Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izložba vina
  • 29.05.2015. 17:55

Pet zlata za kvalitetu s obronaka Fruške gore!

Graševina, frankovka, pinot bijeli nagrađeni medaljama i priznanjima na osmoj županijskoj ocjenjivačkoj izložbi vina.

  • 338
  • 18
  • 0

Osma županijska ocjenjivačka izložba vina - berba 2014. za koju je prijavljeno 35 uzoraka bijelih i crnih vina proizvođača s područja istočne Slavonije i Baranje te susjedne Vojvodine održana je proteklog vikenda u Lovasu, vukovarsko-srijemskom povratničkom mjestu koje zadnjih godina gospodarski razvoj dobrim dijelom traži upravo kroz vinogradarstvo i vinarstvo - za čiji razvoj ovaj kraj, smješten na obroncima Fruške gore, ima dobre preduvjete.

Odlukom Ocjenjivačkog suda dodijeljeno je pet zlatnih, devet srebrnih i 11 brončanih plaketa te 10 priznanja. Tako su se sa zlatima okitili Citrus d.o.o. iz Lovasa za graševinu i frankovku, Probus iz Sremskih Karlovaca za pinot bijeli i frankovku te podrumi Krešić iz Šarengrada za graševinu.

Kiša je i dar i prokletstvo

"Ove godine po prvi puta prijavljeni su uzorci vina iz Republike Srbije, a izložbi su nazočili i članovi Udruženja poštovatelja vina Marcus Aurelius Probus iz Sremske Mitrovice koje svojim djelovanjem pronose ime rimskog imperatora koji je prvi počeo saditi vinovu lozu pored Save", navodi predsjednik Udruge vinogradara i vinara Srijem iz Lovasa, Stjepan Pančić dodajući kako među prijavljenim uzorcima uglavnom dominira graševina, što i ne čudi jer je riječ o nazastupljenijoj vinskoj sorti u Srijemskom vinogorju. Udruga vinogradara iz Srijema ujedno je i organizator izložbe.

Pančić je također ocijenio kako je prošla godina bila iznimno loša za vinogradare jer je bila kišovita i s dosta vlage, što se odrazilo i na kvalitetu proizvedenih vina. "Prošla godina nije bila baš naklonjena vinogradarima. Bilježimo puno kiše. Ova godina za sada je obećavajuća, a kiša koja ovih dana pada u Slavoniji prava je blagodet za nas vinogradare i vinare jer je proljeće obilježila suša", kaže taj vinar dodajući kako bi onaj koji u vinogradima nije imao izmrzavanja tijekom zime, mogao imati dobru godinu.

Život na vinskim obroncima Fruške gore

U Udruzi Srijem okupljeno je dvadesetak vinara koji obrađuju oko 100 hektara vinograda te u svome vlasništvu tri registrirane vinarije. Na pitanje, može li se danas na području Lovasa živjeti i preživjeti od vinogradarstva i vinarstva, Pančić odgovara potvrdno. "Onaj koji ima i obrađuje između četiri i pet hektara može solidno privređivati od toga. Onaj tko je otišao korak naprijed pa ima i vinariju, može još i bolje", zaključuje.

U ime podruma Krešić osvojenim zlatima zadovoljna je bila enologinja podruma Blanka Štefanek rekavši kako je graševina najzastupljenija u proizvodnji vina toga podruma te daje i najbolje rezultate. Prema njezinim riječima, u podrumima se godišnje proizvede do 80.000 litara kvalitetnih vina, a planovi su povećati proizvodnju do 120.000 litara.

Nagrađenima su čestitali zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba i načelnica općine Lovas Tanja Paša koja je podsjetila kako se na području Lovasa pod vinogradima nalazi više od 200 hektara, što predstavlja 5% od ukupno 4.252 hektara poljoprivrednih površina na području te općine koja je zadnjih godina sve više prepoznata kao mjesto u kojem se, kako je kazala, iako se nalazi izvan važnih puteva i pravaca, uz pravi pristup može uspjeti i osigurati boljitak lokalnoj zajednici.


Tagovi

Izložba Županijska Vina Lovas Stjepan Pančić Uruga Srijem Proizvođači Vinogradarstvo Vinarstvo Proizvodnja Litara Sremski Karlovci Vinarije Probus Krešić Citrus Medalje Plakete Zlato Srebro Bronca Priznanja


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.