Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja vina
  • 03.12.2014. 11:30

Prijedlozi za spas vinogradarstva i vinarstva

Okrugli stol na temu proizvodnje vina u BiH u 2014. godini okupio je brojne vinogradare i vinare koji će prijedloge za spas vinogradarstva poslati svim relevantnim institucijama u BiH.

Foto: depositphotos.net
  • 203
  • 14
  • 0

Vanjskotrgovinska komora BiH prošlog je tjedna organizirala okrugli stol na temu "Proizvodnja vina u BiH u 2014. godini" i tom prilikom okupila vinare i vinogradare BiH kojisu iznijeli analize za ovu, i prijedloge za iduću godinu.

Najgora godina u posljednjih 100

Ovako loša godina vinarima i vinogradarima nije se dogodila posljednjih 100 godina, a prema riječima moderatora Okruglog stola i direktora federalnog Agromedteranskog zavoda, Marka Ivankovića, "godina je bila na razini elelmentarne nepogode, koju nitko nije proglasio". Tako je zabilježeno smanjenje uroda za čak 30-40 %, dok neki vinogradari uopće nisu imali što brati. Kada se na to sve doda i trošak zaštite koji se ove godine povećao za 100 %, jasno je da su se vinogradari i vinari našli u iznimno teškoj situaciji.

Predložene mjere za spas vinogradarstva i vinarstva

To je sudionike Okruglog stola potaknulo da predlože određene mjere za spas vinograda u BiH. Jedna od njih svakako bi bila isplata jednokratne pomoći u iznosu od 500 KM/ha za sve vinogradare koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG). Smatraju i da je nužno povećati iznos direktnih plaćanja po hektaru u iznosu od 1.000 KM/ha za upisnike u RPG, a predložili su i da se u sustavu za podršku po modelu kapitalnih ulaganja za 2015. godinu osiguraju potpore za podizanje vinograda na nivou 30 % od ukupne investicije u vinograde. Za rekonstrukciju postojećih vinarija, nove tehnologije i opremu te u konačnici i podizanje novih vinarija, procjenjuje se da su potrebne potpore u visini 30 % od ukupne investicije.

Potreban zakon o vinima i organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda

Vinari očekuju i potporu udruženjima vinara i klasterima izvoznika u promociji vina na domaćem i stranom tržištu, a nužna je i podrška kod uvođenja standarda GlobalGap HACCAP i ISO 9001. Suglasni su bili i oko potrebe donošenja zakona o vinu u BiH te Zakona o organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će biti usklađeni sa direktivama EU.

Spomenuti prijedlozi i zaključci koji su proizašli iz ovog skupa bit će proslijeđeni svim razinama vlasti, znanstvenim i stručnim institucijama, Vanjskotrgovinskoj komori BiH te Privrednim komorama FBiH i RS.

Foto: depositphotos.net; feverpitch


Tagovi

Proizvodnja vina Vinogradari Vinari Agromediteranski zavod Marko Ivankovć Elementarna nepogoda Smanjenje uroda Trošak zaštite Isplata jednokratne pomoći Registar poljoprivrednih gazdinstava Kapitalna ulaganja Nove vinarije Zakon o vinima Orga