Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Tušek
  • 12.08.2014. 10:25

OPG Tušek - vina i autohtona jela iz srca Moslavine

Uz nastojanje da od moslavačkih sorti i gotovo idealnog položaja vinograda, dobiju najbolju moguću kapljicu, obitelj Tušek s posebnom pažnjom želi se baviti hranom.

Foto: depositphotos.com, lebval
  • 1.918
  • 125
  • 0

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Tušek iz Popovače u vlasništvu ima dva hektara vinograda i proizvode više od 20.000 litara vina. Sorte koje uzgajaju su škrlet, graševina, frankovka, pinot bijeli i sauvignon bijeli.

Na 19. Izložbi Vina Hrvatske i vina izvornih sorti MoslaVINA, održanoj u Kutini 2012. godine, među 27 uzoraka sorte škrlet ,najboljim je proglašem upravo onaj sa OPG-a Stjepana Tušeka. Vinski podrum, u potpunosti zakopan u zemlju, na savršenoj temperaturi čuva oko 40.000 litara vina. Svi vidljivi dijelovi kušaonice vina obloženi su stogodišnjom ciglom.

Smještaj u autohtonoj moslavačkoj kući

Osim toga, obitelj Tušek svojim posjetiteljima nudi mogućnost smještaja u autohtonoj moslavačkoj kući, staroj više od 150 godina, jedinstvene gradnje. S posebnom pažnjom pribavljen je i obnovljen starinski namještaj. U autohtono okruženje implementirane su najsuvremenije tehnogije koje omogućuju podno grijanje u kupaonicama i zidno grijanje i hlađenje u sobama, a da pritom vizualno ni vanjski ni unutarnji prostor ne narušavaju nikakvi uređaji. Kapacitet je 50 osoba,a moguće je organizirati i proslave, team buildinge i slično. Radno vrijeme je prema dogovoru, stoga se prije dolaska potrebno najaviti.

U gastronomskoj ponudi moslavački specijaliteti

Uz nastojanje da od moslavačkih sorti i gotovo idealnog položaja vinograda dobiju najbolju moguću kapljicu, obitelj Tušek s posebnom pažnjom želi se baviti hranom. Misao kojom se vode je – lokalno i sezonsko. Izvan kuće nalaze se vanjska pečenjara i krušna peć, koje omogućuju pripravu jela na izvoran način, a u ponudi imaju fini sir i štrukle iz krušne peći. Domaćini su uredili imanje sa mnogobrojnim detaljima. Rasvjeta je prilagođena okolišu pa romantični ugođaj stvaraju modernizirani fenjeri, dok istrošeni i izlizani lonci za juhu imaju ulogu tegli za cvijeće.

Na pitanje zašto posjetiti baš ovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, Tušeki spremno odgovaraju: "Zbog kvalitetnog vina, uživanja u finoj domaćoj hrani, izvornog ambijenta uređenog s puno ljubavi prema tradiciji i detaljima, te predivne prirode."

20 novih kušaonica vina u Hrvatskoj

Ministarstvo turizma kroz program dodjele nepovratnih potpora pod nazivom Konkurentnost turističkog gospodarstva, financira, između ostaloga, i razvoj turizma na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Tako je ove godine Ministarstvo odobrilo financiranje 83 projekta u ukupnoj vrijednosti od 3,68 milijuna kuna za OPG-ove diljem Hrvatske.

Bitno je spomenuti i da će hrvatska turistička ponuda, od ove godine biti bogatija za 20 novih kušaonica vina i maslinovog ulja na OPG-ovima (četiri iz Zadarske, tri iz Bjelovarsko-bilogorske, po dva iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Istarske, Sisačko-moslavačke te Međimurske i po jedan iz Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke te Virovitičko-podravske županije). Osim kušaonica vina i maslinovog ulja, među projektima za koja su odobrena sredstva Ministarstva turizma, nalaze se primjerice, i gradnja bazena u sklopu OPG-ova, ulaganje u uređenje izletišta, rekonstrukcije kamenih mlinova.

Foto: depositphotos.com, lebval


Tagovi

OPG Tušek Stjepan Tušek Moslavina Autohtoni proizvodi Škrlet Vinarstvo Graševina Frankovka Pinot Sauvignon Kušaonica vina