Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Teran
  • 02.08.2015. 15:10

Pravna zaštita za hrvatski teran?

Hrvatska očekuje uskoro pozitivno rješenje za pitanje terana, koje bi trebalo zadovoljiti vinare u Istri.

  • 200
  • 21
  • 0

Hrvatska očekuje uskoro pozitivno rješenje za pitanje terana, koje bi trebalo zadovoljiti vinare u Istri, izjavio je nedavno u Bruxellesu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Pregovori su intenzivirani i idućih tjedana očekujemo povoljno rješenje za Hrvatsku", rekao je Jakovina, koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku ministara poljoprivrede i koji je imao bilateralni razgovor s povjerenikom za poljoprivredu Philom Hoganom.

Tužit ćemo Sloveniju?

"Sada imamo razumijevanje i potporu Komisije i nadamo se da će stvari ići u pozitivnom smjeru, a ako ne tužit ćemo Komisiju i Sloveniju Sudu Europske unije", rekao je Jakovina.

Slovenija je svoj teran zaštitila geografskom oznakom podrijetla, što onemogućuje prodaju hrvatskog terana pod tim imenom. Hrvatska strana kaže da su Slovenci geografskom oznakom podrijetla zapravo zaštitili sortu teran, što nije dopušteno.

Slovenski teran se proizvodi od grožđa sorte refošk, a u hrvatskoj Istri iz sorte teran. Hrvatska je uputila prigovor na to rješenje i sukladno uobičajenoj praksi Komisija je najprije tražila da se to pitanje pokuša bilateralno riješiti između Hrvatske i Slovenije. Nakon što se ispostavilo da dogovor nije moguć, stvar je preuzela Komisija koja treba donijeti odluku.

Teran, hrvatska Istra

Hrvatska traži oznaku teran, hrvatska Istra, što je potpuno prihvatljivo za hrvatske vinare. Sigurni u argumentaciju koju imaju, sigurni su da je teran vino koje se stoljećima proizvodi u hrvatskoj Istri i ako ne budu zadovoljni rješenjem, tražit će pravnu zaštitu, istaknuo je Jakovina.


Tagovi

Teran Tihomir Jakovina Phil Hogan Zaštita proizvoda Refišk Tužba Slovenija Prigovor Istra Istarski vinari Geografska oznaka Bruxelles


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."