Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lastovski poklad
  • 09.03.2014. 09:45

Pokladna lutka s Lastova

Lastovski Poklad jedinstven je običaj koji traje već preko 500 godina. Pokladna lutka se spušta 3 puta niz 300 metarski konop, a o uspjesnošti spuštanja ovisi kakva će biti godina

  • 568
  • 100
  • 0

Na udaljenom Lastovu, na mjestu gdje se za vrijeme Lastovskog Poklada spušta Poklad, u podrumu Nenada Šarića u bačvama od slavonskog hrasta čuva se kvalitetni plavac mali. U idealnim uvjetima, kvalitetno vino čuva se za nadolazeću turističku sezonu da se sljubljuje s ribom iz Jadranskog mora i drugim mediteranskim specijalitetima. Zapravo je za Nenada Šarića turistička sezona počela na Lastovski Poklad kojom se njeguje tradicija stara 531 godinu, spasenja otoka od napada Maura i kažnjavanja njihovog glasnika. I on je kao muškarac s Lastova sudjelovao u česti otočnih Pokladara.

Podrum Nenada Šarića

Šarić je osvajač brojnih nagrada na vinskim manifestacijama. Uz plavac mali u njegovom podrumu njeguje se bijeli rukatac, ružičasti opolo i crni merlot. Na otoku nije lako ništa proizvesti, a još teže prodati. Otočani imaju vrhunske proizvode, ali to ništa ne vrijedi ako druge ne upoznaju s tom kvalitetom. Praktično jedini njihov adut jest turistička sezona koja se mora maksimalno iskoristiti za promidžbu svog proizvoda. To je posebno izraženo na Lastovu koje je na žalost jedan od slabije povezanih hrvatskih otoka s kopnom.

"Vina šaljem po cijeloj Hrvatskoj. Mi smo svjesni da se ne možemo protiv drugih boriti s količinom, već je naša jedina šansa kvaliteta.

Podrum Nenada Šarića

Turistička sezona mi jako puno znači u promociji vina jer tada na otok dođe više ljudi. Isto tako i za naš Lastovski Poklad. Organiziramo degustacije na kojima ljude upoznajemo s našim vinima. Rezultat je da smo tijekom vremena dobili stalne potrošače", kaže Nenad Šarić. Šarić je potencijalni partner najvećem hrvatskom koncernu Agrokoru. Direktor Agrokora za vinarstvo Đuro Horvat stavio je plavac s juga Dalmacije, zajedno s graševinom s kontinenta i malvazijom iz Istre, u prve lokomotive koje bi svojom kvalitetom i snagom imena trebale vući hrvatski vinski vlak na tržište Europske unije. Tri prve vinske violine slijedili bi srijemski traminac, šibenski babić, korčulanski pošip.

Ljerka Puljić

Agrokor je već stvorio brand malvazije i graševine i to u suradnji s malim vinarima. Sada se traže partneri na jugu. Starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić smatra kako u stvaranju vinskog imidža Hrvatske mali proizvođači mogu pomoći velikima, i obratno.

"Proučavali smo kako su svoj uspjeh postigle neke nove zemlje na vinskoj karti svijeta. Mali proizvođači su se probili sa svojom vrhunskom kvalitetom. Njihova slabost, međutim, jest što ne mogu zadovoljiti potražnju za većim volumenima. Tu se otvara prostor za nas velike. Ta sinergija između velikih i malih je odlično prepoznata u Istri. Mali guraju top kvalitetu, a mi guramo količinu. Zajedničkim naporima stvorili smo brand malvazije koji je prepoznat i kod stranih potrošača", komentirala je Puljić.


Tagovi

Pokladna lutka Lastovski poklad Nenad Šarić Ljerka Puljić Tradicija Plavac mali Turistička sezona


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.