Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Babić
  • 31.03.2015. 14:35

Predstavljena vina vinarije Gracin

Babić je autohtona hrvatska sorta vinove loze koja čini 99% sortimenta primoštenskog vinogorja i tu se održala od početaka vinogradarstva na ovim prostorima.

  • 596
  • 37
  • 0

U ugodnom ambijentu restorana Kaštel, hotela Bastion u Zadru uzvanici su imali priliku prisustvovati svečanoj večeri prilikom koje su predstavljena vina poznatih vinarija Gracin i Grgić vina. Pored vrhunskih vinskih kapljica, gosti su uživali u meniju sa šest slijedova koji je posebno za navedenu prigodu osmislio Ivica Boronjek, šef kuhinje restorana Kaštel.

Leo Gracin cijenjeni je enolog na hrvatskoj vinskoj sceni, a osim u vinariji Suha punta, u kojoj je suvlasnik i enolog, danas radi kao docent na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu, te kao konzultant tvrtke Vinolab. Svojim radom i angažmanom nastoji oživjeti vinogradarstvo primoštenskog kraja te pozicionirati babić kao sortu na visoko mjesto u hrvatskom vinarstvu koje mu i pripada.

Najbolji babić na tržištu

Obiteljsku vinariju Gracin u Primoštenu, Leo Gracin i njegov otac Ante osnovali su 2000. godine. Vinarija Suha punta osnovana je šest godina kasnije, kada su im se kao poslovni partneri pridružili Ivan Ratković i Lado Skorin. Iste godine na tržište izlazi i njihov prvi babić, vrlo brzo ocijenjen kao jedno od najboljih hrvatskih crnih vina, te najbolji babić na tržištu.

Na položaju Bucavac, vinarija Suha punta ima dva vinograda od ukupno 1,3 ha, te vinograd od 3 ha na položaju Šljinovac. Veliku količinu grožđa vinarija otkupljuje od primoštenskih vinogradara, iz vinograda koji su stari i do 50 godina.

Bucavac za uzgoj babića

Položaj Bucavac, sa svojim vlačicama i tiradama, najpoznatiji je položaj za uzgoj babića.

Karakteristični primoštenski vinogradi izgledaju poput kamene čipke između koje raste loza, a najpoznatiji su vinogradi na položaju Bucavac, koji gotovo uranjaju u more. Primoštenski terroir najbolje oslikavaju kamen, sunce, more, vjetar i naziv Suha punta, kako se naziva ovo područje zbog jako malo oborina tijekom godine.

Primoštenski vinogradi stari su uglavnom između 40 do 50 godina, što rezultira visokom kvalitetom grožđa, te u konačnici vrhunskim vinom. Vinogradi su podignuti na površini od svega 50-ak ha, što primoštensko vinogorje čini jednim od najmanjih vinogorja u Hrvatskoj.

Najmanja vinogorja Hrvatske

Gustoća nasada kreće se između četiri i sedam tisuća trsova po hektaru, ovisno o sastavu tla, odnosno postotku kamena u njemu. Uzgojni oblik je "en goblet", bez armature, s dva do tri reznika sa po dva pupa. Ovaj uzgojni oblik daje četiri do sedam grozdova po lozi, no važno je napomenuti da je vjetar jedna od najznačajnijih karakteristika primoštenskog terroira, te da se dio uroda redovito izgubi uslijed jakih vjetrova (jugo i bura) tijekom lipnja.

Vinarija Suha punta proizvodi pet različitih vina: rose Opol Babić, od crnih vina: Tirada Babić, Gracin Babić, Kontra (Gracin Babić-Kiridžija Dingač) te desertno vino Gracin Prošek.

Škrto tlo i mnogo sunca

Babić je autohtona hrvatska sorta vinove loze koja čini 99% sortimenta primoštenskog vinogorja i tu se održala od početaka vinogradarstva na ovim prostorima. "Babić je izvrsna, ali vrlo zahtjevna sorta koja zahtijeva pažljivu brigu i odabir trenutka berbe. Slično kao i plavac mali, babić traži što škrtije tlo, mnogo sunca i relativno male prinose. No, za razliku od plavca malog, usprkos ljetnim vrućinama i užarenom kamenu ispod njega, babić uspješno čuva idealni omjer kiselina koje mu u konačnici daju harmoničniji ton i nešto življi karakter.

Upravo te povišene kiseline fantastično se uklapaju sa visokim alkoholom i zrelim taninima, pa tijelo postaje puno i vrlo snažno, ali istovremeno pitko i slasno. Kada je grožđe dobro dozrelo, raste udio voćnih aroma, a kada se uz to dozrijevanje vina vrši u hrastovim bačvama, arome postaju kompleksne i vrlo ugodne. Barrique pozitivno utječe na eventualno jače izražene tanine te dodatno naglašava punoću, a uz malolaktičnu fermentaciju koja omekšava kiseline zaokružuje ovo vrlo posebno vino", istaknuo je Leo Gracin.


Tagovi

Gracin vina Grgić vina Ivica Boronjek Leo Gracin Babić Ivan Ratković Lado Skorin Suha punta Vinolab Bucavac Šljinovac Primoštenski terroir Opol Babić Tirada Babić Gracin Prošek Kontra Omjer kiselina Škrto tlo En goblet Sortiment


Autorica

Maja Marinović

Više [+]

U novinarstvu je osam godina, a paralelno se razvila i ljubav prema fotografiji. Obrađuje teme vezane za maslinarstvo i uljarstvo, vinarstvo i vinogradarstvo. Ponosna vlasnica Zlatnog pera za promicanje i promidžbu maslinarstva.