoreći o štetnosti alkohola upozorila je da njegova zloporaba negativno utječe na ljudsko zdravlje te da je to treći uzrok smrtnosti u Europi, koji bi se mogao spriječiti.

Prevencija i viša dobna granica za pijenje prije svega

"Ovisnost, nasilje, prometne nesreće i upropašteni mladi životi, socijalni su problemi koje izaziva prekomjerno konzumiranje alkohola. Zato moramo uložiti napore zajedno s drugim državama članicama, kako bi se smanjila šteta od njegova prekomjernog konzumiranja", kazala je Petir.

Petir smatra da u Strategiji o alkoholu treba voditi računa o nadležnosti država članica te zajedno s njima postići dogovor o podizanju dobne granice za pijenje alkohola.

"Važna je sažeta informacija o rizicima alkohola za zdravlje, posebno kada je riječ o trudnicama, jer u sebi nose novi život. S druge pak strane, nužno je napraviti razliku između raznih vrsta alkohola i uzeti u obzir tradiciju, kulturu i lokalnu proizvodnju, posebno u Hrvatskoj, Francuskoj, Italiji i Španjolskoj. Čaša vina nije štetna za zdravlje i zato nije potrebno uvoditi dodatne namete i nova pravila za proizvođače, već se usredotočiti na prevenciju", zaključila je Petir.

Svako vino je jedinstveni proizvod. Vrijednost pojedinih sastojaka je različit, jer ovisi o području, vremenskim uvjetima, sorti grožđa kao i samom procesu zrenja vina. Stoga bi obavezno označavanje prehrambenih vrijednosti povećalo troškove vinskom sektoru kojega čine mikro, male i srednje tvrtke.


Tagovi

Strategija o alkoholu EU Označavanje vina Konzumacija Nutricionisti Marijana Petir Strasbourg Prevencija Ovisnost Proizvodnja vina Hrvatska Francuska Italija Španjolska Vinski sektor


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]