Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obnova agrara
  • 10.07.2015. 16:20

Poljoprivreda benkovačkog kraja doživjela preporod

Benkovac ima doista dobru perspektivu za razvoj poljoprivrede, poglavito voćarstva i vinogradarstva.

Foto: depositphotos.com,
  • 313
  • 29
  • 0

U posljednje vrijeme dosta se govorilo o podizanju novih nasada vinograda na podučju Ravnih kotara, posebno grada Benkovca. U potrazi za informacijom iz prve ruke posjetio sam grad Benkovac i njegova gradonačelnika gospodina Branka Kutiju. Na pitanje što se to događa po pitanju agrara na području Benkovca, gradonačelnik je kazao: "Benkovac ima doista dobru perspektivu za razvoj poljoprivrede, poglavito voćarstva i vinogradarstva."

Sufinancirali podizanje voćnjaka na lokalnoj razini

Isto tako, područje je pogodno za stočarstvo i to uzgoj stoke sitnoga zuba, ovčarstvo i kozarstvo. Nažalost, rat je na ovim prostorima učinio svoje. Trajni nasadi su uništeni, a u relativno kratkom vremenu veoma je teško sve to obnoviti, naročito ako znamo kolika su sredstva potrebna za takve nasade po jednom hektaru.

Pored toga što vlasti na državnoj razini potiču podizanje takvih nasada, i lokalna uprava se nastoji što je moguće više uključiti i poticati one nasade koji su za ovo područje autohtoni. To je u prvom redu podizanje nasada vinograda, zatim maraske, trešnje, badema i masline. "Do sada smo sufinancirali sadnju preko 350 tisuća loznih cjepova, 60 tisuća sadnica masline, 20 tisuća nektarine i isto toliko trešnje. Na početku svake godine nakon podjele sadnog materijala radimo anketu za novu kalendarsku godinu i to radimo svake godine, tako da nasadi zauzimaju sve više obradive površine.

I županija pružila potporu

Mi kao relativno siromašna lokalna samouprava ulažemo doista puno napora, a i dosta novaca. Posebno mi je drago što je i županija prepoznala naše nakane i pruža nam potporu. Temeljem Zakona o poljoprivrednom zemljištu imamo obavezu izraditi program o raspolaganju s poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, što smo mi već napravili. Mi imamo oko 1.200 hektara, Baštica, Smilčić i Nadinski vinogradi i to smo realizirali.

Raspisali smo natječaj, ljudi su dali ponude i sada je na Ministarstvu da izda suglasnost kako bi mogli potpisati ugovore s proizvođačima, te da oni znaju da to je njihovo i da se mogu organizirati i kvalitetnije početi baviti proizvodnjom. Poseban je bio problem s područjem Baštice jer, ne samo da su uništeni trajni nasadi, ona je bila zasijana i eksplozivnim napravama. I razminiranje je privedeno kraju i to područje je danas pod mladim trajnim nasadima.

Traktor za rigolanje na usluzi poljoprivrednicima

Nadinski vinogradi su već dosta stari, preko dvadeset i trideset godina i veoma je bitno riješiti administrativno to područje kako bi korisnici tog zemljišta mogli nesmetano podizati nove nasade. Na tom kompleksu od oko 350 hektara je prava oaza crnoga grožđa u Hrvatskoj i mi kao lokalna samouprava doista činimo sve u našim mogućnostima da budem na usluzi naših poljoprivrednika. Kupili smo i traktor za rigolanje i dat je na uslugu našim poljoprivrednicima.

Razvoj maslinarstva u usponu

Za usporedbu, na području bivše općine Benkovac bilo je oko 13 tisuća stabala masline, a zadnjih godina mi smo podigli novih stotinjak tisuća. Dobili smo dvije nove suvremene uljare, već ta činjenica govori da je razvoj maslinarstva na ovim prostorima u usponu. U podjeli novog sadnog materijala lokalna samouprava sudjeluje sa 50%, a sa 50% sudjeluje krajnji korisnik. Što se tiče vinarije Benkovac, ona je u sastavu Badela 1862. Iza Oluje, problema određenih je bilo, ali oni su riješeni i vinarija kreće čvrstim korcima naprijed.

Započeli s otkupom mlijeka

Kako smo rekli, benkovački kraj je poznat po stočarstvu i to prije svega po uzgoju stoke sitnoga zuba, ovaca i koza. Rat je i tu uzeo svoj danak jer je sav stočni fond bio uništen. Ovog trenutka na ovim prostorima ima oko 12 tisuća koza i oko 40 tisuća ovaca. Nastojimo što više subvencionirati zainteresirane da se stočarstvo što prije i što više razvije jer za to postoje sve pretpostavke. Djelomično smo subvencionirali i jednu siranu i započeli s otkupom mlijeka, s nakanom da proizvodimo benkovački sir.

On ne mora imati kvalitetu paškog sira, ali može imati veoma kvalitetan brand i postati naš proizvod. Prije rata nije se na ovom području vršio otkup mlijeka, tek prije nekoliko godina je započet otkup, ali je to odlazilo izvan našeg područja. Nadamo se da će sva otkupljena količina ostati na ovom području i biti prerađena i da tim proizvodom izađemo na tržište.

Povećati zapošljavanje u agraru

Na području Benkovca je izgrađena veletržnica s oko 400 vagona rashladnoga prostora, ali kao i svagdje u nas, nije najbolje saživjela zbog nekontrolirane trgovine na crno. Danas je i to riješeno i taj objekat je došao do punog izražaja, s obzirom na kapacitete kojima raspolažu Ravni Kotari. Smatram da smo mi kao lokalna samouprava uz potporu Županije i državnih vlasti učinili mnogo i tako ćemo i nastaviti jer nam je želja da sadašnji postotak nezaposlenih smanjimo na što manju mjeru. To nam je želja i to ćemo ostvariti", završio je gradonačelnik gospodin Branko Kutija.

Foto: depositphotos.com, @temis1964


Tagovi

Benkovac Maraske Trešnje Bademi Masline Nektarine Branko Kutija Nasadi vinograda Lozni cjepovi Baštice Nadinski vinogradi Crno grožđe Suvremena uljara Razvoj maslinarstva Traktor za rigolanje Otkup mlijeka Koze Ovce Stočni fond Sirana


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.